A közösségi média millió olyan párkapcsolati problémát generál, amire azelőtt sosem volt példa

2022. december 31.
Mind imádunk szívecskés emojikkal tűzdelt „jó reggelt” üzenetekre ébredni, és az hiszem, mindannyiunk álma édesebb a párunk „szép álmokat” SMS-ét követően, azonban elgondolkodtató, hogy a virtuális tér, különösképpen pedig a közösségi média vajon inkább negatív vagy pozitív irányban befolyásolja kapcsolatainkat. Manapság már egyre elterjedtebb a különböző randiappok használata és szinte lehetetlenségnek tűnik az ismerkedést online felületek nélkül elképzelni. De tényleg minden helyzetben hasznos, ha szerelmünkkel a közösségi médián keresztül kommunikálunk?

Féltékenység tetőfokon

Az internet és a párkapcsolatok közti viszony több szempontból is problémás. A legkézenfekvőbb problémát természetesen általában a féltékenység jelenti, hiszen már egy egyszerű lájk vagy komment is okozhat végzetes konfliktust a párok között. Néha nem is gondoljuk, milyen könnyedén okozhatunk fájdalmat szerelmünknek, a különböző közösségi oldalak pedig szélsőségesen növelik a bennünk rejlő féltékenységet. Az érmének azonban két oldala van, nem csupán a féltékenység megnövekedése okozhat gondot, de a másokkal való kapcsolatba lépés könnyedsége is. A közösségi oldalakon már néhány kattintással elkezdhetünk ismerkedni, ez pedig új ajtók millióit nyitja meg előttünk. A kitáruló kapuk forgatagában pedig nehéz nem elbizonytalanodni abban, vajon a megfelelő emberrel töltjük-e mindennapjainkat.

Egy 2011-es amerikai kutatás szerint valaki minél több időt tölt a Facebook használatával, annál elégedetlenebb lehet a saját párkapcsolatával.

Az online kommunikációban sokkal könnyebb félreérteni a másikat mint élőben.

Az online kommunikációban sokkal könnyebb félreérteni a másikat, mint élőben.

Mindig félreértjük egymást

Emellett maga az online kommunikációs folyamat sem összehasonlítható egy szemtől szembeni beszélgetéssel. Azon túl, hogy egy telefonos üzenetváltás mélysége meg sem közelíti egy személyes találkozóét, írásban sokkal könnyebb félreérteni egymást, amely újabb konfliktusokat eredményezhet. Gyakran nem olyan szándékkal írjuk üzeneteinket, mint ahogy aztán azt párunk olvasás közben értelmezi. Lehet, hogy ő teljesen más stílust hall bele az üzenet olvasásakor, ami egészen új megvilágításba helyezi a tartalmat.

A túllépést sem segíti

Ha már a kapcsolatok fenntartásának nehézségéről beszélünk a közösségi média időszakában, érdemes megemlíteni, hogy egy kapcsolat végeztével az elengedést, a továbblépés folyamatát is jelentősen megnehezíti. Hiszen kinek akarunk hazudni, ha azt állítjuk, még sosem néztük meg napjában ezerszer az exünk közösségi oldalát, hogy esetleg nem posztolt-e egy új képet vagy éppen nem pillantottunk rá egy-egy egyébként borzasztóan toxikus app segítségével, hogy merre jár éppen. Valójában a közösségi média ellehetetleníti, hogy egy kicsit is elfelejthessük az adott illetőt, főleg, ha ő is tesz arról, hogy egy pillanatra se verhessük ki a fejünkből. Ha máskor nem is, legalább ezekben az időszakokban érdemes visszavenni kicsit és egy közösségimédia-detox segítségével hozzájárulni saját lelki gyógyulásunkhoz. Hidd el, ha nem tudsz róla semmit és nem látod, kinek a képei alá kommentel, sokkal, de sokkal könnyebb lesz elengedni a múltat.

Az a híres ghosting

És végül, de nem utolsósorban ott van a virtuális világon alapuló kapcsolatok legborzalmasabb jelensége, a ghosting is. Ezt a kifejezést arra használjuk, amikor valaki egyetlen szó nélkül eltűnik az életünkből, egyik napról a másikra egyszerűen csak nem tudjuk többé elérni, nem válaszol az üzeneteinkre és a hívásainkra sem. Volt, nincs és vége. Mi pedig nem tudunk mást tenni, mint elfogadni a tényt, hogy bizonyos miértek az örökkévalóságig megválaszolatlanul maradnak. Persze azt hinné az ember, hogy ez csak a futó kalandok esetében lép fel, ám egyre több esetről hallani, amikor többéves kapcsolatok érnek véget ghostinggal. Még belegondolni is szörnyű, hogy valaki még egy normális lezárást sem ad meg a párjának, akit elvileg valaha szeretett. Talán ez, a menekülési lehetőség túlzott könnyedsége is hozzájárul a kapcsolatok felbomlásához, hiszen bárki bármikor eltűnhet az életünkből egyetlen szó nélkül. Így valószínűleg már tényleg nem alaptalanul állítható, hogy a virtuális világ és a párkapcsolatok viszonya nem feltétlenül pozitív.

Érdekes lehet egybevetni a közösségi média aktív használatának elterjedését a válások számának rohamos megnövekedésével is az Európai Unió országaiban. A KSH adatai alapján például 2018-2019 között, azaz 1 év leforgása alatt 600-zal nőtt a válások száma Magyarországon, 2021-ben pedig több mint 71 ezer házasság szűnt meg. Persze nincs konkrét, kézzel fogható bizonyíték arra, hogy a válások számának köze lenne az online térhez, de az biztos, hogy rengeteg felesleges párkapcsolati problémát spórolhatnánk, ha mellőznénk vagy akár csak lecsökkentenénk a közösségi oldalak használatát. A lényeg viszont, hogy mértéktartóan vegyük igénybe ezeket a felületeket és mindenképpen tartsuk tiszteletben a párunk igényeit és elvárásait, valamint ügyeljünk arra, hogy a virtuális tér adta lehetőségek mellett tudjunk minőségi időt is együtt tölteni.

Szerző: Kelemen Alíz, az ELTE BTK Kommunikáció és Média Tanszékének alapszakos hallgatója, Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?