Egy asztalnál: egy reinkarnációban hívő látó és egy római katolikus pap

2023. május 14.
Mi kell ahhoz egy reinkarnációban hívő látó és egy római katolikus pap kedélyesen elbeszélgessen hitkérdésekről? Egy tál padlizsáncurry és két kíváncsi ember – vagy legalábbis az Egy asztalnál új részében ennyi elég. A közös főzés persze nem feltétlenül simítja ki az olyan meggyőződésbeli különbségeket, mint hogy a jóga lehet-e az imádság egyik formája, létezik-e a mai világban boszorkányüldözés vagy, hogy mennyire kell szigorúan betartani a Biblia által kijelölt kereteket, de lehetőséget teremt az értekezésre.
Egy asztalnál: egy reinkarnációban hívő látó és egy római katolikus pap

Egyistenhit, többistenhit, spiritualitás, agnoszticizmus, ateizmus – a felsőbb erőben való hit vagy éppen tagadás kérdése számos esetben tud beszédtéma lenni, főleg most, néhány nappal a pápalátogatást követően. Az álláspontok, gondolatok, tapasztalatok nagyon eltérőek lehetnek és csak a legritkább esetben közelednek egymáshoz. Az Egy asztalnál új részében Natali a fény nyelvét beszélő lélek- és energiagyógyász, jógaterapeuta, aki saját bevallása szerint előző életében egyfajta próféta volt és Laci atya, római katolikus pap, Domonkos-rendi szerzetes tesz erre kísérletet.

Egy asztalnál: egy reinkarnációban hívő látó és egy római katolikus pap

A beszélgetés során olyan témák merülnek fel, mit az egyistenhit, a szabad akarat vagy akár a korlátlanság kontra szabálykövetés kérdése. Értekezés alakul ki arról is, hogy mit jelent az imádságokban megjelenő „Legyen meg a te akaratod!” a mai világban. Majd szó esik arról is, hogy a jóga lehet-e egy gesztus Isten felé, egyfajta imádság vagy sokkal inkább egy olyan nem túl praktikus, de bizonyos helyzetekben szükséges cselekvés, mint serpenyővel beverni egy szöget a falba.

Egy asztalnál: egy reinkarnációban hívő látó és egy római katolikus pap

A beszélgetés végén a szereplők egy érdekes megállapítást tesznek: a különbözőségek a legtöbb esetben nem is abból adódnak, hogy nem értenek egyet, vagy hogy ne lenne számtalan közös pont az életükben, hanem inkább abból,  hogy nem ugyanazt értik bizonyos fogalmak alatt, nincs meg a közös platform. De hogy végül Natali és Laci atya esetében meglesz-e ez, az kiderül a teljes videóból:

Forrás: Egy asztalnál