Gázlángozás, nárcisztikus és más pszichológiai kifejezések, amiket te is rosszul használsz

2023. március 25.
Ha valaki eltölt egy kis időt az online térben, valószínűleg magára szed jópár pszichológiai szakkifejezést anélkül, hogy észrevenné. Vegyük például a gázlángozást. Ez olyan felkapottá vált az utóbbi években, hogy a Marriam-Webster szótár 2022-ben az év szavának választotta. De közel sem biztos, hogy jól használjuk.
Gázlángozás, nárcisztikus és más pszichológiai kifejezések, amiket te is rosszul használsz
  • A pszichológus díványáról átkerültek a közbeszédbe az olyan kifejezések a gázlángozás mellett, mint a love bombing, mérgező, trauma vagy éppen a nárcisztikus. 
  • Nem csak túl-, de rosszul is használjuk ezeket a pszichológiai kifejezéseket.
  • Azért baj, ha nem a megfelelő értelemben, megfelelő helyzetekre használjuk például a gázlángozást vagy más pszichológiai kifejezést, mert ez hígíthatja a szavak értelmét.

„A szavaknak ereje van – mondta Naomi Torres-Mackie, a New York-i Lenox Hill Kórház pszichológusa. – Ha túl gyorsan dobáljuk a címkéket valamire, az elveszi a fontosságát, komolyságát az azokról való párbeszédnek. Ha túl sokszor halljuk, elveszíti a jelentőségét.”

Míg az olyan kifejezések, mint például a gázlángozás, a terapeuták munkájában már évtizedek óta, ha nem régebben használatban vannak. A legtöbb ember azonban csak az elmúlt pár évben ismerte meg, amikor a szlengben elterjedt a közösségi oldalaknak köszönhetően. Egy virális Reddit poszt vagy TikTok-videó tömegekhez juttathat el olyan szavakat, melyek létezéséről korábban fogalmunk sem volt. 

A pszichológusok elmagyarázták 5 olyan kifejezés valódi jelentését, amit a köznyelvben nagyon gyakran tévesen használunk. 

Gázlángozás

Talán az egyik leggyakrabban tévesen használt pszichológiai kifejezés a gázlángozás volt az elmúlt években. A gázlángozást arra használják leggyakrabban, amikor valaki érzéketlen, hazudik vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyja valakinek a véleményét. „Nagyon sokszor hallom, hogy valaki gázlángozást (gaslighting) emleget – mondta Elisa Martinez pszichoterapeuta. – Az emberek gyakran használják olyankor, amikor valaki nem vállal felelősséget a tetteiért. A valódi gázlángozás ennél sokkal, sokkal rosszabb.”

A gázlángozás valójában azt jelenti, amikor valaki manipulál egy másik embert, egészen addig, hogy már a saját józan eszét, átélt élményeit, emlékeit vagy a valóságot is megkérdőjelezi. A bántalmazó kapcsolatokban nagyon gyakori a gázlángozás (ahogy azt az 1944-es Gázláng című pszichothrillerben is láthattuk, amiről a jelenség a nevét kapta). 

Gázlángozás az, amikor valaki újra és újra azt bizonygatja, hogy egy bizonyos dolog soha nem történt meg – pedig nagyon is megtörtént –, vagy olyanokat mond, hogy „ez nem is olyan nagy ügy”, esetleg „te vagy túl érzékeny”. A gázlángozónak az a célja, hogy összezavarjon és elültesse a kétség magvait a másik emberben. „Roppant erősen kényszerítő és kontrolláló manipulációs módszer” – jelentette ki Martinez.

Traumatizált

Megbotlunk és elesünk egy csomó ember előtt? Micsoda trauma! Vagy mégsem. A pszichológusok jobban örülnének, ha sokkal pontosabban fogalmaznánk, és inkább égőnek, félelmetesnek, sokkolónak vagy felkavarónak neveznénk az ilyen élményeket. A trauma ugyanis sokkal komolyabb dolog.

„Egy súlyos, gyakran krónikus pszichológiai megterhelés, ami az idegrendszert éri – pontosított Martinez. – A poszttraumás stressz szindróma (PTSD) például nagyon intenzív stressz hatására alakul ki. Hatására újra és újra átéli az ember a félelmetes élményt, a korábbi traumatikus eseményeket. Gyakori a PTSD-ben szenvedőknél, hogy inkább öngyilkosságot kísérelnek meg, hogy szabaduljanak a fájdalomtól.”

„Amikor a hétköznapi közbeszédben halljuk lazán odavetve a traumatikus szót, fontosnak érezzük pontosítani, mi a trauma valójában és milyen, amikor valaki traumatizálódik.”

Nárcisztikus

Az internet egyik kedvenc diagnózisa a nárcisztikus. Bárkire rásütik, aki jobbára csak saját magával foglalkozik vagy hajlamos átgázolni másokon. „Annyira könnyen dobálóznak az emberek ezzel a kifejezéssel – mondta Jacquelyn Tenaglia klinikai pszichológus. – Azt is gyakran látom, hogy teljesen tévesen használják a nárcisztikus címkét olyankor, amikor valakinek valamilyen tulajdonsága nem szimpatikus.”

Lehet, hogy jó érzés nárcisztikusnak nevezni valakit, aki csak magáról beszél, de a pszichológusok azt tanácsolják, mégse tegyük

Lehet, hogy jó érzés nárcisztikusnak nevezni valakit, aki csak magáról beszél, de a pszichológusok azt tanácsolják, mégse tegyük

Lehet, hogy jó érzés nárcisztikusnak nevezni valakit, aki csak magáról beszél, de a pszichológusok azt tanácsolják, mégse tegyük. A nárcisztikus személyiségzavar klinikai diagnózis. Olyan személyiségjegyek jellemzik a nárcisztikus embert, mint a saját tehetségéről és fontosságáról való meggyőződés, erőről és szépségről való fantáziák, mások kihasználása, felhasználása saját céljaik elérésére és a nagyon erős szükség mások figyelmére és csodálatára. A nárcizmus megnyilvánulhat abban is, hogy képtelenek megbirkózni a kritikával.

„Férfiaknál gyakrabban diagnosztizálják a nárcisztikus személyiségzavart, mint nőknél – mondta Tenaglia. – Kognitív terápia és bizonyos esetekben gyógyszeres kezelés jelenti általában a kezelési módját.”

Love bombing

Tegyük fel, hogy két ember elkezd randizni. Egyikük elárasztja a másikat ajándékokkal és bókokkal. Amikor valaki látványos gesztusokkal fejezi ki vonzalmát, a kívülállók gyorsan rásüthetik, hogy amit csinál, love bombing. Pedig könnyen lehet, hogy csak az új szerelem miatti izgatottságának és örömének teljesen normális megnyilvánulása. 

„A love bombing nem egyszerűen a szerelem és vonzalom kifejezése a másik iránt. Bántalmazó magatartás, aminek célja a másik ember irányítása, manipulálása” – magyarázta Torres-Mackie. 

Például ha egy férfi a barátnője felé kimutatja a túláradó vonzalmát és extravagáns utazásokra viszi, hogy magához láncolja és elérje, hogy tőle függjön, az love bombing. A valódi love bombing nem túl gyakori a szakemberek szerint, és nagyon sokszor bántalmazó kapcsolatokban van jelen. A nárcisztikus emberek hajlamosabbak rá, hogy használják ezt a manipulációs módszert. 

Fontos, hogy tudjuk, miért tesz valaki látványos gesztusokat, csak akkor tudjuk a megfelelő módon és helyzetekben kimondani valakire, hogy love bombingol. 

Mérgező

Hajlamosak az emberek rásütni azonnal valakire, hogy mérgező, ha rossz érzéseket kelt bennünk. Mérgező a főnökünk, mérgező a kávézóban a barista, mert 15 percet kellett várnunk a latténkra, a popsztár allűrjei pedig szintén mérgezőek. 

A szakember szerint akkor lenne használható valójában a mérgező kifejezés valakire, ha szándékosan és akarattal bánt valakit. „Ha valaki az életünkben súlyos érzelmi károkat okoz, tudatosan, az mérgező – mondta Torres-Mackie. – Ha valaki egyszerűen nem illik hozzánk, vagy bonyolult személyiség, attól még nem lesz mérgező. Igazságtalan, sőt veszélyes rásütni valakire ezt a címkét felelőtlenül.”

Forrás: Time, Fotó: Getty Images