Vajon a pilatestől vagy a jógától tudsz jobban fogyni?

2023. március 23.
Valamilyen oknál fogva a jóga és a pilates gyakran egy csoportba kerül. Noha van néhány hasonlóság közöttük, sok nagy különbség is van. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!
Valamilyen oknál fogva a jóga és a pilates gyakran egy csoportba kerül. Noha van néhány hasonlóság közöttük, sok nagy különbség is van.

A legtöbben nem ismerik a különbséget a jóga és pilates között, de mik lehetnek ennek az okai? Míg a jóga sokszor spirituálisabb, a pilates inkább egy fitneszalapú edzésforma, amit a racionális emberek általánosságban jobban kedvelnek. De vajon melyik a számunkra ideális mozgásforma, és vajon a jógától vagy a pilatestől fogyunk inkább?

Sokan kíváncsiak arra is, hogy a jóga és a pilates közül melyik a „jobb”, ami persze elég szubjektív kérdés, és attól is függ, hogy mik a céljaink – például gyengéd edzésformát keresünk egy sérülés után, vagy szimplán fogyni szeretnénk. Gaby Noble, a vezető pilates-szakértő és a díjnyertes stúdió, az Exhale Pilates London alapítója fog mesélni a különbségekről.

Mi a különbség a jóga és a pilates között?

Mindkettő alacsony intenzitású mozgásforma, vannak bennük nyújtó és légző elemek – a gyakorlatok a „holisztikus” kategóriájába tartoznak, magyarázza Gaby. „A jóga inkább a spiritualitásról és a légzésről szól, míg a pilates a tudatos mozgásra és az erőre összpontosít. Mindkettő magába foglalja a test, az elme és a lélek erőteljes kombinációját.”

Az elmúlt néhány évben egyre többen próbálják ki a két sportágat, így a stúdiók piaca is zsúfoltabb. Ez azt eredményezi, hogy sok hely eltávolodott az „igazi és tradicionális” irányzatoktól, amit a jóga és a pilates külön-külön kínál. „Ezért is lehet, hogy az emberek úgy érzik, a vonal elmosódik a kettő sportág között.”

A zavart csak fokozza, hogy két különböző típusú pilatesóra is létezik – az alap: ez minimális felszerelést igényel, például egy jógaszőnyeget és esetleg néhány bokasúlyt, illetve ott van a Reformer Pilates, amit Kourtney Kardashian is nagyban reklámoz. Itt egy olyan reformer gépeket használnak, amik kicsit egy középkori kínzóeszközre emlékeztetnek (de valójában nagyon kellemesek és könnyen navigálhatók, miután megmutatják a működést).

Lélegzés

Arra már kitértünk, hogy mindkét óra végig tudatos légzést használ, de a jóga általában inkább erre összpontosít, mint a pilates. A jógában a légzést az ellazulás elősegítésére és a póz megtartására használják, míg a pilatesnél több energiát biztosít az izmoknak a hatékony edzés érdekében.

Mozgás

A legtöbb pilatesóra fekvésből indul, hogy ne nehezedjen túlzott nyomás az ízületekre, míg a jógaórák nagyobb valószínűséggel kezdődnek álló pozícióból. A jógában a pózokat gyakran hosszabb ideig is megtartják, egyes esetekben akár több percig is (attól függően, hogy milyen típusú jógát végzünk). „Mind a pilates, mind a jóga a hátizmok erősítésével és az egyensúlyozással segítheti a hátproblémákat” – mondja Gaby. A pilatesnél a fő cél a core-izmok (mélyizmok), a ferde izmok és a lábizmok erősítése.

Mentális egészség

Mivel mindkét gyakorlat az elme és a test összekapcsolására összpontosít, a jóga és a pilates is segíthet a szorongáson és a depresszión, mivel mindent lelassítanak, és segítenek jobban odafigyelni a testünkre és önmagunkra.

Kiegészítők

Mind a hagyományos pilates, mind a jóga végezhető szőnyegen, kiegészítő kellékekkel, azonban az eredeti pilates módszer sok különböző eszközt tartalmaz. „Joseph Pilates sok kiegészítőt készített, hogy segítse ügyfeleit az erő és a rugalmasság egyensúlyának fenntartásában – ezek közé tartozik a pilates barell, különböző székek, lábkorrekciós eszközök és egy csomó minden más” – mondja Gaby. A jógakellékek közé tartozik a jógablokk, amely segít elérni vagy megtartani bizonyos pózokat, vagy a hevederek, melyek a mélyebb nyújtásban segítenek.

Spiritualitás

„A pilates nem olyan spirituális elfoglaltság, mint a jóga. A jóga a testet arra használja, hogy kapcsolatba lépjen az elmével és a belső énnel, míg a Pilates az éberséget használja a test belső működéséhez” – magyarázza Gaby.

A jóga vagy a pilates jobb a fogyáshoz?

A pilates a legjobb megoldás, ha valami erősítő sportot keresünk, vagy ha hajlamosak vagyunk a sérülésekre. „A racionális típusú emberek általában jobban szeretik a pilates-t, a kreatív emberek pedig a jógát, mivel az nagyobb szabadságot ad” – jegyzi meg Gaby. A pilates is inkább fitneszalapú, mint a jóga, bár az utóbbi is egy teljes testes edzést biztosít.

Függetlenül attól, hogy melyiket próbáljuk ki, a forró/ bikram órák alatt mindig több kalóriát égetünk el, akár 800-at. Illetve az adott óra dinamikusságától is függ, hogy éppen a jógától vagy pilatestől fogunk jobban fogyni. Fontos azonban emlékezni arra, hogy a testmozgás és az egészség sohasem kizárólag a súlyon vagy a külsőségeken múlik – minden formát és méretet szívesen látnak és tiszteletben tartanak minden jóga- vagy pilatesstúdióban.

Forrás: Cosmoplitan, Fotó: Getty Images