Eltelt egy év, de a nemi egyenlőség még mindig csak vágyálom

Eltelt egy év, de a nemi egyenlőség még mindig csak vágyálom

2023. március 14.
Az elmúlt egy év (valljuk be, nem nagy meglepetésre) ismét hullámvasút volt a nemek közötti egyenlőség tekintetében: egyes országokban hatalmas előrelépések történtek, máshol pedig mintha visszafelé forogna az idő kereke.

Irán

Iránban még idén is folytatódott a tavaly szeptemberben kirobbant tüntetéssorozat, ahol fiúk és férfiak tömegei álltak ki a lányok és nők jogaiért. A tiltakozások azután kezdődtek, hogy a 22 éves Mahsa Amini életét vesztette az iráni kórházban nem sokkal azután, hogy az (egyébként december elején felszámolt) erkölcsrendőrség őrizetbe vette, mert állítólag hidzsábját nem a kormányzati előírásoknak megfelelően viselte. Halála óriási visszhangot keltett és milliókat mozgatott meg ország- és világszerte. Az iráni kormány válaszul tiltakozók ezreit tartóztatta le, köztük nőket, gyerekeket, fiatalokat és újságírókat. Az elmúlt hónapokban legalább 5000 diáklányt mérgeztek meg az ázsiai országban, feltehetően azért, mert szimpatizáltak a tiltakozásokkal és kritizálták a hidzsáb viselésére vonatkozó előírásokat.

Európai Unió

Novemberben az Európai Parlament elfogadta a törvényt, amely biztosítja, hogy 2026 júliusáig a tőzsdén jegyzett uniós nagyvállalatoknak több női vezetőt kell prezentálniuk – a kvótát nem teljesítő cégek pedig szankciókra számíthatnak. A törvény értelmében a nem ügyvezető igazgatói vezetői pozíciók legalább 40 százalékát, az összes vezetői posztnak pedig legalább 33 százalékát nőknek kell betöltenie.

Finnország

2022-ben nem volt hiány a nemek közötti egyenlőtlenséggel kapcsolatos nevetséges hírekből. Sanna Marin finn miniszterelnök augusztusban azzal került a címlapokra, hogy az interneten olyan videók jelentek meg róla, amelyeken barátaival és hírességekkel együtt bulizik. Miután szembesült a média és a (főként férfi) politikusok nyomásával, elvégeztetett egy drogtesztet és bocsánatot kért, amiért vendégeiről félmeztelen felvételek szivárogtak ki. A nők világszerte felszólaltak a finn miniszterelnök védelmében, köztük Alexandria Ocasio-Cortez is, az Egyesült Államok kongresszusi képviselője, aki maga is gyakran szexista kritikák célpontja. „Választott tisztviselők, akik táncolnak? Azért vagyunk itt!” – mondta, majd megosztott egy videót, amelyen az irodája előtt táncol.

Sanna-Marin

Kolumbia

Februárban a kolumbiai alkotmánybíróság dekriminalizálta az abortuszt a terhesség 24. hetéig. A dél-amerikai országban korábban csak életveszélyes helyzetekben (magzati fejlődési rendellenességek; ha a várandós nő egészsége veszélyben volt; vagy ha a terhesség nemi erőszak, esetleg amennyiben a terhesség nem konszenzuson alapult) engedélyezték a terhességmegszakítást.

Spanyolország

Májusban a spanyol parlament előterjesztett egy törvényjavaslatot, amely kimondja, hogy a szexuális erőszak nemi erőszaknak minősül, és minden érintett félnek bele kell egyeznie az együttlétbe. A decemberben elfogadott rendelet szerint akár 15 év börtönbüntetés is kiszabható azokra, akik ezek után nemi erőszakot követnek el. De ez még nem minden: elfogadták a fizetett menstruációs szabadságot, ha a nők papírral igazolják, hogy fájdalmas a menstruációjuk, a középiskolákban ingyenessé tették a menstruációs eszközöket és a fogamzásgátló tablettákat, 16 éves kor felett pedig már nem kell szülői beleegyezést kérniük a fiataloknak a terhességmegszakításhoz.

Ukrajna

Júniusban az ukrán parlamenti képviselők megszavazták az Isztambuli Egyezmény ratifikálását, amit a nők jogainak történelmi győzelmeként értékeltek  az országban – ráadásul mindez egy újabb lépést jelentett az ország Európai Uniós integrációja felé. Ezzel párhuzamosan viszont aggasztó jelentések érkeztek azzal kapcsolatban, hogy milyen sok nő szenvedett el nemi erőszakot az oroszok által megszállt területeken.

India

Szeptemberben az indiai legfelsőbb bíróság kimondta, hogy minden nőnek, családi állapotától függetlenül joga van a biztonságos és legális abortuszhoz a terhesség 24. hetéig. Korábban a hajadon nők elleni megbélyegzés 20 hétig korlátozta az egyedülálló nők abortuszhoz való hozzáférését. A testi autonómia a „személyi szabadság” része – fogalmaztak.

Afganisztán

Afganisztán a tálibok 2021-es hatalomátvétele óta a világ egyik legelnyomóbb országává vált a női nem számára, miután a terület új uralkodói nem kevés hangsúlyt fektettek arra, hogy olyan szabályokat iktassanak érvénybe, amelyek által a nők és lányok gyakorlatilag az otthonaikban rekedtek.  Tavaly februárban megszüntették a fogamzásgátló termékek árusítását az ország két legnagyobb városában. Kitiltották a nőket az egyetemekről, az érettségi megszerzését viszont engedélyezték nekik, annak ellenére, hogy már középiskolai oktatásban sem részesülhetnek. Megtiltották, hogy nyilvános helyekre, például a parkokba, illetve edzőtermekbe járjanak, civil szervezeteknél sem dolgozhatnak, és tetőtől talpig el kell takarniuk magukat.

Magyarország

Szeptember 15-én lépett életbe Magyarországon a Pintér Sándor által jegyzett, úgynevezett szívhang-rendelet, amelynek értelmében a várandós nőnek igazolni kell, hogy az orvos bemutatta neki a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt, tehát, hogy a terhesség megszakítása előtt meghallgatta gyermeke szívhangját.

Szerencsére azért előrelépés is történt a női jogok terén: például a terézvárosi és az erzsébetvárosi önkormányzat bejelentette, hogy az alkalmazásukban álló nők szabadnapot vehetnek ki, amennyiben igazolni tudják, hogy fájdalmas menstruációtól szenvednek, a Dózsa György úti hajléktalanszállón pedig  traumaérzékeny szemléletű nőgyógyászati szakellátás indult hajléktalan nők számára. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a rendelőben olyan környezetet teremtenek a pácienseknek, amelyben fizikailag és érzelmileg is biztonságban érezhetik magukat.

Egyesült Államok

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága eltörölte az abortuszt legalizáló Roe kontra Wade elnevezésű törvényt, ezzel pedig több millió nő vesztette el a terhességmegszakításhoz való jogát az USA-ban. Az abortuszkérdést azután tűzte napirendre a konzervatív többségű testület, hogy nyilvánosságra hozták, hogy hatályon kívül helyezhető az 1973-as Roe kontra Wade néven ismert peres eljárás, amely megalapozta az abortuszhoz való alkotmányos jogot.

Franciaország

Vény nélkül is ingyenesen elérhetővé teszik a francia nők számára az esemény utáni tablettát. Az eszköz a 25 év alattiak számára már korábban is elérhető volt, de a francia kormány kiterjesztette a rendelkezést, mert nem szeretnék, hogy a nők anyagi okokból mondjanak le a sürgősségi fogamzásgátlásról, miután kutatásokkal is kimutatták, hogy az országban ez a legfőbb oka annak, hogy a nők nem élnek ilyen készítményekkel. Franciaországban egyébként a hormonális fogamzásgátló felírása és a fogamzásgátlással kapcsolatos gondozás is térítésmentesen igénybe vehető a 25 év alattiak számára.

Románia

A szomszéd országban január óta a kórház elhagyása után is ingyen járhatnak pszichológushoz a szülés utáni depresszióban szenvedő nők az egészségbiztosítóval kötött szerződés alapján. A korábbi szabályozás szerint csak akkor lehetett ingyenes pszichológusi támogatáshoz jutni, ha azt pszichiáter javasolta.

Mexikó

Kutatások is alátámasztják, hogy az éghajlati válság aránytalanul érinti a nőket és a lányokat, de szerencsére egyre több női aktivista segíti közösségét az éghajlathoz való alkalmazkodásban. Martha Corzo mexikói hegedűművész egy körülbelül 17 000 helyi környezetvédelmi aktivistából álló csoportot vezetett és inspirált arra, hogy a gyönyörű Sierra Gorda hegység védelmének szenteljék magukat.

Fotó: Getty Images