Nem akarok szenvedni a nyaralás alatt. Vajon jó ötlet lenne eltolni a menstruációmat?

2022. július 14.
Ha hormonális fogamzásgátlót szedsz, biztosan te is eljátszottál már a gondolattal, hogy mi lenne, ha a 7 napos szünetet/placebó bogyókat kihagyva, folytatólagosan szednéd be a tablettákat. Vajon el lehetne így tolni a menstruációt? És származhatna belőle bármi bajod? Na, és mi van azokkal, akik nem szednek gyógyszert - számukra létezik bármilyen biztonságos módszer a menzesz késleltetésére?

Biztosan neked is ismerős a szitu: nagy erőkkel szervezed a várva várt nyaralást (vagy éppen esküvőt), amikor hirtelen arcon csap a valóság: ráeszmélsz, hogy a menstruációd nagy valószínűséggel pont arra az időszakra fog esni. A fogaskerekek rögtön dolgozni kezdenek az agyadban, és bevillan egy kicsit kockázatosnak tűnő, de talán működhető megoldás. Mi lenne, ha késleltethetnéd a menstruációdat? Legalább néhány napra.

menstruacio

Nos, van egy jó hírünk. Igenis van lehetőség a menstruáció biztonságos eltolására, ám csak bizonyos körülmények között. A tudnivalókról dr. Józan Gyöngyi nőgyógyász szakorvost kérdeztük.

Ha nem szedsz hormonális fogamzásgátlót…

Lehetőség van a menzesz eltolására abban az esetben is, ha nem szedsz hormonális fogamzásgátlót, ezekben az esetekben szoktak az orvosok gesztagéntartalmú tablettákat felírni. A menstruáció a ciklusodnak azon szakaszában jelentkezik, amikor a szervezetedben a progeszteron szintje lecsökken, és ennek eredményeként bekövetkezik a méhnyálkahártya leválása. Ha kívülről viszel be ilyenkor progeszteron készítményt, azaz gesztagént, a magas progeszteronszint megakadályozza a méhnyálkahártya lelökődését, és elmarad a menstruáció. Amint a tabletták szedését abbahagyod, a hormonszinted néhány napon belül lecsökken, és jelentkezni fog a menzesz.

„A gesztagén tabletták szedését általában a várható menstruáció előtt három nappal elég elkezdeni. A gyógyszert csak orvos írhatja fel, és nagyon fontos, hogy a felírást orvosi vizsgálat előzze meg, ki kell kérdezni a páciens, hogy nem volt-e trombózisa, vagy egyéb véralvadási problémája” – magyarázza Józan Gyöngyi, aki azért arra is felhívja a figyelmet, hogy az egészségünk érdekében jobb, ha nem élünk rendszeresen ezzel a lehetőséggel.

„Én nem szeretek belenyúlni a hormonrendszer működésébe, de persze lehet olyan élethelyzet, amikor muszáj. Nem annyira szerencsés beleavatkozni az élettani ciklusba. Ha évente egyszer-kétszer alkalmaznak ilyen szereket a nők, az még tolerálható. De azt is tudni kell, hogy mivel a gesztagén vastagítja a méhnyálkahártyát, a tabletták szedése után a menzesz elég erősen fog megjönni.”

Ha szedsz hormonális fogamzásgátlót…

Itthon még mindig keveset beszélünk róla, de minden fogamzásgátlót szedő nőnek érdemes lenne tudnia, hogy orvosilag ma már semmi nem indokolja a megvonásos vérzés előidézését, vagyis hogy a nők szünetet tartsanak a hormontartalmú pirulák szedése között. Az Egyesült Államokban régóta forgalmaznak olyan tablettákat, amik lehetővé teszik a nők számára, hogy elhagyják a havi elvonásos vérzést, Európában pedig 2019-ben a brit szexuális és reprodukciós ügyekkel foglalkozó egészségügyi hatóság, a Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare (FSRH) fogalmazta meg azt az új irányelvet a szájon át szedhető fogamzásgátlókkal kapcsolatban, ami szerint „semmi egészségügyi oka nincs annak, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nők minden hónapban vérezzenek”. Magyarán nincs szükség a hétnapos szünetre és vele együtt a vérzésre, a tabletták teljes biztonsággal szedhetők folytatólagosan is.

Ezt az álláspontot erősítette meg az általunk megkérdezett nőgyógyász szakorvos is, ami tehát azt jelenti, hogy ha fogamzásgátlót szedsz, és valamilyen fontos esemény miatt szeretnéd eltolni, kihagyni a következő aktuális vérzésedet, akkor nincs más dolgod, mint szünet nélkül, folytatólagosan szedni a pirulákat.

De ezzel kapcsolatban azt is fontos tudnod, hogy ha fogamzásgátlót szedsz, akkor te valójában nem is szoktál menstruálni. A tabletták szedése közti szünetben az úgynevezett megvonásos vérzés jelentkezik, amely hasonlít ugyan a menstruációra, mégsem az, hiszen a tabletta mellett nem történik peteérés. Az ösztrogénnel és progeszteronnal történő fogamzásgátlás ugyanis megakadályozza, hogy a méhnyálkahártya megvastagodjon és vérzés kíséretében kilökődjön.

Oké, de korábban miért volt szükség a szünetre?

Bár a fő kérdésre már válaszoltunk, de ha jobban meg szeretnéd érteni, hogy valójában miért nincs szükség szünetre a két levél között, akkor érdemes még egy kicsit velünk tartanod.

Ugorjunk is vissza több mint fél évszázadot az időben, az 1950-60-as évek Amerikájába – ekkor és itt fejlesztették ki és dobták piacra az első hormonális fogamzásgátló tablettát, az Enovidot. Az Enovid feltalálásában több tudós is részt vett, köztük egy John Rock nevű nőgyógyász, akinek az ötlete volt a többi között, hogy a 21 darab hormontaralmú pirulát 7 gyógyszermentes nap és megvonásos vérzés kövesse, ezzel imitálva a természetes nő ciklust. Ezt a 7 napos szünetet annak idején több tényező is indokolta, és nem kis szerepe volt benne annak, hogy Rock megpróbáljon a katolikus egyház kedvében járni. A katolikus egyház álláspontja szerint a mesterséges fogamzásgátlás bűn, és a szemükben kizárólag az úgynevezett tüneti hőmérőzésen alapuló metódus az egyetlen elfogadott módja a születésszabályozásnak. Ez a módszer a női nemi ciklus termékeny és terméketlen szakaszainak pontos megfigyelésén alapszik. A mélyen vallásos John Rock azt remélte, hogy ha egy női ciklust imitáló fogamzásgátlót dobnak a piacra, azt az egyház is elfogadja majd természetes születésszabályozásnak.

Rock és munkatársa, Gregory Pincus a tabletták működésével tehát a négyhetes női ciklust próbálta lemásolni: ezért alakították ki úgy a fogamzásgátló adagolását, hogy a háromhetes hormontartalmú tablettaszedést egyhetes gyógyszermentes periódus kövesse, amely idő alatt a női szervezet a menstruációhoz hasonló megvonásos vérzést produkál. Az Enovid végül megszületett, 1960-ban forgalomba került, ám Rock minden próbálkozása ellenére nyolc évvel később VI. Pál pápa közzétette a Humanae Vitae enciklikát, amelyben megerősítette az egyház hagyományos álláspontját, és megtiltotta a születések mindennemű mesterséges korlátozását. Ám az egyház elutasítása ekkor már semmin nem változtatott: a megvonásos időszak a fogamzásgátlók meghatározó része lett.

Mindehhez persze azt is érdemes megjegyezni, hogy a szakemberek szerint nem csak és kizárólag Rock vallásossága miatt volt szükség annak idején a 7 tablettamentes napra. Közrejátszhatott az is, hogy mivel kezdetben a fogamzásgátlók sokkal magasabb dózisban tartalmaztak hormonokat, a kutatók úgy látták jónak, ha az adagolásba néhány napos szünetet iktatnak be. Mára viszont a pirulák hormontartalma lényegesen alacsonyabbá vált, ezért hát orvosi szempontból a szünetre sincs többé szükség. A Nagy-Britanniában kiadott új irányelvet egyébként azzal indokolták meg, hogy a hormontartalmú tabletták mindennapi szedése nagyobb védelmet jelent, a peteérés kisebb eséllyel következik be, és teljesen biztonságos a szervezet szempontjából. Ráadásul a folyamatos szedéssel olyan kellemetlen mellékhatások esélye is csökkenhet, mint az aktív tabletták abbahagyásakor jelentkező fejfájás.

Forrás: Vice Fotó: Getty Images

Olvass tovább!