Miért alacsony a nők libidója karácsonykor?

2020. december 27.
A karácsony – általában – az év egyik legcsodálatosabb időszaka. Miért nem kerülnek mégsem szexi hangulatba a nők a meghitt családi ünnepen, és miért pont újévre tér vissza a libidójuk? Közel félmillió nő bevonásával fejtették meg a tudósok az izgalmas jelenséget.

A Stanford Egyetem és a Columbia Egyetem kutatói közel félmillió, a világ különböző pontjain élő nő bevonásával gyűjtöttek adatokat a nők libidójának alakulásáról az év különböző jeles napjain. A francia, brazil, amerikai és brit nők által elmondottakból – nem meglepő módon – az derült ki, hogy a Valentin-nap és a hasonló ünnepek több szexet jelentenek, ám a karácsony valamiért kivételt képez ez alól.

karacsony-libido-szex-nok

A karácsony három napján (december 25–27.) általában kevesebbszer bújnak össze párjukkal a nők, mint az év többi napján. Ezzel ellentétben december 31. éjszakáján hatalmas kiugrást tapasztaltak a kutatók a szexuális aktivitásban a világ minden pontján. 

Az adatok elemzése után a tudósok feltételezik, hogy a stressz, a sok nassolás, az alkohol mind szerepet játszik abban, hogy karácsony környékén miért nincs kedve a nőknek a szexhez. „A legtöbb családban nincs senki más, aki az ünnepi teendők terhét levegye a nők válláról. Ez újabb pluszfeladatot ró a nőkre a munkájuk és a gyereknevelés mellé. Nem ez a szexiség érzésének receptje” – mutatott rá  dr. Kate Boyer antropológus, a kutatás egyik vezetője.

Boyer arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a mintázat sokat elárul az emberi természetről, és arról, mitől működik a libidónk. Eszerint megfigyelhetők az évszakok szerinti változások, kiugrások és mélypontok is a nők szexuális vágyának hullámzásában.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash