Extasyval gyógyulhatnak a szexuális bántalmazás áldozatai

2023. június 02.
Nemsokára orvosi célokra használhatják fel az 1970-es évek óta tanulmányozott MDMA-t az Egyesült Államokban, ugyanis az extasy hatóanyaga jó pszichoterápiás kezelési módszernek bizonyult, különösen a szexuális zaklatáson átesett nők esetében.
Hamarosan extasy-val kezelhetik a szexuális bántalmazás áldozatait

A világon egyre több szakember gondolja úgy, hogy bizonyos pszichedelikus szerek segíthetnek a szexuális erőszak áldozatainak a traumák leküzdésében. Az LSD után – amelyről a tudósok bebizonyították, hogy igazán hatékony terápiás eszköznek bizonyult – most minden szem egy másik gyógyszerre, az 1970-es évek ellenkultúrájának egyik szereplőjére, az MDMA-ra szegeződött.

Az extasy tabletták hatóanyaga a pszichoterápia keretein belül jelentősen csökkentheti a poszttraumás stressz szindróma tüneteit. Mégpedig azáltal, hogy segíti a negatív vagy fenyegető emlékeket kevesebb szégyenérzettel és haraggal felidézni – olvasható a témával kapcsolatos legnagyobb tanulmányban, amely 2021 májusában jelent meg a Nature Medicine orvosi folyóiratban.

Az eredmények annyira meggyőzőek és ígéretesek, hogy az MDMA-t hamarosan gyógyszerként alkalmazhatják az Egyesült Államokban – állítja Zoé Dubus pszichedelikus– és kábítószer-szakértő. „A viták folyamatosak arról, hogyan lehet az anyagot terápiásan használni szexuális erőszakon átesett nőknél anélkül, hogy azzal felülírnák a beleegyezésüket” – mondja.

Az 1898-ban Németországban létrehozott MDMA csak az 1970-es években kezdett el terjedni, de az amerikai kormány nagyon hamar megrettent tőle és kábítószerként kezdte el kezelni, bármiféle tudományos alap nélkül. Sasha Shulgin vegyész volt az, aki 1976-ban megalkotta az anyag jelenlegi formáját. „Az LSD-hez hasonló terápiás hatásokat fedezett fel. Az MDMA megkönnyítheti a traumatikus emlékek felidézését és az érzelmek kifejezését” – fogalmaz Dr. Dubus. Abban az időben több száz terapeuta kezdte használni az anyagot stressznek kitett betegeknél. „Azonban akkoriban senkit sem küldtek kórházba az MDMA túladagolása vagy mellékhatásai miatt. Nem okozott egészségügyi vagy szociális problémát” – tette hozzá.

Az 1980-as években az MDMA ecstasy formájában terjedt el, és első számú partidroggá vált. Az úgynevezett „empatogén” – empátiát kiváltó – és „entaktogén” – kapcsolatfelvételt elősegítő hatásai miatt „szerelmi drognak” becézték, és a mai napig fenntartással kezeli az amerikai kormány. Ugyanúgy kriminalizálják, mint a kokaint vagy a cracket, és nem engedélyezett az orvosi célokra való használata sem.

Svájcban már terápiás célokra használják

Sasha Shulgin kutatását végül a szer betiltása miatt kellett leállítani, de nem veszett kárba a munka: a szakember eredményei rávilágítanak az MDMA páratlan és példátlan előnyeire a poszttraumás stressz szindróma kezelésében. „Az anyag lehetővé teszi az áldozatok számára, hogy nagyobb együttérzéssel nézzenek szembe a traumatikus eseményekkel, önmagukkal vagy a nekik ártó személlyel” – magyarázza Dr. Dubus.

Arra bátorítja a betegeket – különösen a szexuális zaklatás áldozatait vagy a veteránokat –, hogy túllépjenek fájdalmas emlékeiken, nem pedig helyettesítőként szolgál, mint a szorongás elleni hagyományos kezelések. „Shulgin nem azt kéri, hogy hagyjuk abba az antidepresszánsok és szorongásoldó szerek használatát, hanem gazdagítja a megoldások körét” – pontosítja a szakértő.

A 2000-es évek elején a Multidiszciplináris Pszichedelikus Tanulmányok Szövetsége (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies – MAPS) ösztönzésére az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala engedélyezte a kutatás újraindítását, mostanra pedig már Kanadában és Izraelben is elkezdett terjedni az MDMA-asszisztált pszichoterápia, illetve Svájcban is használják egyes kórházakban.

A legnagyobb körültekintéssel használható

Gyakran nem megfelelő körülmények között fogyasztva és más anyagokkal, például fájdalomcsillapítókkal, alkohollal vagy koffeinnel keverve, az extasy valóban nem mentes a nemkívánatos hatásoktól. Túladagolása hipertermiát – amelyet az extasy zárt térben történő elfogyasztása súlyosbít –, pulzus- és vérnyomás-emelkedést, vese- vagy májkárosodást, valamint viselkedési zavarokat okozhat, ráadásul ritka esetekben akár halálos kimenetelű MDMA-mérgezés is előfordulhat.

Az Egyesült Államokban éppen a MAPS tanulmány utolsó fázisát fejezték be a kutatók az amerikai gyógyszerügynökség jóváhagyása előtt. Ha a szakemberek azt várják, hogy az extasyt rövidesen az Atlanti-óceán túloldalán is forgalmazni fogják, valószínűleg még várniuk kell egy kicsit. A kutatást viszont már csak annak érdekében is folytatni kell, hogy az orvosi felhasználását a lehető legszigorúbban szabályozzák, érvel Zoé Dubus. És annál is inkább, ha szexuális erőszakot elszenvedett nőkről van szó, akik a folyamatban lévő vizsgálatok kiemelt alanyai közé tartoznak. „Az MDMA a testi érintkezés vágyát váltja ki. De gyakran ezek a női áldozatok nem akarják, hogy megérintsék őket. Ezért le kell fektetni a beleegyezés nagyon szigorú kereteit” – figyelmeztet a szakértő.

Forrás: Marie Claire France, Fotó: Getty Images