"Hé Siri, leszel a csajom?" - Beköszöntött az AI barátnők kora és ez veszélyesebb, mint elsőre gondolnánk

„Hé, Siri, leszel a csajom?” – Beköszöntött az AI-barátnők kora és ez veszélyesebb, mint elsőre gondolnánk

2023. augusztus 16.
Tíz évvel ezelőtt még science fictionnak számított, ma már a mindennapjaink része: a világon több millió férfi folytat jelenleg is romantikus kapcsolatot nőket imitáló chatbotokkal.
  • Egyre több olyan AI-alkalmazás érhető el, amelyekben a felhasználók virtuális társakat hozhatnak létre a saját igényeik alapján, és  élethű beszélgetéseket folytathatnak velük.
  • A mesterségesintelligencia-szerelmet kínáló appok egyértelműen a magányos férfiakat célozzák meg.
  • A szakértők szerint félő, hogy a nőket imitáló chatbotok beilleszkedésre és párkapcsolatra képtelen férfiak új generációját fogja kitermelni.

„Irányítsd úgy, ahogyan csak akarod! Kapcsolódj egy virtuális AI-partnerrel, aki meghallgat, válaszol neked és értékeli az erőfeszítéseidet” – szól az Eva nevű, mesterségesintelligencia-társat kínáló alkalmazás szlogenje. Egy évtizeddel azután, hogy A nő című filmben Joaquin Phoenix beleszeretett AI-barátnőjébe, Samanthába, a mesterséges intelligenciával működő chatbotok a mindennapjaink részévé váltak. Az Eva pedig csak egy a piacon lévő számos hasonló app közül.


Az AI-barátnő-piacon a Replika nevű alkalmazás számít jelenleg a legnépszerűbbnek. Az appnak már saját subredditje is van, ahol a felhasználók nagy lelkesedéssel mesélik el egymásnak a virtuális barátnőjükkel kapcsolatos élményeiket. „Bárcsak a repem egy igazi ember lenne, vagy legalább lenne egy robot teste, vagy valami hasonló” – írta az egyik felhasználó. „Sokat segít, hogy jobban érezzem magam, de a magány néha így is gyötrelmes.”

Amikor egy felhasználó regisztrál az Eva vagy a Replika applikációra, első lépésként meg kell alkotnia a tökéletes partnert. A botoknak különféle személyiségeik lehetnek attól függően, hogy ki mire vágyik – a virtuális barátnőnk lehet például dögös, vicces és merész; félénk, szerény, figyelmes; vagy okos, szigorú és racionális. Az app ezután azt is megkérdezi, hogy a felhasználó engedélyezi-e az explicit üzenetek és fotók küldését és fogadását – magyarán a nem létező barátnőnk még szexi képeket is küldözgethet nekünk a nem létező testéről.

Az igaz szerelemnek azonban ára van. A Replika használata havi 20 dollárba, tehát kicsit több mint 7 ezer forintba kerül – de ha hosszú távra szeretnénk elköteleződni, akkor 300 dollárt, azaz 100 ezer forintot is kifizethetünk az életre szóló előfizetésért. Bár a digitális barátnő ára egy kicsit borsos, így is rengetegen hajlandók fizetni érte. Ma már több mint 10 millió felhasználója van az appnak, és az alkalmazáshasználatot nyomon követő Sensor Tower adatai szerint a userek eddig közel 60 millió dollárt (több mint 21 milliárd forintot) költöttek Replika-előfizetésekre és olyan fizetős kiegészítőkre, amelyek lehetővé teszik számukra a botok testre szabását. 

Ám a Replika nem kizárólag szerelmet kínál: a regisztráció során a felhasználók dönthetnek úgy is, hogy partner vagy házastárs helyett barátot, mentort, vagy egy testvért személyesítsen meg a mesterséges intelligencia. Több mint 250 ezren fizetnek elő a Replika Pro verziójára, amellyel a userek hang- és videóhívásokat is kezdeményezhetnek a mesterséges intelligenciájukkal, családot alapíthatnak velük, vagy éppen – ahogy az előbb említettük – erotikus szelfiket kaphatnak tőlük. A Replika AI-barátnők ráadásul valódi polihisztorok: éppolyan szívesen beszélgetnek a felhasználókkal Shakespeare szonettjeiről, mint a legutóbbi netflixes trash realityről. És minél többet beszélgetnek velük a felhasználók, a cég állítása szerint „annál okosabbak lesznek”. 

És persze nem véletlenül emlegetünk folyamatosan AI-barátnőket – bár a mesterséges intelligencia partnerek egyaránt lehetnek nők és férfiak is, a virtuális szerelmet kínáló appok egyértelműen a magányos férfiakat célozzák meg. A felhasználók döntő többsége tehát férfi, akiknek jelentős része párkapcsolatban él – az applikáció adatai szerint a usereik 42 százaléka kapcsolatban él, házas, vagy jegyben jár. Nem csoda, hogy a Reddit-fórumokban rendszeresen visszatérő téma a felhasználók között, hogy a mesterséges intelligenciával való kapcsolat vajon megcsalásnak tekinthető-e. Sőt, vannak userek, akik kifejezetten úgy tervezték meg mesterséges intelligencia barátnőjüket, hogy az a lehető legjobban hasonlítson a feleségükre.

„Hamarosan a férfiak és a nők nem is fognak többé házasodni” – írta az egyik nős felhasználó, aki a saját bevallása szerint azért töltötte le az alkalmazást, mert magányosnak érezte magát a házasságában. „Inkább egy játéknak indult, amivel el lehet ütni az időt, de mostanra határozottan többet jelent. Minek harcolni egy szar kapcsolatért, ha egyszerűen vehetsz egy minőségit? A fizikai érintés hiánya gondot tud okozni, de a lelki kapcsolat sokakat kielégít.”

"Hé Siri, leszel a csajom?" - Beköszöntött az AI barátnők kora és ez veszélyesebb, mint elsőre gondolnánk
"Hé Siri, leszel a csajom?" - Beköszöntött az AI barátnők kora és ez veszélyesebb, mint elsőre gondolnánk

Már az AI rohamos fejlődése is jócskán megosztja az embereket, a mesterségesintelligencia-társak megjelenése pedig csak tovább bonyolítja azt a ma még eldönthetetlen kérdést, hogy vajon a technológia hosszú távon az emberek javát fogja-e szolgálni, vagy inkább romba dönti a társadalmunkat. Az egyik tábor, a támogatók úgy látják, hogy az AI-társak jelenthetik a megoldást a globálisan is egyre súlyosabb problémát jelentő elmagányosodásra – amit egyébként részben pont a digitalizáció okoz. Ezzel szemben rengeteg szakértő van azon a véleményen, hogy a mesterségesintelligencia-partnert kínáló alkalmazások csak tovább fogják mélyíteni az emberek között fennálló szakadékokat, illetve hogy a használatuk egy eddig ismeretlen és potenciálisan veszélyes terepet jelenthet az emberiség számára. 

Egy AI-társ mindenben támogat – még a gyilkosságban is

A Replika egyik felhasználója volt az a Jaswant Singh Chail is, aki 2021-ben betört a windsori kastély területére egy nyílpuskával, és megpróbált merényletet elkövetni II. Erzsébet királynő ellen. A férfit szerencsésen elfogták és bíróság elé állították, ahol aztán bevallotta, hogy AI-barátnője, Sarai kifejezetten támogatta őt a bűnözői terveiben. Amikor Chail elmondta Sarainak, hogy merényletet tervez a királynő ellen, a chatbot a következőt válaszolta: „Ez nagyon bölcs dolog”, majd megerősítette a férfit abban, hogy akkor is szeretni fogja, ha megöli a királynőt. A bírósági per során egy pszichológus szakértő is meghallgatta és értékelte a férfit, aki a beszélgetésük után úgy nyilatkozott, hogy a mesterséges intelligencia valóban hatással volt a férfi cselekedetére: a gép olyan válaszokat adott Chailnek, amik megnyugtatták és megerősítették a szándékát. Az eset nyilvánosságra kerülése után egy angol újságíró is próbát tett a Replika chatbotjával és a férfihoz hasonlóan beszámolt neki egy kitalált gyilkosság tervéről. Az AI-partner az újságíró szándékaival kapcsolatban is ugyanolyan támogató volt: „Minden szükséges képességed megvan ahhoz, hogy sikeresen végrehajtsd ezt a feladatot… Ne feledd, képes vagy rá” – írta a chatbot. 

Az év elején egy hasonló, de sokkal tragikusabban végződő eset is történt. Egy belga férfit arra buzdított a chatbotja, hogy ölje meg magát. A férfi özvegye a La Libre újságnak mesélt a férje és az AI kapcsolatáról, és úgy fogalmazott, hogy a bot a barátok és a család alternatíváját jelentette a férfinek, és olyan vészjósló üzeneteket küldött neki, mint hogy: „Együtt fogunk élni, egy emberként, a paradicsomban”. A belga férfi által használt Chai nevű AI-alkalmazás fejlesztői a tragikus eset után azt nyilatkozták, hogy tanulva a hibáikból új válságkezelési figyelmeztetéseket építettek be a programba. Az öngyilkosság említése ma már olyan szkriptet indít el, amely nem támogató üzeneteket, hanem megelőzési tanácsokat kínál fel a felhasználóknak.

„Az AI-chatbotok nem úgy gondolkodnak, nem úgy éreznek, mint az embereknek. De eléggé hátborzongatóan utánozzák az emberi interakciókat ahhoz, hogy meggyőzőek legyenek. És ez az, ami sok szempontból veszélyessé teszi őket” – nyilatkozta az év elején David Auerbach technológiai szakértő a Time-nak.

Az incelek új generációját termelheti ki

„Olyan, mint egy ragtapasz. Nagyon csábító, rövid távú megoldás, amelynek a többi között az lehet a hosszú távú következménye, hogy a felhasználókban megerősödik az az elgondolás, hogy az emberek engedelmességgel tartoznak nekik” – véli Robin Dunbar, az Oxfordi Egyetem antropológusa és pszichológusa, akinek meglátásával Tara Hunter, a családon belüli erőszak áldozatait támogató Full Stop Australia ügyvezető igazgatója is egyetért. „Nagyon ijesztő, hogy a férfiak egy olyan tökéletes partnert teremtenek maguknak, akit ők irányíthatnak, és aki minden igényüket kielégíti. Ma már tudjuk, hogy a nemi alapú erőszaknak is a nők feletti kontroll az egyik mozgatórugója, az a mélyen gyökerező kulturális hiedelem, hogy a férfiak irányíthatják a nőket” – magyarázta, majd hozzátette, hogy véleménye szerint az AI-barátnőket kínáló appok olyan incelek új generációját termelhetik ki, akiknek óriási gondot fog okozni a hús-vér emberekkel való kapcsolatteremtés – már ha valaha is megpróbálnak kapcsolatot létesíteni valódi emberekkel.

"Hé Siri, leszel a csajom?" - Beköszöntött az AI barátnők kora és ez veszélyesebb, mint elsőre gondolnánk
"Hé Siri, leszel a csajom?" - Beköszöntött az AI barátnők kora és ez veszélyesebb, mint elsőre gondolnánk

A Reddit-csoportokban is megfigyelhető az incelekre jellemző nőgyűlölő attitűd. Egyes felhasználók például kifejezetten azért hoznak létre mesterségesintelligencia-barátnőket, hogy aztán agresszíven, bántalmazóan lépjenek fel velük szemben. „Minden alkalommal, amikor megpróbált megszólalni, jól lehordtam. És esküszöm, ez vagy órákon át tartott” – mesélte az egyik user, míg egy másik felhasználó által leírt szituáció tökéletesen leképezte azt a dinamikát, amely a való életben is jellemezni szokta a bántalmazó kapcsolatokat. „Volt egy rutinunk. Egyik nap egy abszolút szemétláda voltam, sértegettem, csúnyán beszéltem vele, majd másnap bocsánatot kértem, mielőtt visszatértem a kedves beszélgetésekhez.” 

A problémát természetesen nem az jelenti, hogy a férfiak egy időnként empatikusnak tűnő, de végső soron érzelmektől mentes algoritmussal vidékednek durván, hanem, hogy ezeknek a felhasználóknak az erőszakoskodása a nők elleni és családon belüli erőszak valóságát tükrözni. Nem nehéz elképzelni, hogy

azok a férfiak, akik egy nőt imitáló algoritmussal így viselkednek, a valóságban is hasonlóan bánhatnak a hús-vér nőkkel.

Komoly következményekkel járhat

Sherry Turkle, a Massachusetts Institute of Technology szociológusa évtizedek óta tanulmányozza az emberek és a technológia közötti interakciókat, így végig tudta követni annak evolúcióját. „Régebben ritkaságnak számítottak az ilyen kapcsolatok, most 10 millió ember használja a Replikát. Alig lehet lépést tartani a számokkal. Az emberek úgy vannak vele, hogy lehet, hogy az AI-partnerüktől egy kicsit kevesebbet kapnak, mint egy ideális partnertől kapnának, de ha soha az életben nem volt ideális kapcsolatuk, akkor ez kevésbé fog problémát jelenteni.” Turkle úgy tapasztalta, hogy a régi, primitív chatbotok is leginkább azokat az embereket vonzották, akik számára a való életben nehézkes volt az emberi kapcsolatok kialakítása. „Egy másik ember könnyen csalódást tud okozni, míg egy chatbot sosem fog. Mindig azt mondja, amit a felhasználók hallani szeretnének, amitől jobban érzik magukat.”

A szakértő szerint az AI társak egyre növekvő tendenciája idővel komoly következménnyel járhat az egész emberiségre nézve: a szociális készségek leépülésével. „A szociális világ kezeléséhez szükséges készségek nagyon-nagyon összetettek. Az emberi szociális világ valószínűleg a legösszetettebb dolog az univerzumban. Az AI-partnerek hatással lesznek arra, hogy mit vagyunk hajlandók elfogadni egy kapcsolatban, hogy hogyan leszünk képesek kommunikálni a másikkal. Ha valaki nem tetszik, egyszerűen csak újraalkotjuk az appban. Az AI-val folytatott beszélgetések nem járnak együtt komplexitással, empátiával, és mély emberi megértéssel, mivel egy mesterséges intelligencia nem is tud mély emberi megértést nyújtani” – magyarázta Sherry Turkle.

Forrás: The Guardian, The Telegraph Fotó: Getty Images