Palvin Barbi „gólyahír”: Miért pletykálunk azonnal terhességről, ha egy nő hasa nem lapos, mint egy deszka?

2023. október 16.
Palvin Barbi férje, Dylan Sprouse gyönyörű fotósorozatot posztolt az Instagramra, amiben feleségét, a mostanában 30. életévét betöltő szupermodellt köszönti. A pár egy romantikus szőlészetben ünnepelte a kerek évfordulót, és csodaszép fotók készültek Barbiról és kettejükről együtt. A rajongók rögtön pletykálni kezdtek, mert Barbi hasát gömbölyödni látták a képeken.
Palvin Barbara streetstyle párizsi divathét

Az internet rögtön pletykálásba kezdett, sokan úgy látják, mintha gömbölyödne Barbi hasa. Még az sem tántorította el őket a hírterjesztéstől, hogy a képek egy borászatban készültek és több képen vörösborral pózol a magyar származású modell. 

Van olyan helyzet, amikor meg lehet kérdezni, hogy valaki babát vár-e?

Általános szabály, hogy soha ne kérdezzünk! Még ha úgy is gondoljuk, hogy a másik terhesnek tűnik, ne feltételezzük rögtön, hogy az is. Soha nem lehet tudni.

Lehet, hogy nemrégiben szült, és még nem nyerte vissza az alakját. Az is előfordulhat, hogy elvetélt, vagy a termékenységi gyógyszerek szedése miatt jobban látszódik a hasa – ilyen esetben még fájóbb tud lenni, ha a kérdező tapintatlanságával tetézi a helyzetet. Az is lehet, hogy csak egy egyszerű puffadásról van szó, ami néha pont úgy tud kinézni, mint egy néhány hónapos terhes hasa. 

Akkor se kérdezzünk rá, hogy terhes-e a másik, ha szórakozóhelyen gin nélkül iszogatja a tonikját, lehet, hogy teljesen más oka van, hogy lemond az alkoholról. Ha valóban terhes, majd elmondja, ha készen áll.

Valójában csak akkor szabad megkérdezni, hogy babát vár-e a másik, ha 1000%-ig biztos vagyunk a válaszban vagy sürgősségi szituáció áll elő és pontos információkra van szükség ahhoz, hogy segíthessünk. Például ha nyilvános helyen folyik el a terhes nő magzatvize vagy egyéb terhességi fájdalom miatt segítségre van szüksége az illetőnek. 

Miért érezzük felhatalmazva magunkat, hogy más testéről pletykáljunk? 

Még ha terhes lenne is Barbi, akkor sem lenne illendő azelőtt szóba hozni a témát, hogy ő maga be nem jelentette. Sok nő úgy dönt, hogy legalább az első trimeszter végéig (a terhesség 12. hetéig) vár a terhesség bejelentésével. Ennek oka általában a vetélés fokozott kockázata miatti aggodalom. Persze vannak, akik a 12. hetet nem várják meg vagy éppen még heteket, akár hónapokat várnak utána is a bejelentéssel. 

Mit illendő mondani valakinek, aki megosztja a terhességének hírét és mit nem? 

Formális kapcsolatban vagy távoli ismerősök, ismeretlenek (például sztárok) esetén az egyetlen társadalmilag elfogadott módja a terhesség kommentálásának a formális „Gratulálok!” vagy a „Sok boldogságot!” köszöntési forma. Kizárólag baráti, bensőséges kapcsolódásoknál merülhet fel a „Terveztétek a babát?”, „Mióta is vagytok házasok?”, „Mennyire visel meg a terhesség?”, „Tervezitek a másodikat is?” típusú kérdéscunami. 

Fotó: Getty Images, Forrás: Bounty, Vogue USA