Navalnij felesége: Folytatni fogom Alekszej Navalnij munkáját

2024. február 26.
Február 16-án Alekszej Navalnij életét vesztette Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében. Özvegye, Julija Navalnaja pár nappal később egy kilencperces videóban üzente meg támogatóinak, hogy folytatni fogja férje munkáját. Nem vágyott politikai karrierre, de most mégis ő lehet az orosz ellenzék új vezetője.

„Nincs jogom feladni” – mondta Julia Navalnaja azután, hogy férje, a legismertebb orosz ellenzéki vezető 47 évesen életét vesztette Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében február 16-án. Alekszej Navalnij özvegye három nappal azután állt kamera elé, hogy a politikus az orosz szövetségi büntetés-végrehajtás tájékoztatása szerint állítólag rosszul lett, majd eszméletét vesztette a reggeli séta után, és már nem tudták újraéleszteni.

Még nem lehet tudni, hogy holttestét mikor adják ki, a stábja arra gyanakszik, hogy a benne maradt vegyi anyagok eltűnésére várnak. Ez történt Navalnij novicsok idegméreggel való megmérgezésekor is 2020-ban, amikor Juliját nem akarták beengedni az omszki kórházba, ahol férjét lélegeztetőgépre tették, és mesterséges kómába helyezték, hogy az orosz titkosszolgálat emberei el tudják tüntetni a bizonyítékokat – mint azóta kiderült, sikertelenül.

„Alekszej meggyilkolásával Putyin megölte az egyik felem, a szívem felét és a lelkem felét. De a másik felem megmaradt, és azt súgja, hogy nincs jogom feladni” – mondta Navalnaja hétfőn közzétett videójában.

Alekszej Navalnij felesége több mint két évtizede távol tartotta magát minden nyílt politikai szerepvállalástól, hogy a gyerekeik nevelésére és férje támogatására koncentrálhasson. Február 16-án viszont minden megváltozott: most össze kell fognia Navalnij egész ellenzéki mozgalmát és korrupcióellenes alapítványát, amit 2021-ben szélsőséges szervezetté nyilvánítottak és betiltottak Oroszországban.

A társ

Julija Navalnaja Moszkvában született Julija Abroszimova néven. Édesanyja és édesapja korán elváltak, előbbi minisztériumi dolgozó, utóbbi pedig az elismert kutató, Borisz Ambroszimov volt. Nemzetközi kapcsolatok szakon szerzett diplomát, majd rövid ideig egy bankban dolgozott, mielőtt 1998-ban találkozott későbbi férjével, akihez 2000-ben ment hozzá, és mindketten a liberális Jabloko párt tagjai voltak egészen Navalnij 2007-es kizárásáig. Lányuk, jelenleg a Stanford Egyetemen tanuló Daria 2001-ben, fiuk, az édesanyjával Németországban élő Zakhar pedig 2008-ban született.

Navalnaja nem igazán politizált nyíltan, de mindig támogatta férjét. Mellette volt a tüntetéseken, a 2013-as moszkvai polgármesteri kampány során, a távolból segítette őt a bírósági eljárások alkalmával, és a börtönben töltött ideje alatt is – tavaly márciusban éppen az Oscar-gála színpadáról üzente férjének, hogy legyen erős, miután az orosz ellenzéki vezetőről készült dokumentumfilm is díjat nyert az eseményen. Február 16-án pedig egy müncheni konferencián mondott beszédet, mindössze néhány órával azután, hogy bejelentették Navalnij halálát. Itt úgy fogalmazott, hogy Putyinnak és szövetségeseinek felelősséget kell vállalniuk azért, amit az országgal, a családjával és a férjével tettek.

Julija Navalnaja Münchenben február 16-án

Barátai és munkatársai úgy beszélnek róla, mint férje védelmezőjéről, és legközelebbi tanácsadójáról. „Alekszej Navalnij valójában mindig is két ember volt: Julia és Alekszej” – mondta Jevgenyija Albatsz orosz újságíró, a Harvard Egyetem munkatársa a New York Timesnak. Közeli barátaik szerint Navalnaja nemcsak osztotta férje nézeteit, hanem formálni is segített azokat. Arra is volt példa, hogy a politikus azzal viccelődött, hogy felesége radikálisabb, mint ő.

Hétköznapinak cseppet sem mondható közös életük akkor érkezett fordulóponthoz, amikor Oroszországba való visszatérésükkor Navalnijt letartóztatták a Seremetyevói repülőtéren 2021 elején. Ahogy férjét minél szigorúbb feltételek között tartották fogva, úgy vált Navalnaja egyre láthatóbbá a világ számára.

Az utód

„Folytatni fogom Alekszej Navalnij munkáját, és folytatom a harcot a hazánkért” – üzente támogatóinak Navalnaja a csaknem kilencperces videóban, amit egyfajta bemutatkozásként is értelmezhetünk a Putyin elleni demokráciapárti mozgalom új vezetőjétől.

Ahogy korábban férje, most Julija Navalnaja sem térhet haza anélkül, hogy ne fenyegesse a letartóztatás veszélye: 2023 júniusában, amikor felmerült, hogy esetleg részt vesz Navalnij egyik perén, az RT orosz állami televízió az egyik műsorában egy azonosítatlan forrástól idézett, aki szerint Navalnaját letartóztathatják egy szélsőséges szervezet támogatásának vádjával, amennyiben visszatér az országba. Most se kellett sok az orosz propagandagépezetnek, ami egyből akcióba lendült, és a nyugati hírszerző ügynökségek eszközeként próbálta beállítani őt, amint hétfőn közzétette közel kilencperces videóüzenetét.

Navalnaja ennek ellenére hajlandó szembeszállni Putyinnal. „Már pontosan tudjuk, Putyin miért gyilkolta meg Alekszejt három nappal ezelőtt. Nemsokára el is fogjuk mondani” – fogalmazott a videóban. Noha Navalnij Oroszország legnépszerűbb és külföldön is kétségkívül a legismertebb ellenzéki alakja volt, soha nem tudta egyesíteni a különböző Putyin-ellenes erőket. Talán özvegye lesz az, aki véghez viszi a célját.

Nem lesz könnyű dolga. Oroszország Ukrajna elleni teljes körű inváziójának kezdete óta álhírterjesztésre vagy hazaárulásra hivatkozva több ellenzéki politikust is börtönbüntetésre ítéltek, miután tiltakoztak a putyini háborús bűnök ellen. Navalnij szövetségese, Ilja Jasin, valamint Vlagyimir Kara-Murza politikai aktivista is hosszú börtönbüntetést kapott, az orosz választási bizottság pedig éppen most tiltotta el az egyetlen háborúellenes jelöltet, Borisz Nadezdint attól, hogy induljon a márciusi elnökválasztáson.

Fotó: Getty Images