Három nő, aki együtt építi Putyinnal a nőellenes Oroszországot

2021. október 06.
Néhány hete zárultak le Oroszországban a parlamenti választások, amit nem olyan meglepő módon, ismét Vlagyimir Putyin kormánypártja, az Egységes Oroszország nyert meg. A következőkben annak jártunk utána, hogy vajon mit lehet tudni arról a három nőről, akik helyet kaptak Putyin elnöki stábjában, és akik tevékenyen részt vesznek az elnök nőellenes politikájában.

Szeptember 17. és 19. között tartották Oroszországban a parlamenti választásokat, amelyet kétharmados többséggel nyert meg Vlagyimir Putyin elnök kormánypártja, az Egységes Oroszország. Putyin ezek után komoly hátszéllel vághat neki a 2024-es elnökválasztásnak, és ha ott is győzni tud, a regnálása Sztálin diktatúrájánál is hosszabb lesz. Putyint természetesen a következő négy évben is elkíséri 36 fős elnöki stábja, amelynek tagjai között mindössze három nőt találunk.

Vlagyimir Putyin Oroszországa erősen patriarchális alapokon működik, magát az elnököt pedig rendszeresen éri a nőgyűlölet vádja. Az orosz elnöknek elég szilárd elképzelései vannak a nők társadalmi szerepeivel és képességeivel kapcsolatban, amelyeknek nyilvánosan is előszeretettel hangot szokott ad. Az Oliver Stone által készített The Putin Interviews című dokumentumfilmben például megjegyezte, hogy neki soha nincsenek rossz napjai, mert ilyesmi csak a nőknél fordul elő, de a feminista Pussy Riot tagjainak 2012-es letartóztatásához is csak annyit fűzött hozzá, hogy „ha nem szegték volna meg a törvényt, már otthon lehetnének és csinálhatnák a házimunkát”. A nők „gyengeségéről” is sokat szokott értekezni, Hillary Clinton egyik kritikájára például így válaszolt: „Jobb a nőkkel nem vitatkozni. Ha valaki átlép bizonyos határokat, az nem azért van, mert erős, hanem azért, mert gyenge. De talán a gyengeség nem egy nő legrosszabb tulajdonsága.”

Az elnök nőkkel kapcsolatos érzései a politikáját is erősen átitatják: 2017-ben „a családok megerősítése érdekében” az orosz parlament elsöprő többséggel szavazta meg a családon belüli erőszak büntethetőségének enyhítését. Mindezt tették egy olyan országban, ahol a saját statisztikáik szerint az erőszakos bűncselekmények 40 százalékát családon belül követik el, illetve ahol 2013-ban nem kevesebb mint 9000 nő halt meg családi erőszak következtében.

Ebben a nőellenes politikában vesz tevékenyen részt Alexandra Levitskaya, Larisa Igorevna Brycheva és Anna Kuznetsova, Putyin 36 fős elnöki stábjának három női tagja.

Alexandra Levitskaya

Alexandra-Levitskaya

Alexandra Levitskaya 1954. február 7-én született Moszkvában, hármójuk közül ő a legidősebb. Az orosz újságok 2013 augusztusában kezdtek először beszélni róla, amikor is elnöki tanácsadónak nevetzék ki. Levitskaya 1976-ban diplomázott geológiából és geofizikából a Moszkvai Állami Egyetemen, majd ugyanabban az évben el is helyezkedett mérnökként és kutatóként az Állami Kutatóintézetben. A Szovjetunió 1991 decemberi felbomlása után még két évig dolgozott itt, utána pedig szépen lassan elindult felfele azon a bizonyos ranglétrán. 1999-ben az elnöki végrehajtó hivatal vezérkari főnökének asszisztense lett, és ezzel párhuzamosan egyre aktív szerepet kezdett vállalni a politikában. Egy évvel később már kabinetfőnök helyettes volt, 2003 és 2021 között pedig három alkalommal is miniszterhelyettesi szerepet töltött be: volt egészségügyi és szociális fejlesztési miniszterhelyettes, gazdasági fejlesztési és kereskedelmi miniszterhelyettes, valamint gazdasági fejlesztési miniszterhelyettes. Mindeközben, 2004-ben Becsületrenddel, 2011-ben a Hazáért Érdemrenddel tüntették ki, majd 2013-től Vlagyimir Putyin elnöki tanácsadója lett.

Az orosz kormány által közzétett adatok szerint Levitskaya 2018-ban 6,5 millió rubelt keresett, ami mai árfolyamon átszámítva több mint 27 millió forintnak felel meg. Mellette van egy kis földje is, illetve egy 110,6 négyzetméteres lakása.

Larisa Igorevna Brycheva

Larisa-Igorevna-Brycheva

Larisa Igorevna Brycheva valamivel fiatalabb, mint Alexandra Levitskaya, 1957. május 26-án született, szintén Moszkvában. Hivatalos életrajza szerint a Moszkvai Állami Egyetemen szerzett jogi diplomát, ami után az Orosz Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Intézetében doktorált le. Első munkahelye a Moszkvai Megyei Végrehajtó Bizottság Állami Választottbírósága volt, ahol tanácsadóként kezdett el dolgozni, majd azt ezt követő években több moszkvai szervezetnél és cégnél is megfordult vezető jogi tanácsos pozícióban. 1987 és 1992 között a Szovjet állam és jog című folyóirat szerkesztőhelyettese volt. A következő években különféle állami szerveknél helyezkedett el, egyre magasabb pozíciókban, mígnem 1999-ben kinevezték az Orosz Föderáció irányítása alatt álló államjogi főosztály vezetőjének. 2004 márciusában Putyin elnöki asszisztense lett és mellette az elnöki államjogi igazgatóság vezetője.

A hivatalos adatok szerint Brycheva jobban keres, mint Levitskaya, előbbinek ugyanis több mint 8 millió rubel, tehát több mint 33 millió forint az éves bevétele. De van még két, 56,7 hektár összterületű birtoka is és egy lakása.

Anna Kuznetsova

Anna-Kuznetsova

Végül jöjjön Anna Kuznyecova, aki a három nő közül a legfiatalabb. 1982. január 3-án született Penzán, és oktatáspszichológiából szerzett diplomát. 2015-ben előbb a Pokrov Jótékonysági Alapítvány vezetője lett, majd a Családvédelmi Szervezetek Országos Szövetségének élére került. 2016-ban csatlakozott a kormányhoz, mikor is gyermekjogi elnöki biztosnak nevezték ki.

Ő az egyetlen, aki kormányzati életrajzában a családi állapotról is beszámol – nemcsak azt tudjuk meg, hogy házas, hanem azt is, hogy hat gyereke van. Hármójuk közül neki van egyedül Instagram-profilja is (bár ez az életkora miatt nem is annyira meglepő), de egyetlen fotón sem szerepel együtt Putyinnal.

Forrás: marieclaire.com/it Fotó: Getty Images

Olvass tovább!