Oscar 2024: Minden, amit az idei díjátadóról tudnod kell

2024. március 05.
A jelöltektől kezdve a házigazdáig, mutatunk minden információt, amit a 2024-es Oscar-gáláról tudni kell.
Oscar 2024
  • Hollywood legfontosabb éjszakájáig már csak néhányat kell aludni
  • Idén 96. alkalommal fogják kiosztani az Oscar-díjakat, helyi idő szerint március 10-én este.
  • Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit a 2024-es Oscar-gáláról tudni érdemes.

Idén január 23-án hozták nyilvánosságra a 2024-es Oscar jelöltjeinek a listáját. A legtöbb jelölést, szám szerint 13-at az Oppenheimer zsebelte be; az Emma Stone főszereplésével készült Szegény párák is az élvonalban végzett 11 jelöléssel; míg a Megfojtott virágok című film 10-et kapott. A tavalyi év legnagyobb sikerfilmje, a Barbie sem panaszkodhat, hiszen összesen 8 kategóriában jelölték.

A 96. Oscar-díjátadóra idén március 10-én (magyar idő szerint 11-én hajnalban) kerül sor, amelyen a szórakoztatóipar legnagyobb és legfényesebb sztárjai fognak részt venni. A következőkben összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit a 2024-es Oscar-gáláról tudni kell.

 

A 2024-es Oscar jelöltjei

A 2024-es Oscar-díjátadón olyan nagy sikerű produkciók kaptak jelölést a legjobb film kategóriájában, mint a Szegény párák, az American Fiction, az Egy zuhanás anatómiája, a Barbie, a Téli szünet, a Megfojtott virágok, a Maestro, az Oppenheimer, az Érdekvédelmi terület és az Előző életek.

A legjobb színész kategóriában Bradley Cooper a Maestro, Colman Domingo a Rustin, Paul Giamatti a Téli szünet, Cillian Murphy az Oppenheimer és Jeffrey Wright az American Fiction című filmben nyújtott alakításért kapott jelölést a 2024-es Oscar-díjátadon.

A 2024-es Oscar legjobb színésznő kategóriájában pedig Annette Bening a Nyadért, Lily Gladstone a Megfojtott virágokért, Sandra Hüller az Egy zuhanás anatómiájáért, Carey Mulligan a Maestróért és Emma Stone a Szegény párákért gyűjtötte be a jelölést.

Ki lesz a 2024-es Oscar-gála házigazdája?

A 2024-es Oscar-gála házigazdája Jimmy Kimmel lesz, aki immár negyedszer tölti be ezt a szerepet.

A 2024-es Oscar-gála házigazdája ismét Jimmy Kimmel lesz

A 2024-es Oscar-gála házigazdája ismét Jimmy Kimmel lesz

Kik lépnek fel a 2024-es Oscar-gálán?

A 2024-es Oscar-díjátadó előtt az Akadémia azt is bejelentette, hogy mely sztárok fognak a színpadra lépni. A Barbie-film képviseletében Ryan Gosling és Mark Ronson az I’m Just Ken, míg Billie Eilish és Finneas O’Connell a What Was I Made For? című számot adják elő.

Emellett Jon Batiste elénekli az It Never Went Away című dalt az Amerikai szimfónia című Netflix dokumentumfilmből, Becky G előadja a The Fire Inside című számot a Flamin’ Hot – Egy pikáns sikertörténet című filmből, Osage Singers pedig a Wahzhazhe (A Song For My People)-t a Megfojtott virágokból.

Kik adják át az Oscar-díjakat?

Az Akadémia nyilvánosságra hozta azoknak a sztároknak a listáját is, akik átadják majd a 2024-es Oscar-díjakat a nyerteseknek. A színpoadon láthatjuk majd többek között Mahershala Alit, Nicolas Cage-et, Jamie Lee Curtist, Brendan Frasert, Jessica Lange-ot, Matthew McConaughey-t, Lupita Nyong’o-t, Al Pacinót, Michelle Pfeiffert, Ke Huy Quant, Sam Rockwellt, Michelle Yeoh-t és Zendayát.

Emellett bejelentették, hogy mind a négy színészi kategóriában öt korábbi győztes fogja felkonferálni a jelölteket. Ezt a formátumot utoljára 2009-ben alkalmazták.

Mikor lesz a 2024-es Oscar-gála?

A 96. Oscar-díjátadóra helyi idő szerint március 10-én, vasárnap (magyar idő szerint március 11-én, hétfőn hajnalban) kerül sor a Dolby Színházban. A tengerentúlon az ABC élőben közvetíti a díjátadót 19:00 órától (a szokásosnál egy órával korábban), míg idehaza a Disney+ streamingszolgáltatón követhetjük nyomon az eseményeket. 

Fotó: Getty Images