Így étkezz a szebb bőrért

2017. május 23.
„A ragyogóan egészséges arc titka a megfelelő »üzemanyag«” – vallja Liz Earle, brit arcápolási szakértő. Talán nem is gondolnánk, de az élettel teli arcbőr az étkezéssel kezdődik. A következőkben a szépségguru étkezési tanácsait mutatjuk be, amelyek tökéletesen kiegészíthetik a szokásos arcápolási rutinunkat.


Profimedia – Red Dot

Homlokráncok
A homlokon keletkező csíkokat természetes módon, bőrbarát zsírokkal “tölthetjük fel”. Ehhez remek segítséget nyújthatnak a különböző növényi olajok, az olíva, repce vagy napraforgó. Kézenfekvő megoldás, ha mindig tartunk a háztartásban egy üveg jóminőségű olíva olajat, hogy az ebédünket bármikor meglocsolhassuk vele a feszesebb arcbőr érdekében. Egy kisebb kanállal rendszeresen adjunk hozzá belőlük turmixhoz vagy levesekhez!

T-zóna
A lúgosító hatású élelmiszerek különösen hatékonyak, ha a T-zóna pattanásai ellen kell felvennünk a harcot. “A spárga, zeller és cikória bogyós gyümölcsökkel, friss citrusfélékkel együtt képes lehet a homlok-orr-áll területeket megnyugtatni és kitisztítani.” – mondja a szakértő. Earle, a Magyarországon még nem elérhető Skin című legújabb könyvében egy lúgosító zöld juice receptet is megoszt olvasóival. Az elixírhez hámozott pink grapefruitot, spenótot, spárgát és zellerszárat használ. Azon túl, hogy bármely diétába könnyedén beilleszthető ez a recept, a T-zóna tisztításában ugyancsak segítségünkre lehet.

Szem alatti sötét karikák
A hidratálás mindenkori szuperpraktika, és nem véletlenül. Minimum két és fél liter víz elfogyasztása naponta számos más jótékony hatása mellett a szem alatti sötét karikákat is segíthet enyhíteni. Abban az esetben viszont, ha már az extra hidratálás sem segít, Liz Earle kedvenc raguja lehet a megoldás. “A magas kálium és magnézium tartalmú ételek, nevezetesen a leveles zöldségek, a mangold, kelkáposzta és kelbimbó sütőtökkel vagy édesburgonyával, citrusokkal és papayával ötvözve igazi jolly joker.”

Puffadt bőr
A puffadt bőr leggyakoribb oka a folyadék-visszatartás, tehát a vizelethajtó hatású élelmiszerek, például édeskömény, zeller, uborka, cikória rendszeres fogyasztása jelentős változást hozhat. “A kedvenc ebéd menüm, a mákkérges füstölt makréla reteksalátával  remek megoldás puffadt bőr ellen” – osztja meg trükkjét Earle.

Érdes bőr és hámlás
Ha tartósan hámló foltokkal küzdünk az arcunkon, akár az Omega-3 zsírsav hiánya is lehet a ludas. A létfontosságú zsírsav bevitelét olajos halak fogyasztásával fokozhatjuk. Earle bátorít mindenkit a hering, makréla, szardína, lazac vagy tonhal beépítésére az étkezéseinkbe. De azoknak is van megoldás, akik nem fogyasztanak halat. A napraforgómag- és repceolaj szintén tartalmaz jótékony zsírsavakat, melyek segítenek minimalizálni a bőrhámlást és puhává varázsolják az érdes bőrt.