A tudósok betiltatnák a csillogós sminket

2018. január 01.
Pontosabban a kozmetikai iparban egyre népszerűbb csillám használatát. A tudosók felháborodása mögött környezetvédelmi okok állnak.
Fotó: Profimedia – Red Dot

Idén borzasztóan népszerű volt a csillámos smink: a sok csillám elárasztotta az Instagramot, és azon belül is a szemhéjakat, arccsontokat, dekoltázsokat és fenekeket is. Korábban több egészségügyi szakértő is felhívta rá a figyelmet, hogy a trendnek komoly egészségügyi következményei is lehetnek, – a szem környékén alkalmazott nem megfelelő minőségű csillám ugyanis fertőzést, allergiás reakciót, legsúlyosabb esetben pedig akár vakságot is okozhatnak – de a tudósokat most egészen másért aggasztja a kozmetikai ipar túlzó csillámhasználata.

Trisia Farelly, az új-zélandi Massey University professzora például teljesen betiltatná a kozmetikai csillámot, mivel annak parányi mikroplasztik darabkái szennyezik az óceánt. Az arcradírokban található apró gyöngyökhöz hasonlóan ezek a szemcsék is bekerülnek a csatornarendszerbe, mikor lemossuk őket a bőrről, végül pedig az óceánokba jutnak, ahol az ott élő lények szervezetébe kerülve komoly károkat okozhatnak.

Egyébként ha szeretnénk figyelni a környezetünkre, de imádjuk a csillogó sminkeket is, válasszunk olyan csillámot, ami lebomló, környezetbarát anyagból készült – szerencsére már több nagy cég gyárt ilyeneket!

 

MarieClaireUK