Parfümkalauz kezdőknek és haladóknak

2019. január 11.
A parfümpiac kínálata óriási: régi nagyok megújított verziói, niche parfüm manufaktúrák üdvöskéi és divatházak izgalmas, friss illatkreációi adják egymásnak a kilincset.

Fotó: Jessica Weiller – Unsplash

Dizájnerek
Chloé Fleur de Parfum
Giorgio Armani
Sì Le Parfum
Hugo Boss Boss The Scent EDT

Az illat hatalom

A szaglás az egyik legősibb érzékelésünk, és nem is kell különösen fejlettnek vagy kifinomultnak lennie ahhoz, hogy már illat alapján el tudjuk dönteni, vonzódunk-e valakihez, vagy nem. A kellemes illat tehát akár eszköz is lehet, egyfajta hatalom, amin akár emberi kapcsolataink is múlhatnak. Bizonyított tény az illatok és az emlékek közötti kapcsolat erőssége, vagyis talán nem túlzás kijelenteni, az illatnak szerepe, ereje van az életünkben. Nagyító alá helyeztük a sokat ígérő, számos illatjegyből összeálló tavaszi illatkompozíciókat.

Az igazit is mértékkel

„Egy nőről a parfümje többet elárul, mint a kézírása” – mondta egyszer Christian Dior. Ez valóban így van, megéri hát időt, energiát és akár pénzt is áldozni az igazira, de ne felejtsük el közben azt sem, hogy a kevesebb néha több. Ha úgy érezzük, a reggeli illatpermetezést fel szeretnénk kicsit frissíteni, akkor akár a parfümünkben lévő illatjegy alkalmazása is elég lehet olaj formájában. De a rózsaolaj, a pacsuli vagy szantálfa szinte minden parfümhöz passzol.

Orientális
Bulgari Goldea EDP
Hermès Galop d’Hermès Parfum
AERIN Tangier Vanille EDP

Illatpiramis

Fejjegy: Az illat permetezésekor ezeket a fejjegyekben található összetevőket érezzük meg először. Általában könnyű, gyorsan elpárolgó, citrusos illatok.
Szívjegy: Amikor a fejjegy komponensei elillannak, „megérkeznek” a szívjegyben találhatók, és ezek adják a parfüm igazi karakterét. Többnyire gyümölcsös, virágos vagy a zöld illatösszetevők alkotják.
Alapjegy: Igazi hosszútávfutók, mintegy fél óra elteltével érezhetők csak. A parfüm bázisát jelentik. Az alapjegyek közül a legnépszerűbbek a moha és a pézsma.

A nagy Ő

Nem mindenkinek sikerül véletlenül és azonnal megtalálni a tökéletes parfümöt. Szakértők szerint számos kérdést érdemes megválaszolni magunkban, mielőtt egyáltalán elindulunk a parfümériák polcain kutatni a megfelelő illat után. Gondoljuk végig, milyen illatcsaládokat szeretünk (gyümölcsös, citrusos, fás, fűszeres), melyek illeszkednek a személyiségünk alapjegyeihez, milyen alkalmakkor viselnénk. A helyszíni bevetés, „illatolás” alatt sem kell döntenünk, kérjünk illatmintákat, és vegyük figyelembe akár a környezetünk visszajelzéseit is.

Így fújd rá

A „fújd ki a levegőbe az illatfelhőt, és sétálj át alatta” tanácsra például Azzi Glasse parfümdizájner csak legyint, mondván, a parfüm nem légfrissítő. Inkább fújjuk a nyak környékre, akár hátulra is. Permetezhetjük persze a dekoltázsra, könyökre, sőt, a hajra is, csak ügyeljünk arra, hogy ne közelről fújjuk.

Mennyi az annyi?

Egy testrészre csak egyszer fújjunk, és lehetőleg krémezzük be előtte illatmentes testápolóval. Így az illat is tovább tart.

Uniszex
Chanel Boy EDP
Diptyque Eau des Sens EDT

Párosan szép
Prada L’Homme EDT
Prada La Femme EDP

Férfiszekció
Valentino Uomo Intense EDP
Guerlain L’Homme Ideal EDP
Davidoff Horizon EDT

Ajándékozni jó

Tény, hogy parfümöt ajándékozni, hacsak nem ősrégi kedvenc, óriási lutri. Mégis sokan szeretnek parfümöt kapni, sőt venni is, de érdemes a jó szerencse helyett inkább a terepszemlében bízni. Mielőtt megvásárolnánk a parfümöt, kérdezzük ki a megajándékozandó személy barátait, családtagjait, hogy milyen virágokat, illatokat, gyümölcsöket szeret. Jó megoldás lehet a több mini illatkompozícióból álló szett is, ami nemcsak pénztárcabarát, hanem a kis táskában is elfér.

Illatharmónia

Sokszor már azt sem könnyű eldöntenünk, hogy egy adott napon melyik parfümünket emeljük le a polcról. Van, hogy az outfithez passzoló illatra esik a választásunk, ahogyan egy könnyű, problémamentesnek ígérkező nap előtt már előre tudhatjuk, hogy egy virágos, légies illatot fogunk magunkra permetezni. Egy biztos, megéri egy pillanatra megállni a reggeli rohanásban, és a valóban a hangulatunkhoz vagy a napunkhoz, ruhánkhoz illőt megtalálni, hiszen a illatválasztásunk az egész napunkat végigkíséri majd.

Fás
Christian Dior Gris Montaigne EDP
Le Labo Thé Noir 29 EDP
Gucci Bamboo EDP

Gyümölcsös és virágos
Annick Goutal Rose
Pompon EDT
Estée Lauder
Modern Muse Le Rouge Gloss EDP
YSL Mon Paris EDP