A szépség koreai ereje

2019. január 16.
A „K-beauty” a nyugati félteke meghódítása után immár Európába is begyűrűzött és globális megatrenddé nőtte ki magát. A világ szépségiparát megrengető koreai szépségápolásról minden fontos információt összegyűjtöttünk cikkünkben, amit feltétlenül tudni érdemes.

A sztárpletykák és a szépségrovatok híreinek fő témája és J.Lo épp olyan lelkes híve, mint Naomi Watts vagy Emma Stone. A koreai szépségápolás innovatív és magával ragadó világa, bolygónk egyik leggyorsabban fejlődő országának, Dél-Koreának a legújabb védjegye. Innen indultak 2006-ban hódító útjukra a BB krémek és a „Kistigris” vitte sikerre a praktikus és hatékony fátyolmaszkokat, melyeknek valódi szakértőjévé vált, akárcsak az éjszaka folyamán szépítő Sleeping mask pakolásoké vagy a nyugati bőrápolásban ezidáig ismeretlen esszenciáké és ajakmaszkoké. Különleges összetevőikre, mint amilyen a csiganyák, a juharfa nedve, a tengeri hínár vagy a tengeri csillag kivonat, ugyancsak rácsodálkozhatunk.

A megújulás és innováció a koreai szépségipar meghatározó alapelvei, legfőbb mozgatórugóik a makulátlan bőr és a természetes kinézet. Kutatásaik fókuszában jelenleg a bőrápoló összetevők hatásának maximalizálása áll, valamint a vitaminok és ásványi anyagok fokozatos felszabadítása, hogy a bőrben egész nap a legjobb teljesítménnyel dolgozzanak.

10 lépéses bőrápolás

Megtapasztalván a hatékonyságát, az Egyesült Államokban már megvetette a lábát a koreaiak összetett arcápolási rituáléja. Elsőre talán ijesztően hangzik egy 10 lépéses rutin, de az igazság az, hogy a mi 2-3 lépésünk igencsak karcsú a bőrünket érő terheléshez képest. A legnagyobb különbséget az adja, hogy koreai sorstársaink részint sokkal több jelentőséget tulajdonítanak a bőrtisztításnak, másrészt jobban figyelembe veszik bőrük speciális igényeit valamint sosem hagynák el a fényvédelmet. Ráadásul azt állítják, mindezt 15 perc alatt le lehet tudni! Lássuk, miről is van szó:

1. A smink eltávolítása: szabadítsuk meg arcbőrünket sminklemosóval a szemfestéktől, rúzstól és alapozótól.
2. Bőr tisztítása olaj alapú arctisztítóval: távolítsuk el a szennyeződések maradványait.
3. Bőr tisztítása habzó arctisztítóval: távolítsuk el az előző tisztítók maradványait.
4. Tonizálás és exfoliálás: állítsuk vissza a bőr savas kémhatását és szabaduljunk meg az elhalt hámsejtektől.
5. Esszencia: tegyük ragyogóbbá és simábbá az arcbőrt a sejtek életfolyamatainak serkentésével.
6. Probléma kezelése: használjunk szérumot egy adott bőrprobléma kezelésére (pigmentfolt, pattanás, rozacea stb.).
7. Probléma kezelése: használjunk szérumot egy másik bőrprobléma kezelésére (dehidratáltság, fakóság, ráncok stb.).
8. Hidratáló: minden bőrápolás alfája a bőrtípusunknak megfelelő hidratáló, de ne feledkezzünk meg az állról, nyakról és dekoltázsról sem!
9. Szemkörnyék-ápoló: a szemkörnyék érzékeny bőrét szemránckrémmel ápoljuk.
10. Fényvédelem: a legjobb öregedésgátló kozmetikum, ne lépjünk ki nélküle az utcára. A koreai nő számára nélkülözhetetlen!

A mindennapi bőrápolás felsorolt lépéseit még kiegészítik a heti egy-két alkalommal használt bőrradírok, fátyolmaszkok, agyagpakolások, sleeping maszkok és ajakmaszkok.

Ha ennyi mindent nem is vagyunk hajlandóak megtenni a „harmatosan friss” arcbőr érdekében, talán mégis érdemes elgondolkodnunk legalább egy-egy új lépés beiktatásán saját arcápolási rutinunkba.

A no-makeup térhódítása

Nem kétséges, hogy a természetes, sminkeletlen megjelenés trendjét is a dél-koreaiaknak köszönhetjük, akik a puha, harmatos és ragyogó bőrt tartják a legfőbb erényüknek.

A sminkeletlen hatású, ragyogó bőrt eredményező készítmények első hullámát a BB krémek adták és nyomukban egyenesen Szöulból érkezett az alapozás következő meghatározó trendje, az új őrület, az úgynevezett Cushion foundation. Az arcápolás és alapozás nászából született termék egy hígan folyó alapozóval alaposan átitatott speciális anyagú szivacspárnát tartalmaz, melyről puffnival tudjuk felvinni arcunkra a leheletvékony alapozó réteget. A párnás alapozók a könnyű fedés mellett ragyogás fokozó, öregedés gátló és hidratáló összetételük által is fokozzák a bőr szépségét. J.Lo és Naomi Watts bőre ettől a terméktől tündököl olyan irigylésre méltó természetességgel.

Nem csoda, ha a kozmetikai mogulok, a nagy nemzetközi márkák, mint a Lancome, a L’Oreal Paris, az Estée Lauder és a Clinique, a koreai példáktól ihletetten sorra vezetik be a saját hasonló termékeiket. Itthon már jó ideje kapható első fecske az Yves Rocher Pure Light Fundation Cushion volt, mely kísértetiesen hasonlít a koreai Hera márka termékére – talán nem véletlenül, hiszen ez is Koreában készült!

Merre tovább?

Nézzük meg, milyen trendek várhatók a közeljövőben a koreai szépségápolásban! Szakértők szerint a 10 lépéses arcápolási rutint a fejbőr hasonló módon való ápolása fogja követni. Ez az állítás kevésbé tűnik fantazmagóriának annak fényében, hogy egy átlagos koreai lány ha megtudná, hogy nem használunk hajszérumot, valószínűleg kitérne a hitéből…

Másik meghatározó trend a természetes, Ázsiában fellelhető alapanyagok térnyerése, melyeket évszázadok óta használnak bőrnyugtatásra, hidratálásra és folthalványításra. Ilyen például a magas C-vitamin tartalmú citrus, a yuza vagy yuzu (Erborian Yuza Double Lotion), a hidratáló bambusz vagy a szintén vízmegkötést elősegítő 60 napos titkos eljárás során fermentált méz (Skinfood Royal Honey Propolis Essence). De ne feledkezzünk meg a nyírfa nedvéről, mely tápláló anyagokban gazdag víz-helyettesítő a koreai bőrápolókban (E Nature Birch Juice Hydro Sleeping Mask).

Örvendetes előrejelzés, hogy a nyugati márkák a koreai szépségápolási szerek lekoppintásán túllépve egyre inkább közvetlen együttműködés keretében helyi gyártókkal készíttetik el az ázsiai trend által életre hívott termékkategóriákat. Hogy a készítmény eredetéről megbizonyosodjunk, keressük csomagolásán a „Made is Korea” feliratot.

Végezetül, mint minden divatos terméket, a koreai szépítőszereket a jövőben várhatóan egyre többen hamisítják, ezért csak megbízható forrásból szerezzünk be kozmetikumot melyen szerepel a gyártó, a forgalmazó, az összetétel, gyártási szám és szavatosság.

Fotó: Profimédia – Red Dot Szerző: Fodor-Kassai Mónika, Marie Claire Beauty Extra 2017.