Mit lehet kezdeni télen a hámló bőrrel?

2019. február 19.
A bőrhámlás az egyik legjellemzőbb téli bőrproblémánk, amely ellen most Varga Erika, kozmetikus szépségszakértőnk tippjeivel veheted fel a harcot.

Az egészséges bőr kellően hidratált, ép felületű, jó turgorú (vízzel telített), ugyanakkor a téli hónapokban sokan szenvednek hámlástól, irritációtól és sérülési hajlamtól.

B7- vitamin és H-vitamin

Több ok is húzódhat a háttérben, így első lépésként ennek kell utánajárni. Sokszor egészségügyi elváltozás tünete a szárazság, mivel cukorbetegség, májbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, ételallergia, esetleg gomba vagy más kórokozó (vírus, baktérium) is megbújhat a kialakult állapot mögött. De legtöbbször nem bőrbetegség, hanem táplálkozási hiányosság, vagyis az elégtelen B-vitamin bevitel az ok, ennek ugyanis hámlással járó tünete is van. A B-vitaminok vízben oldódódnak, így könnyen kiürülnek a szervezetedből, ha nem figyelsz oda. A biotin (B7- vitamin) vagy H-vitamin az egyik legfontosabb közülük, mert bőrödön kívül a körmöd és hajad egészségéért is felel, és szerepet játszik az öregedési folyamatok megelőzésében is. Hiányában gyulladás, viszketés, hajhullás, ajakgyulladás és töredezett köröm jelenhet meg. De bajt a túlzásba vitt dolgok is okozhatnak. Úgy gondolod, hogy minél több jótékonynak vélt anyagot adnak egy bőrápolóhoz, az annál jobb neked? Sajnos nem így van: a túlzásba vitt A-vitamin például, mellyel sok krémet és tusfürdőt dúsítanak, jól hangzik ugyan, de veszélyes. Helyileg nagy dózisban alkalmazva ugyanis pont ellentétes hatást érhet el, a bőröd gyógyítása helyett inkább károsítja azt.

Akkor hogy ápold a bőrödet?

A testünket védelmező immunrendszer gyakran „kívánással” jelzi, ha valamilyen vitamin- vagy ásványi anyag hiánya van. Például a mogyoró mindenféle B-vitamint tartalmaz, így ha felerősödött a mogyorórágcsálási vágyad, valószínű, hogy hiányt szenvedsz belőle. Rengeteg enzim van benne, ami segíti sejtjeid energiatermelését is, ezért fogyaszd bátran! De okosgyümölcs is létezik, például a datolya, ami szintén igazi B-vitamin bomba.

Bőrápolásod célja elsősorban a hiányzó zsíranyagok pótlása, a szaruréteg hidratáltságának helyreállítása és az esetlegesen fellépő gyulladások megszüntetése legyen! Felejtsd el a szárító szappanokat, az alkoholos tonikokat és a parfümökkel teli krémeket. Hámló bőrre kiváló ellenszerek a hidegen sajtolt olajok, ezek közül is a szőlőmag- és jojoba olaj lehet remek választás. Segítik a regenerálódást és gyorsítják a gyógyulási folyamatokat.

Tuti arcpakolás otthonra

Van egy remek arcpakolás receptem is, a Majonézes arcpakolás.

Hozzávalók:
– 1 tojás sárgája
– 3 e.k. olívaolaj
– negyed citrom leve

Forrásban lévő víz fölé helyezett edényben, keverd ki a tojás sárgáját és az olajat, mintha majonézt készítenél, majd mixeld habosra. Add hozzá a citromlevet (pár cseppet) és még langyos állapotban vidd fel a bőrödre, majd 30 perc hatóidő után nedves kendővel töröld le. Minden van benne, ami kell: zsiradék, lecitin, vitamin és egy kis gyümölcssav is. Emiatt célszerű este „maszkolni”, amikor már amúgy is nyugalomban vagy, hiszen utána valószínűleg már úgysem teszed ki magad érzékenyítő fényhatásnak.

A gyulladáscsökkentés és a szaruréteg hidratáltságának megóvása egyébként a vízivásban rejlik. A bevitt folyadék napi mennyisége legalább 2,5 liter víz legyen. De vannak már nagyon okos eszközök is, amelyek technikai újításokkal teszik könnyebbé a napi bőrápolásodat.

Szöveg: Varga Erika

Erikával készült korábbi interjúnkat ITT olvashatod!

Fotó: Profimédia – Red Dot