Hallottál már a bőr mikrobiom rétegéről?

2019. március 01.
A bőr, akár a bélrendszerünk, milliárdnyi jótékony élő mikroorganizmusnak ad otthont. A bőrflórát sokféleképpen óvhatjuk, és persze sokféleképpen árthatunk is neki. Nézzük, hogyan!

Mindannyian egészséges, ragyogó és gyönyörű bőrre vágyunk, ennek ellenére nem foglalkozunk eleget, vagy nem elég mélyen a témával –  rengeteg tévhit, mítosz él a köztudatban a bőrünk ápolásával kapcsolatban. Hiába igyekszünk számtalan különböző termékkel ápolni és tisztítani a bőrünket, kipróbálni a legújabb trendeket, sokunk mégis küzd valamilyen bőrproblémával, túl száraz vagy túl zsíros bőrrel, esetleg ekcémával.

Ökoszisztéma a bőrön

A legtöbben sosem hallottunk még a bőrünk védőrétegéről, a mikrobiomról, amely bár szemmel nem látható, mégis elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőrünk egészséges és szép maradjon.

A bélrendszerünkhöz hasonlóan a bőrünk is milliárdnyi jótékony élő mikroorganizmusnak ad otthont, amelyet bőrflórának is nevezünk. Ez az élő közösség a bőr mikrobiomja, melyet úgy kell elképzelnünk, mint egy bőrön élő ökoszisztémát, amely azért dolgozik, hogy a bőrünk egészséges legyen.

Megvédi bőrünket a káros organizmusoktól, segít a megfelelő pH-érték fenntartásában, és nélkülözhetetlen tápanyagokat és lipideket termel a bőr számára. A mikrobiomunk teljesen egyedi, akárcsak az ujjlenyomatunk – személyes tényezőink határozzák meg sok részletét, például a genetikánk, a lakóhelyünk vagy az étkezésünk, esetleg a házi kedvenceink.

A borotválkozás, gyantázás és a túl forró víz is kikezdheti a bőrünk védőrétegét

Ezt ne tedd a bőröddel!

A tisztálkodási szokásainkkal és az életvitelünkkel sokszor ártunk a bőrünknek. A mikrobiomunk segít abban, hogy megelőzzük a bőrirritációt és -érzékenységet, de könnyen felborulhat az egyensúlya, ilyenkor pedig a bőrünk védtelenné és sebezhetővé válik. A bőrünk védőrétegét persze akaratlanul is nap mint nap rengeteg káros hatásnak tehetjük ki, a gyantázástól a napégésig, de nem is kell ilyen végletekben gondolkodnunk. Már az is rossz hatással lehet a bőrünkre, ha például túl forró vízzel zuhanyozunk, vagy ha a különböző bőrápolási trendeken felbuzdulva túl gyakran és túl erősen radírozzuk a bőrünket.

A bőrünk védőrétegének kérdésével azért ma már szerencsére többet foglalkozunk. A Dove szakértői például videós kampányukban hívják fel a figyelmet a bőrflóra védelmének fontosságára, hasznos tanácsokkal is megtoldva mindezt. És hogy pontosan melyek is a legfontosabb tippek ezek közül? Legyünk kíméletesebbek a bőrünkkel, használjunk gyengéd tisztító összetevőket tartalmazó, SLES mentes, tápláló és puhító termékeket – mindezekkel máris rengeteget tehetünk a bőrünk mikrobiomjáért.