Itt a double cleansing trend a tiszta bőrért

2019. április 03.
Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla elmagyarázza, mi is pontosan a dupla arclemosás és hogyan építheted bele a mindennapi rutinodba a tiszta bőrért.


A double cleansing, vagyis dupla arclemosás pontosan azt jelenti, amit első olvasatra gondolnál: két arclemosó használatát egymás után. A trend nemrégiben terjedt el, márpedig azért, mert a nagyvárosok levegője egyre szennyezettebb, ami a legújabb kutatások szerint legalább annyira öregítheti a bőrt, mint a káros UV-sugárzás. Nem beszélve arról, hogy ez utóbbi ellen a legtöbben (ugye te is?) már napi szinten használunk valamilyen fényvédőt – ezt pedig egyetlen lemosóval szintén nagyon nehéz maradéktalanul eltávolítani. A bőr felszínén maradt kosz, SPF és smink maradványok, valamint egyéb szennyeződések a pórusokat is eltömíthetik, melynek következtében pattanások és pigmentfoltok is kialakulhatnak.

A dupla arclemosás abban is segít, hogy élettel telibb, ragyogóbb legyen a bőröd, hiszen a tiszta bőr éjjel jobban tud regenerálódni. Nem beszélve arról, hogy az esti rutinban használt szérumok, krémek hatóanyagai is képesek sokkal mélyebben felszívódni és kifejteni a hatásukat.

Milyen lépésekből áll a dupla arclemosás?

Az első lépés a smink eltávolítására szolgál, ami történhet valamilyen olajos lemosóval, tisztító balzsammal vagy micellás vízzel. Ezekkel tudsz a leghatékonyabban megszabadulni a makeuptól, a fényvédőtől és a bőr felszínén egész nap során felgyülemlett faggyútól, baktériumoktól és elhalt hámsejtektől. A második lépés, ami általában valamilyen víz alapú, géles arclemosóval történő arctisztítás, amellett, hogy az első lemosó maradékait segít eltávolítani, a bőrt még mélyebben, alaposabban megtisztítja a szennyeződésektől.

Kinek érdemes ezt alkalmaznia?

Igazából mindenkinek, de leginkább azoknak, akik erősen sminkelnek, zsírosabb a bőrük és fényvédőt használnak. Ha például otthonról dolgoztál és egész nap csak egy hidratáló krém volt a bőrödön, akkor nincs értelme dupla arclemosást végezned. Ellenben, ha full sminkben, a városban rohangáltál, akkor este indokolt rászánni az időt egy alapos „double cleansing”-re. Én azt gondolom, hogy reggel egyáltalán nincs szükség erre, akkor mindenkinek bőven elég egy gyengéd, szulfátmentes arclemosó vagy sima víz használata az arctisztításhoz.

Hogyan csináld?

Ha olajos arclemosót (vagy valamilyen növényi olajat pl. jojobaolajat) használsz, akkor fontos, hogy száraz bőrre vidd fel, hiszen vízzel érintkezve nem fogja tudni kifejteni a hatását. Használhatsz, ahogy említettem micellás vizet (én speciel ezt kedvelem a legjobban), vagy valamilyen balzsam állagú arclemosót is. A szokásos módon mosd le a sminked és a szennyeződések nagy részét, és töröld szárazra az arcod. Ezután jöhet a géles, víz bázisú, folyékony arclemosó.

Az emberek nagy része mindössze 20 másodpercig mossa az arcát, ami édeskevés. Minimum egy percet szánj rá, hogy körkörös mozdulatokkal alaposan a bőrödbe masszírozd az arclemosódat. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a tisztító összetevők valóban elvégezzék a dolgukat. (Apropó, ha pattanásokra hajlamos a bőröd, akkor szuper választás lehet egy AHA vagy BHA savakat tartalmazó arclemosó a második lépésre. De ennek is kell idő, hogy kifejtse a hatását.)

Szintén lényeges, hogy soha ne használj forró vizet az arclemosáshoz, hiszen nemcsak kiszárítod, de a bőr barriert (védőréteget) is károsítod vele. A langyos víz az ideális.

Óvakodj a túltisztítástól!

A dupla arclemosás nem azt jelenti, hogy vadul sikálod a bőröd két különböző arclemosóval egymás után. Nagyon nem mindegy, hogy milyen termékeket használsz, akár egyszer, akár kétszer mosol arcot. Kizárólag szappan-, szulfát- és alkoholmentes arclemosót válassz, ami gyengéd és az egészséges bőrön megtalálható felszíni olajokat nem távolítja el. Ezt onnan tudod megállapítani, hogy egyrészt megnézed az összetevőit, másrészt megfigyeled, mit érzel arctisztítás után. Ha csikorgóan tiszta a bőröd, feszül és fénylik, akkor nagy valószínűséggel nem jó arclemosót használsz. Ha megfelelő termékekkel tisztítod az arcod, akkor kellemesen puha, hidratált kellene maradjon a bőröd lemosás után is. Száraz bőrre egyébként ideálisabbak az olajos, balzsamos, tejes állagú lemosók, míg az olajosabb, zsírosabb bőrűek számára a géles változatok.