Veszélyes, ha mindig ugyanazt esszük?

2019. március 19.
Bármennyire is mást javasolnak a szakemberek, a legtöbben meglehetősen egyhangúan táplálkozunk. Rendszeresen ugyanazt esszük reggelire, ebédre és a vacsorát is a megszokott alapanyagokból állítjuk össze. Ártalmas lehet ez a rutin az egészségünkre?

A legtöbben sajnos sokkal egyhangúbban étkezünk, mint azt gondoljuk magunkról. Ennek egyik legfőbb oka, hogy jóval egyszerűbb és kényelmesebb a már jól ismert ételeket, alapanyagokat választani, hiszen ezekről pontosan tudjuk melyik polcon találjuk őket a bevásárlóközpontban és milyen ízekre számíthatunk tőlük. Másrészt a rutinszerűvé vált étkezések miatt kevesebbet kell új alapanyagokon, recepteken gondolkodni, így rengeteg időt spórolunk meg. Hiába a kényelem, a táplálkozás szakértők szerint az egyhangú étrend káros hatással lehet az emberi szervezetre.

Le veled megszokás!

Az egységes táplálkozás ugyan megkönnyíti a mindennapokat, viszont mivel egybizonyos élelmiszerből túl sokat, másokból viszont túl keveset eszünk, nem biztosítjuk szervezetünk számára a megfelelő makro- és mikrotápanyagokat. Ez hosszútávon súlyos következményekkel járhat az egészségünkre nézve. Például, ha nem fogyasztunk rendszeresen probiotikumokat tartalmazó ételeket (fermentált zöldségeket, savanyú káposztát, joghurtot vagy kefirt), a bélflóra érzékeny egyensúlya előbb-utóbb felborulhat, ami megzavarhatja az immunrendszer működését is. A szénhidrátok elhagyásával pedig emésztési problémák, hangulatingadozás és fáradékonyság alakulhat ki, hiszen a jó szénhidrátok, mint például a barna rizs, a teljes kiőrlésű liszt és az ezekből készült ételek fogyasztása is elengedhetetlen a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez.

A fenti példák jól mutatják, nem ajánlott rendszeresen előtérbe helyeznünk bizonyos élelmiszercsoportokat más alapanyagokkal szemben, hiszen a változatos étkezés, különösen a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segít a szervezetünk igényeinek teljeskörű kielégítésében, ráadásul a fogyókúrát, diétát is sokkal könnyebb úgy tartani, ha sokszínűen táplálkozunk.

Jóból is megárt a sok

Azt is érdemes számításba venni, ha mindig ugyanazokat az ételeket esszük, ugyanolyan adalékanyagokat, tartósítószereket, káros kemikáliákat és egyéb vegyületeket juttatunk a szervezetünkbe. Bármennyire is változatos étrendet választunk, a mértékre mindig ajánlott odafigyelni.

A túl sok kurkuma fogyasztása például zavarhatja a véralvadást és gyengítheti a májfunkcióit. Emellett, ha valaki minden nap tengeri halat eszik (mint például a tonhal vagy a makréla), számos káros toxint, például higanyt visz be a szervezetébe. Ehelyett a szakemberek a lazac vagy a szardella fogyasztását javasolják napi szinten, amelyeknek lényegesen alacsonyabb a higanytartalmuk vagy az édesvízi halakét, ahol ez a veszély egyáltalán nem áll fenn.  Kifejezetten káros a sok  fogyasztása is, amelyet leginkább kenyérrel, felvágottakkal, sajtokkal, levesporokkal, ételízesítőkkel viszünk be a szervezetünkbe, hiszen ez nagy mennyiségben visszatartja testünkben a folyadékot, károsíthatja a szív- és érrendszert, ödémát okozhat és megemelheti a vérnyomást. Emellett, például a nagy népszerűségnek örvendő kókuszolaj, telített zsír lévén, jelentősen képes megnövelni a vele készített ételek kalóriatartalmát, ezért naponta maximum két evőkanálnyi mennyiség fogyasztása javasolt belőle.

A mértékletesség mellett, tehát a változatosságon van a hangsúly a táplálkozás során. Minél sokszínűbben étkezünk, annál hatékonyabban vehetjük fel a küzdelmet bizonyos betegségek ellen, és a súlyunkat is jobban tudjuk tartani. Ne felejtsük el, hogy a változatosság az életünk egyik legfinomabb fűszere, amit érdemes rendszeresen használni az étkezéseink során!

Szerző: Kovács Olívia, a Central Médiaakadémia hallgatója Fotó: Profimédia – Red Dot