2019 már biztos, hogy a maszkok éve

2019. április 26.
Számos szépségszakértő a maszkok éveként említi az ideit, megnéztük, miért is. Új formulák, textúrák, bámulatos high tech megoldások színesítik a piacot.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mademoiselle bio (@mademoiselle_bio) által megosztott bejegyzés, Ápr 23., 2019, időpont: 2:00 (PDT időzóna szerint)


Szinte minden magára és a social mediás trendekre valamit is adó híresség pózolt már az utóbbi időkben maszkos szelfieben. Agyagmaszkok, vicces lapmaszkok és csipkés megoldások egyaránt visszaköszönnek a fotókon, de ezek a bőrszépítők messze többet tudnak mint egy vicces szelfie kiegészítő. A hollywoodi nők kedvence már ötezer éve is bőrszépítő missziót teljesített az indiai szubkontinensen, méghozzá vallási rituálék során nők, és férfiak által is bevetve. Az Ayurveda arc és test maszkok „ubtan” néven teljesítettek szezonális gyógynövények és virágok felhasználásával szolgálatot, Kleopátra idejében is jól menő ágazat volt. A gazdagok agyagpakolásokkal szépültek, maga Kleopátra holt-tengeri agyaggal kezelte arcát hetente kétszer. Marie Antoinette ennél továbbment összetevők terén, házimaszkját tojásfehérjéből készítette, hol tejjel, hol citromlével vagy épp konyakkal a fiatalabb, simább textúrájú bőrért.

Határ a csillagos ég

Mára már nem csak a kiváltságosok élhetnek a maszkok intenzív szépítő erejével. A növekvő egészségtudatosság, és a nyomában sorakozó „kortárs bőrproblémák”, így a pigmentáció, a bőrirritáció, a bőrallergia és a pattanások újabb és újabb termékek születését sürgetik. Milliós tételben vásárolják nők – és férfiak is – a bevált kedvenceket, és sokat ígérő, innovatív újdonságokat. Ázsia egyelőre piacvezető a maszk-imádók terén (mintegy 50 százalékkal), de nyomukban ott vagyunk mi európaiak és az észak-amerikaiak is.

Óriási, dollármilliárdos éves bevételeket generáló iparággá fejlődött a terület, szerteágazó, gazdag kínálattal. Sokan egyenesen a maszkok aranykoráról beszélnek, és elnézve a felhasználási területet, a textúrák, az alapanyagok sokszínűségét, nem túlzás. Lapmaszkok, agyag, gél-, krém-, por, -hámlasztó-, gumiszerűen nyúló-, enzim maszkok milliónyi izgalmas összetevővel, és már messze nem csak az arcot megcélozva, hanem szemet, hajat, sőt, akár a fejbőrt, ajkakat, vagy épp dekoltázst kezelve. Rövid idő alatt megszépítik a bőrt és sokféleségükből adódóan változatosan használhatóak.

Problémamegoldó képességük is széles skálán mozog, és tény, hogy a népszerűség egyik oka, hogy a maszk alatt mindig érezzük, hogy történik valami a bőrünkkel, mondja Varga Erika, kozmetikus.

Rövid hatóidő, nagy tudás

„Tényleg nagyon rohanó időket élünk. Mindenki siet, a kozmetikában a rapid kezeléseket részesítik előnyben a vendégek: gyors és látványos változást kell elérni. Ezt tartják szem előtt az otthoni maszkok esetében a gyártók is, így folyamatosan újítanak.”

Persze van különbség maszk és maszk között. A modern maszkok lehetnek leheletkönnyű hidratálók, koncentrált hatóanyag tartalommal és a mélyebb felszívódással. A száradós maszkok feszítik a bőrt, kisimítják, ettől fiatalabbnak, feszesebbnek tűnik, viszont vizet vonnak el, így inkább normál és zsíros bőrre ajánlottak – figyelmeztet a szakértő. Gél állagú, lehúzható társaik könnyű, hűs érzetet biztosítanak, és inkább a felszíni réteget látják el nedvességgel, frissességet, üdeséget eredményeznek.

A lapmaszkok már új generációs maszkok, mélyen hidratálnak és alaposan ellátnak hatóanyagokkal, a hatóidő letelte után sem száradnak ki. „Egyébként a professzionális kezelésekben a hámlasztó peel off maszkok a legkedveltebbek, ezeknek otthon is könnyen használható változatával találkozhatunk a boltok polcain is.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Štěpánka Blisová (@insta_blis) által megosztott bejegyzés, Ápr 25., 2019, időpont: 1:54 (PDT időzóna szerint)

A hatásukat tekintve vannak regeneráló, ránctalanító, hidratáló, pórus összehúzó, mélytisztító maszkok, csak néhányat említve. Éppen ezért fontos ismerni a bőrtípusunkat és tudni, hogy milyen problémára keresünk megoldást, a választásban pedig egy bőrgyógyásszal vagy kozmetikussal való egyeztetés is komoly támpont lehet. „Csak a bőrtípusnak megfelelő maszkot használjunk, mert ellenkező esetben rosszat is tehetünk, begyulladhat az arcunk, kiszáradhat vagy épp zsíros lesz a bőrünk tőle, mert felborul a hidrolipid rétege.”

Fotó: Instagram
Forrás: Marie Claire Beauty Extra, április