Milyen is egy jó holisztikus bőrápoló rutin?

2019. május 14.
A holisztikus bőrápolás jelzőt egyre többször hallhatjuk és olvashatjuk. Varga Erika holisztikus bőrterapeuta szépségszakértőnk részletesen elmeséli, mit is takar valójában ez a kifejezés.


Gyakran tévesen értelmezik, vagy fülbemászó marketing szlogenként használják, hogy könnyebben értékesítsenek vele. Én azt javaslom, ha azt látod, hogy a luxus (és drága), organikus, természetes szinonimájaként alkalmazzák, felejtsd gyorsan el. A holisztikus bőrápolás ugyanis nem csupán egy másik kifejezése az organikus ápolásnak, ahogyan nem is egy ezoterikus trend, hanem az „életmód, az egészség és az egyensúly” nagyon átfogó megközelítése, aminek semmi köze nincs a kizárólag természetes termékek megvásárlásához.

Tudomány kizárva?

Nem, ellenkezőleg. Én hiszek a tudományos alapokban, szeretem, ha a technológia új és hatékony megoldásokat kínál a bőrápolásban, de azt gondolom, hogy a holisztikus megközelítés elengedhetetlen. Ez annyit jelent, hogy a problémáknak nem csak a részeit tekintem és kezelem, hanem az egészét. Mivel a részek egymáshoz kapcsolódnak és kölcsönösen függnek egymástól, egyensúly, azaz egészség csak akkor érhető el, ha az összes alkotó megfelelően működik. Ez az egységben látás elve. Vagyis keresem az okokat, nem csak a tünetekre koncentrálok.

Hogy hat ez a bőrápolásodra?

Ahhoz, hogy hidratált legyen a bőröd, nem elég egy drága krémet vagy szérumot megvenni és felkenni, mert az csak egy részét kezeli, a külső réteget és azt is csak átmenetileg.

A holisztikus ápoló rutin 10 fő eleme

1. Megfelelő összetevőkkel táplálj
Ismerkedj meg a bőröddel, tudj meg róla minél többet. Ezzel ki tudod alakítani a legjobb módszert arra, hogy kívülről és persze belülről is a leghatékonyabban tápláld. Ne kampányszerűen, hanem fix rutinnal őrizd meg a bőröd szépségét.

2. Edd szépre magad
Ugyanolyan fontos az étkezés, mint amit magunkra kenünk. Minél egészségesebb és kiegyensúlyozottabb az étrended, annál jobban fog látszani az arcodon.

3. Víz
Fontos szépségtitok. A vizet kívülről és belülről egyaránt használni kell. Inni, mert tested 67%a víz és nyilvánvaló előnyei vannak az egészség szempontjából, a fejfájás megelőzésétől az energiaszinted növeléséig egyaránt. A külső hidratáció is fontos, melyet okos eszközökkel már bárhol és bármikor megtehetsz. Ez különösen tavasztól őszig fontos, hogy kivédd az UV sugarak károsító hatását.

4. Testmozgás
Enyhíti a stresszt. Ha csak ennyi pozitív hatása lenne, már az is elég, de sokkal-sokkal több van. Például jó hormonokat szabadít fel – endorfin -, ami gátolja a kortizol hormon káros hatását, mert ez felelős az aknét okozó olajtermelésért és a gyulladások kialakulásáért. De a mozgás kiválóan támogatja a keringést és az anyagcserét is, ami a ragyogó bőrt biztosít neked.

5. Pihentető alvás
Ez tested és bőröd „helyreállító” időszaka, megújít és regenerál. Ha valamiért rosszul alszol, keresd meg gyorsan a kiváltó okát és igyekezz mihamarabb legalább napi 7-8 órát aludni.

6. Stressz oldás
Az elkeserítő bőrelváltozások gyakori kiváltó oka, a mindennapos stressz. Az akne, a rosacea, hajhullás és psoriázis tünetei, mind rosszabbodnak, ha ideges és feszült vagy. De még a hialuronsav termelést is elnyomja, ami korán öregedő és fakó bőrt eredményez. Találd meg a személyes stressz oldó módszeredet. Lehet az meditáció, légzés technika, testmozgás vagy speciális terápia, minden jól jöhet.

7. Kényeztesd magad
Az érintésnek ereje van és nagyon hasznos is. Járj rendszeresen test és arcmasszázsra, vagy helyezz fel egy-egy kényeztető arcmaszkot, és vegyél egy illatos fürdőt. Szeresd magad, úgy könnyebben szeretnek mások is.

8. Fényvédelem
Tedd meg, hogy mindig viseled az SPF tartalmú krémeket. Ügyelj rá, hogy alaposan tisztítsd le a bőrödet esténként, hogy a városi környezet okozta szennyeződések ne károsítsák.

9. Ügyelj a jelekre
Ha bőröd S.O.S jeleket küld feléd, ne hanyagold el őket. Ne csak krémekkel és hatástalan beavatkozásokkal próbáld javítani az állapotát, hanem vállalj felelősséget. Változtasd meg az étkezésedet és az életmódodat is.

10. Vidámság
Mindig előre nézz, ne hátra. Mosolyogj, mert az a legjobb ajánlólevél, és a pozitív hozzáállás sokáig egészségesen és fiatalon tart.

Fotó: Unsplash
Szerző: Varga Erika holisztikus bőrterapeuta