6 bőrszépítő ok, amiért jó bort inni

2019. április 02.
Varga Erika szépségszakértőnk ezen a héten a bor bőrszépítő erejéről mesél nektek, hat pontban összegezve, milyen fonton is érezteti pozitív hatásait a jó minőségű bor.

A borfogyasztással szépülhetünk is

Igen, arról a borról van szó, ami mértékletesen fogyasztva nem csak az egészségednek, de a bőrödnek is jót tesz. Egy fárasztó nap után hazaérve, egy pohár kiváló minőségű vörösbor igazi nyugalombomba a zaklatott léleknek. Kutatások igazolják ugyanis, hogy pozitív élettani hatása számos betegség megelőzésében hatékonyan működik.

Mennyi az annyi?

Közismerten bortermelő és borkedvelő nép vagyunk. Régen bélfertőtlenítő szerként fogyasztották, ma inkább kardiovaszkuláris rendszerünk védelmezőjeként ismerjük és kedveljük. Franciaországban annak ellenére, hogy rengeteg telített zsírsavban gazdag ételt fogyasztanak, és mozgásszegény életmódot folytatnak, sokkal kevesebb szív- és érrendszeri beteget diagnosztizálnak, mint Európa többi országában. És ami nem elhanyagolható, a kontrollált mennyiségű, minőségi bor fogyasztásával 11 évvel meghosszabbíthatjuk az élethosszunkat is. Igen, jól gondolod a titok a napi 1 pohár (nőknek max. 1-2 dl, férfiaknak 2-3 dl) jó minőségű, mértékkel fogyasztott vörösborban van.

Borban az igazság, borban a vigasz

Számos betegség megelőzésében kiváló kiegészítő lehet:

– depresszió
– szívbetegségek
– stroke
– magas vérnyomás
– elhízás
– rák megelőzés
– vérképzés
– herpesz vírusok okozta elváltozások.

A bor az arc szépségének megőrzésében is szerepet játszik, jótékony hatással van a bőrre.

# 1.
Csökkenti a ráncokat, mert antioxidánsokban gazdag, ami serkenti a kollagén termelést, így bőröd rugalmasságát sokáig megőrizheted.

# 2.
Természetes fényvédő, mivel magas az aminosav tartalma is. Ezek igazi bőrőrök, támogatják a bőr saját védekező képességét az UV sugárzással szemben, így óvnak a rettegett rákkal szemben. Hogy biztosra menj, azért a borozgatást egészítsd ki tavasztól őszig, legalább 50 faktoros krémmel is, és kerüld a direkt napfényt valamilyen remek árnyékolóval. Egy trendi kalap és egy jó napszemüveg a legbiztosabb párosítás.

# 3.
Tanulmányok igazolják, hogy a vörösbor masszázs kiváló módja a sugárzó bőr elérésének. Tegyél egy kis vörösbort az arcodra és finoman, körkörös mozdulatokkal masszírozd be. Néhány perc múlva öblítsd le és tisztítsd meg a bőrödet.

# 4.
Gyulladáscsökkentő hatását az antioxidánsoknak köszönheti. Ezt a tulajdonságot remekül ki tudod használni, egy vörösboros borogatással. Ennek megelőző hatása is van, mert csökkenti a bőrben található reduktív szabad gyökök romboló munkáját.

# 5.
Az akne elleni küzdelemben is segítségedre lehet gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatása, mivel megszabadítja bőrödet a felesleges olajtól és szennyeződésektől. Reggel és este töröld át az érintett területet vörösboros vattakoronggal, hogy elkerüljön az akne frász.

# 6.
Igazi dráma, még is egyre többen küzdenek barna foltokkal. Ezek belső szervi problémának (máj-epe terület), helytelen bőrápolásnak, túlzásba vitt napozásnak és a természet rendjének megfelelő öregedésnek az eredményei. Érdemes kipróbálni a krémek mellé vagy helyett, hogy bemasszírozod és 5 perc hatóidő után lemosod a jó minőségű vörösbort. Közben ne feledd el, a napi 1-2 dl-t meginni is szabad. A rutint naponta ismételd, amíg javulást nem látsz.

Mivel a bornak van alkohol tartalma, némelyik jó minőségűnek elég magas, ezért szárító hatása is érvényesülhet. Fordíts figyelmet a megfelelő hidratálásra vízivással és a bőröd nedvességtartalmának fokozásával egyaránt.

Hatékony segítőtársat a borterápia mellé itt találsz.

Szerző: Varga Erika, kozmetikus, természetgyógyász 
Fotó: Getty Images