Fényvédelmi aranyszabályok egy kozmetikustól

2019. április 18.
Varga Erika kozmetikus szépségbloggerünk ezen a héten a napsugarak bőrre gyakorolt hatásairól mesél nekünk, bőrvédő tippjei legjavát is megosztva.

Testünknek remek önvédelmi megoldásai vannak az UV sugárzás ellen, az egyik, hogy ha nap éri, lebarnul. Az UV-A sugárzás gyors bőrsötétedést eredményez, mert saját festékanyagunk a besugárzás hatására bebarnul. Ebben a folyamatban a melanin, mint jó testőr, véd minket a káros UV sugárzástól, mintegy a „sejtmagok elé vetve magát”, úgy hat, mint egy belső napvédő krém. Az UV-B sugárzás serkenti az új pigmentek képződését, ez ugyan eltarthat három napig is, viszont jobban védi a génállományt.Tavasztól őszig szeretünk sokat a szabadban tartózkodni ezért ajánlott támogatni testünk saját óvintézkedéseit a nap ellen. Az UV-index a különböző napszakokban más és más, és sajnos egyre jobban érezzük a sugarak károsító hatásait. Hogyan védekezhetünk okosan? Viseljünk szellős, de sűrű szövésű hosszú ruhát, vegyünk egy trendi, jól fedő kalapot és egy hatalmas napszemüveget. Lehetőleg persze olyat, ami UV szűrős. Egy jó napszemüveg ugyanis tényleg védi a szemet és az alsó szemhéj finom bőrét is.

Fényvédők és antioxidánsok

Mivel az UV-A sugárzás az autóüvegen és az irodai ablakon is áthatol, árnyékban vagy a napernyő alatt is jelen van 50 százalékban, a bőrrák azaz melanoma kockázatát is nagymértékben megnöveli. A vízben sem vagyunk biztonságban, mert 50 cm mélységben még mindig érezhető a sugárzás 60 százaléka. A hóról és a vízről visszaverődve pedig 50-90 százalékkal növekszik az ereje. Nagyon jó, követendő példának tartom a kerékpározást, ami szuper környezettudatos megoldás hétköznapokban, de sokszor nem gondolunk arra, hogy nagymértékben fokozza a nap általi bőrkárosodás lehetőségét. Ilyenkor se felejtsük el a bőrünk védelmét.

A túlzott UV-A sugarak ugyanis tényleg roncsolják a kollagén és elasztin rostokat, segítik a mély ráncok kialakulását, a szabad gyökök felhalmozódását, a bőr megvastagodását és idő előtti öregedését. Mindezek kezelésével pedig utólag már sokkal nehezebb „munkánk” lesz.

Miben segíthetnek a fényvédők?

Elsősorban a prevencióban, azaz a megelőzésben. Fontos, hogy a bőrödnek megfelelő, legalább 30-as, de akár 50-es faktorszámú fényvédő krémet használj. De hogyan válasszunk? A kémiai fényvédők hosszabb ideig hatnak, mert a bőrbe szívódva fejtik ki hatásukat. Így sajnos a károsító hatású anyagok is bejutnak a testedbe. Ezért válassz inkább fizikai fényvédőt, amit onnan ismersz fel, hogy titán-dioxidot vagy cink-dioxidot tartalmaz. Ezek az anyagok a természetben is előfordulnak és a teljes UV spektrumtól védenek.

Napvédelem ételekkel és extrákkal?

Az antioxidánsok szerepe kiemelkedő a bőrbetegségek megelőzésében is. Elsősorban a C-, A-, és az E-vitamin az, amely külsőleg és belsőleg egyaránt fontos szerepet játszik. Fogyassz rengeteg antioxidánst tartalmazó tarka zöldséget és gyümölcsöt. Sárgarépa, paradicsom, spenót, káposzta, cékla, zöld tea és egy kevés vörösbor is, belülről tesz jót a bőrödnek. Van még egy jolly joker, a molekuláris hidrogén, ami 176-szor erősebb antioxidáns, mint a C-vitamin és a károsodott szövetek regenerálásában is óriási szerepe van. Mivel a legkisebb a molekula az elemek között, könnyedén behatol a sejtekbe és a sejtalkotókba. Szelektív antioxidáns, mert megcélozva a szabad gyököket, megköti őket, így csökkenti az oxidatív stresszt. Potenciális terápiás lehetőség, bizonyítottan a szervezet minden szervére hat, 150 különböző betegség kezelésére tesztelték. Gyulladáscsökkentő, allergiaellenes és öregedés gátló hatású. Pozitívan változtatja a sejtlégzést, a sejtek anyagcseréjét és a génmegnyilvánulást.

Ha tovább olvasnál arról, hogyan lehet saját „bőrtestőröd”, kattints ide!

Szerző: Varga Erika, kozmetikus, természetgyógyász 
Fotó: Getty Images