A szuperfood a krémekben is csodaszer?

2019. május 01.
Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla azt boncolgatja, hogy vajon a mostanában menő szuperételekkel dúsított kencék valóban olyan hatásosak-e, mint azt ígérik.


Kezdjük azzal, hogy egyáltalán mi az, hogy szuperétel? Valójában nincs rá tudományos definíció, de legtöbbször a következőképpen szokták körbeírni a fogalmat: „a szuperételek igazi tápanyagbombák, melyek tele vannak anitoxidánsokkal, polifenolokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.”
Ahogy a divatban, úgy a gasztro területén is megvannak az aktuális trendek, és míg néhány éve mondjuk a gránátalma vagy a sárkánygyümölcs számított a legmenőbbnek, addig most a kókuszolaj, az avokádó, a matcha vagy a kurkuma tarol. Hogy miért? Azért mert a szuperételek mindig nagyon hangzatosak. Az ember egyből azt gondolja, hogy ha ezeket fogyasztja vagy keni magára, akkor kizárólag csak jót tehet magával.

Az élelmiszeriparban egyértelműen sokkal szigorúbb kutatással kapcsolatos előírások vannak érvényben, mint a kozmetikai iparban, tehát rengeteg adat áll rendelkezésre az aktuális szuperételek tápanyagtartalmával kapcsolatban. Ezek az adatok pedig kiváló alapot szolgáltatnak egy jó marketing sztorihoz, ami végül oda vezet, hogy a kozmetikai ipar is elkezdi használni őket.

És hogy mit gondolnak erről a kozmetikai vegyészek?

Sokan úgy gondolják, az, hogy szuperételekkel turbóznak fel bizonyos kozmetikumokat, inkább csak egy jó marketingfogás. Az éppen aktuális szuperételek lehet, hogy valóban remek tápanyagforrások, de ez még nem jelenti azt, hogy a bőrnek is jót tesznek. Attól még, hogy valami elfogyasztva egészséges, még nem biztos, hogy egy krémbe rejtve szintén hatékony. Például a citrom tele van C-vitaminnal, lúgosít és méregtelenít, a bőrre kenve azonban kimondottan ártalmas!Tisztában kell lennünk vele, hogy ez az összetevő, hogyan fog viselkedni a bőrrel érintkezve, sőt, fel is kell szívódjon, hogy eljusson oda, ahol ki tudja fejteni a hatását. Erre nagyon jó példa a kollagén. Mivel nagy molekula, ezért nem tud felszívódni a bőrben, tehát maximum a felszínt képes valamelyest hidratálni.

Ha tovább szeretnéd olvasni a cikket, kattints Peonilla oldalára!

Fotó: Unsplash