5 tipp, hogyan válts természetes kozmetikumokra

2019. június 26.
Elhatároztad, hogy tisztább kozmetikumokra váltasz, de fogalmad sincs, hogyan fogj neki? Szépségbloggerünk, Peonilla ezen a héten ehhez ad 5 praktikus, gyakorlati tanácsot!

1. Lépésről lépésre haladj!

Nincs szükség arra, hogy egyből kidobálj minden szépségápolási terméket a fürdőszoba szekrényedből, ami nem 100% bio vagy organikus. A cél nem az, hogy az egész procedúrától rosszul érezd magad és „veszteségként” éld meg a váltást, hiszen nem használhatod többé a kedvenc alapozód vagy rúzsod. Az ezzel járó stressz és negatív érzések valószínűleg többet ártanak az egészségednek, mint a kemikáliák, amiket szeretnél kiiktatni. Szóval haladj csak szép lassan, a saját tempódban, és ha valamilyen termék épp kifogyott vagy lejárt, keress helyette tisztább alternatívát.


2. Azokkal a termékekkel kezdd, amiket a legtöbbet használsz.

És a legnagyobb bőrfelületet érintik, valamint a leghosszabb ideig maradnak a bőrödön. Ilyen lehet például a testápoló, arckrém, dezodor, alapozó/BB krém, naptej, szérum, arcpermet/tonik, kézkrém, szempillaspirál, rúzs/ajakápoló (ez utóbbiakat le is nyalod). Amit szinte azonnal lemosol (pl. balzsam) vagy mondjuk havonta egyszer használod (pl. szájkontúr ceruza), nem a legégetőbb, hogy azonnal lecseréld, de természetesen fokozatosan ezekből is kereshetsz természetesebb változatot. Te tudod, mit használsz gyakran, minden nap vagy akár napközben többször is. Ezekkel kezdd a váltást.

3. Nem kell, hogy extra drága legyen

Ma már rengeteg gyönyörű, minőségi organikus beauty és sminktermék van a piacon (szerencsére), de ezeknek az ára gyakran a csillagos ég. Pedig önmagában annak, hogy szeretnél természetesebb kozmetikumokat használni, nem kellene egyet jelentenie a teljes anyagi csőddel. Nem szükséges mindenből a legdrágábbat venned, hiszen az ár itt sem mindig garancia, hogy a legjobbat kapod, inkább az összetevőket figyeld. Néhány esetben DIY kencéket is alkalmazhatsz (pl. remek testradír készíthető kávézaccból, a méz pedig szuper arclemosásra, amivel szintén sokat spórolhatsz.

4. Képezd ki magad!

Sajnos az utánajárást, utánaolvasást nem tudod megspórolni, ha valóban tiszta termékeket szeretnél a polcodon tudni. A tudás itt is pont ugyanolyan érték, mint bármilyen más területen, ezért azt javaslom, hogy legalább alapszinten sajátítsd el az INCI lista olvasás csínját-bínját. Ahhoz, hogy tudd, valójában mi van abban a kozmetikumban, amit nap mint nap magadra kensz, vagy amiért épp pénzt adsz ki, nem elég, ha elhiszed, ami a flakon elején szerepel.

A „természetes”, „natural” és „bio” szavak ugyanis az égvilágon semmit sem jelentenek. Ezzel kapcsolatban nincs egységes, nemzetközi szabályozás, a gyártók gyakorlatilag olyan ígéretes szavakkal téveszthetnek meg, amilyennel csak akarnak. A „greenwashing” biznisz pedig él és virul, főleg most, hogy ekkora trend lett a kemikália-mentesség. Ahhoz, hogy biztosra menj, a minősítéseket kell elsősorban keresned a címkén (pl. Cosmos, Ecocert, NaTrue, Demeter stb.), illetve az összetevőket kell átböngészned. Ehhez nyugodtan puskázhatsz a Krémmánia nevű oldalról vagy az ewg.org adatbázisából.

5. Tesztelj, tesztelj, tesztelj

Azt, hogy neked mi fog beválni és mi nem, senki nem tudja megmondani előre. Hiába olvasod el az összes véleményt, az sem garancia arra, hogy valami nálad is működni fog, hiszen mindenki bőre teljesen egyedi. A lényeg, hogy ne add fel a keresést, és fogd fel a tesztelést szórakozásként! Szintén fontos, hogy hagyj időt egy-egy terméknek, hogy valóban meglásd, hogy neked beválik-e. A bőr 28 naponta megújítja önmagát, ennyi időre szükség van, hogy az átállás után kiderüljön, jól választottál-e. A legfontosabb pedig: ne stresszelj túlságosan a kemikáliák miatt, hiszen ez csak egy szelete az egészséges életmódnak. Mindig az egészet kell nézni. Ha igyekszel egészségesen táplálkozni, mozogsz, nem vagy láncdohányos és iszol sokat, odafigyelsz az elegendő alvásra, nem idegeskedsz feleslegesen, a kozmetikumok terén pedig szintén egyre tudatosabb vagy, akkor mindent jól csinálsz.

Fotók: Pexels