A nyár legcukibb naptej újdonsága gyerekeknek

2019. június 27.
A Nivea két, kifejezetten kicsiknek szánt 50 faktoros naptejjel színesíti a nyarat. A pink és zöld színben érkező napozóújdonságok extrán vízállóak, ráadásul annyira praktikusak, hogy a gyerekek önállóan is tudják használni. A napozás veszélyeire azért így érdemes figyelnünk.

Sokszor nem szoktuk tudatosítani, hogy ha több órán át akarunk a napon tartózkodni, fokozatosan növelni kell az FF-t (vagy SPF-et) is, ez pedig különösen igaz a gyerekekre. A Nivea Színezett Gyermek Golyós Naptej éppen ezért egyenesen 50 faktoros napvédelemmel és kétféle verzióban, pink és zöld színben érkezik, hogy segítse a gyakran nem túl „együttműködő” gyerekek napvédővel való alapos bekenését, és biztonságos nyaralását.

A két, kifejezetten cuki megjelenést kapó újdonság nem csak a külseje miatt, és a golyós kiszerelés miatt érdekes. Különösen vízálló a formulája, emellett pedig bőrgyógyászatilag tesztelt, ami a legtöbb szülőnek az egyik első szempont a naptej-választáskor.

Mindkét golyós napvédő 50+ faktoros formulát tartalmaz, amely azonnali UVA/UVB védelmet nyújt, és segít csökkenteni az allergiás reakciók kialakulásának kockázatát. Csak hogy tovább fokozzuk, emellett értékes összetevőkkel is gazdagította termékújdonságát a márka. Vagyis ápolja is a kicsik bőrét. A golyós kiszerelés egyik fő oka egyébként, hogy a könnyű és gyors a felvitel miatt a gyermekek önállóan is használhassák.

Legyen-e 50 faktor vagy ne?

A pink és zöld naptejek 50+ faktorral segítik a biztonságos nyaralást, és a leégésmentes strandolást a kicsiknél, de sokszor a felnőttek esetében sem egyértelmű, kinek, milyen faktort érdemes választania. Gyereknél érdemes egyből a legmagasabb védelmet nyújtó napvédők felé nyúlnunk, de felnőttek esetében is fontos a tudatosság.

3 leggyakoribb hiba napozás közben

Nem megfelelő fényvédő faktort választunk

Az UV-sugarakkal szembeni fényvédő faktor értékét a csomagoláson az FF (fényvédő faktor) vagy az SPF (sun protectio factor) rövidítés melletti számjegy jelzi. Az UVA védelmet a bekarikázott UVA piktogram jelenti. Általánosan érvényes, hogy minél magasabb védelmet használunk, annál jobb, tehát minél magasabb a napozótermék fényvédő faktora, annál hosszabb ideig tartózkodhatunk kockázat nélkül a napon. Például a FF6 jelzésű napozótermék kb. 6-szorosára növeli a saját védelmi időt, amíg biztonságban vagyunk a napsütésben.

Kevés fényvédőt használunk

A leghatékonyabb UV-szűrő rendszer is csak akkor működik optimálisan, ha kellő mennyiségben használjuk és egyenletesen visszük fel a bőrre. „Kutatások egész sora igazolta, hogy a napvédő krémet használók gyakran csak a szükséges mennyiség felét viszik fel. Ez pedig csökkenti a hatékonyságot, pl. az FF50-et FF30-ra vagy még alacsonyabbra cserélik“ – figyelmeztet dr. Katja Warnke, a NIVEA SUN kutatási és fejlesztési részlegéről.

Egy felnőttnek a teljes testfelület bekrémezéséhez 30 ml napozókrémre lenne szüksége. Ez 2-3 evőkanálnyi mennyiségnek felel meg. Remek mérőeszköz egyébként a tenyerünk is. Húzzunk a csuklónktól a középső ujjunk feléig közepesen egy vastag krémcsíkot. Ez a mennyiség az egyik karunkra, az arcunkra vagy a nyakunkra elegendő. A lábunkra kétszer ennyit vigyünk fel. Ne feledkezzünk meg azokról a területekről sem, amelyeket eszünkbe sem jutna bekenni: az orrunk, a fülünk, az ajkunk, a csípőnk, a derekunk, a lábfejünk, a térdhajlatunk.

Nem használunk napozótermékeket a strandon kívül

Még mindig sokakat emlékeztetni kell arra, hogy a bőr védelme ugyanolyan fontos az egyéb, napon végzett tevékenységek közben, mint pl. a séta, a sport és a kerti munkák, mint a strandon. Sajnos ezekben az élethelyzetekben nem igazán foglalkozunk a fényvédelemmel, pedig a napsütés ilyenkor is ugyanolyan hatással van a bőrünkre, mintha a strandon vagy a vízparton lennénk.

Fotó: Unspalsh, Marie Claire – archív