10 mítosz a mitesszerekről

2019. május 29.
Az internetnek hála rengeteg tanácsot találhatunk arról, hogyan tisztítsuk, húzassuk össze és csökkentsük a pórusokat. Ám sok információ ezek közül sajnálatos módon téves, és korántsem ilyen egyszerű megnyerni a harcot a mitesszerek ellen.

Nehéz szembenézni a tényekkel, hogy talán sosem szabadulhatunk meg a mitesszerektől, ám jó tudni, hogy sok tényként kezelt információ inkább csak hiedelem a pórusokról. Dr. Kathleen Suozzi, a Yale Orvosi Egyetem esztétikai bőrgyógyászati programjának vezetője tette helyre egyszer és mindenkorra a bőrünkkel kapcsolatos mítoszokat.

1.A pórusok kinyílnak és összehúzódnak.
A gőzölés, izzadás vagy egy arcmaszk nem nyitja meg a pórusokat és nem lélegeznek. A pórusok egyszerűen nem tudnak kinyílni és bezárulni, mint a szánk, ám képesek tágulni vagy nyúlni. Valószínűleg a félreértés abból a tényből ered, hogy a pórusok jól látható nyílások a bőrön, melyek szőrtüszőt és faggyúmirigyet tartalmaznak a bőr mélyén. A pórusok akkor nyúlhatnak meg, ha a nyílásuk eltömődik, és a fokozott faggyútermelés miatt a zsír nem jut ki a bőr felszínére, és felgyűlik a bőr alatt. A gőzölés hatására tehát nem nyílik meg varázsütésre a pórus, hanem a felhalmozódott faggyú puhulhat fel, és így könnyebben kijuthat a bőr felszínére.


2. Az eltömődött pórus azt jelenti, hogy piszkos az arcbőr.
A pórusok a bőr felületén vannak, ezért könnyen hihetjük, hogy a mitesszereket a környezetből bejutó anyagok és kosz hozzák létre. Ám valójában a fekete kis pöttyök, melyeket mitesszereknek nevezünk, elhalt hámsejtekből és faggyúból keletkeznek a bőr belsejében. Hormonális tényezők, genetika és a bőrtípus befolyásolja kialakulásukat.

3. Minden pórus mitesszer.
A mitesszerek tehát akkor jönnek létre, ha az elhalt hámsejtek eltömítik a pórusokat, és a faggyúmirigy által termelt zsír nem tud a bőr felszínére jutni. Ám nem minden pórusunkban keletkeznek mitesszerek. Megfigyelhetjük, hogy vannak olyan bőrterületek, ahol gyakoribb a kialakulásuk, máshol nem akadályozza a pórus ürülését semmi, itt nem jönnek létre a feketés pöttyök.

4. A száraz bőrűeknek nincsenek mitesszereik.
Úgy tűnhet, hogy a zsíros bőr és a mitesszerek kéz a kézben járnak. Ám ez nem jelenti azt, hogy a száraz bőrűek ne küzdenének mitesszerekkel és tág pórusú bőrrel. A pórusok méretét sokkal jobban befolyásolja a genetika és a hormonháztartás, mint a bőrtípus. Ráadásul a napsugárzás káros hatása és az öregedés is jelentősen hozzájárul a pórusok tágulásához.

5. A smink viselése eltömíti a pórusokat.
Jó hír a sminkelőknek, hogy a legtöbb szépségápolási termék nem járul hozzá a pórusok eltömítéséhez. Ha olyan naptejet, hidratálót, arclemosót, alapozót és egyéb sminkterméket választunk, melyen külön jelöli a gyártó, hogy nem zárja el a bőr pórusait, jó eséllyel megelőzhetjük a pattanások és mitesszerek képződését. Legalábbis ami a sminkelést illeti.

6. A napfény tisztítja a pórusokat.
Ez a tévhit valószínűleg abból ered, hogy a nap felmelegíti a bőrt, ami elméletileg szárítja a pórusokat, csökkenti a faggyúképződést. Ám valójában ennek pont az ellenkezője igaz. A napsugárzás roncsolja a bőr kollagéntartalmát, ami megnyúláshoz és a bőr szerkezetének romlásához vezet, nem csak az arcon. Ahogy a kollagén gyengül, a pórusok úgy tűnnek nagyobbnak a bőr felületén. Nagyon jó, ha használunk fényvédő krémeket, ám a leghatékonyabb mégis az, ha nem tartózkodunk sokáig az erős napsütésben.

7. Napi többszöri arcmosással a pórusok eltömődése elkerülhető.
Mivel nem az arctiszítástól függ a mitesszeresedésre való hajlam, szinte teljesen mindegy, hányszor mosunk arcot egy nap. Persze segít a bőr felszínén található zsír és elhalt hámsejtek eltávolításában az arctisztítás, ám nem szabad túlzásba esni. A gyakori arcmosás száríthatja a bőrt, ami kipirosodáshoz és gyulladáshoz vezethet.

8. A kémiai bőrtisztítók teljesen kipucolják a pórusokat.
Valószínűleg abból ered a mítosz, hogy ezeket a termékeket mélytisztító hatásúként hirdetik. Ám nem szívódnak fel a bőrbe ezek a krémek és lemosók, így hatásukat a bőr felszínén képesek csak kifejteni, ahonnan el is távolítják az elhalt hámsejteket. Ám inkább megelőzésre valók, mintsem a mitesszerek eltávolítására.

9. A dörzsölés a leghatásosabb arctisztító.
Rengetegféle kefe és szivacs vásárolható az arc radírozására, ám nem árt óvatosnak lenni ezekkel az eszközökkel. A túl erős dörzsölés irritálhatja a bőrt és az apró erek sérüléséhez vezethet, ezért a bőrgyógyász inkább a kémiai arctisztítókat javasolja, melyek biztosan nem okoznak fizikai sérülést a bőr felszínén.

10. Tapaszokkal és maszkokkal kitisztíthatók a mitesszerek.
Isteni érzés lehúzni az orrunkról egy pórustisztító-tapaszt vagy egy arcmaszkot, ám sajnos a pórusok mérete ettől nem csökken. Minden pórus alatt egy szőrtüsző lapul, melyek méretét a genetika határozza meg, így egy egyszerű otthoni arcmaszk ezen biztosan nem változtat. Persze ezek a termékek is eltávolítják az elhalt hámsejteket és felhalmozódott faggyút, ám az eredmény csak látszólagos és átmeneti. Nem lehetetlen csökkenteni a pórusok méretét, lézeres kezeléssel lehet serkenteni a bőr kollagéntermelését, így némileg csökkenthetők a tágabb pórusok, de ez is inkább szélmalomharc csupán.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash