3 bőrtünet, ami valamilyen vitamin- vagy ásványi anyag hiányt jelez

2019. július 24.
A bőröd mindig beszélni próbál hozzád. Folyamatosan jeleket küld a szervezeted egészségi állapotáról, ezért nem árt, ha megtanulsz olvasni belőlük. Szépségbloggerünk, Peonilla most ebben segít nektek.

1. Száraz bőr és idő előtti ráncok

Ha folyamatosan száraz, dehidratált bőrtől szenvedsz és esetleg több ráncod van, mint amennyi a korodnak megfelelően kellene, hogy legyen, annak az elsődleges oka lehet (amellett, hogy valószínűleg nem iszol eleget) az A- és E-vitamin és az esszenciális zsírsavak (omega 3-6-9) hiánya.

Mit tegyél? Igyál több vizet, fogyassz több omega zsírsavakban gazdag halat, tengeri herkentyűket, olajos magvakat, növényi olajokat, A-vitaminban bővelkedő sárgarépát, zellert, spenótot, kaliforniai paprikát, kajszibarackot és összességében több sötétzöld leveles zöldséget. Az E-vitamin pótlásához pedig egyél gyakrabban brokkolit, diót, mandulát, petrezselymet, babot, borsót, búzacsírát, tojást és májat.

2. Sápadt bőr, színtelen ajkak

Persze, lehet, hogy alapból világos bőrű vagy, de a túlzott sápadtság akkor sem természetes állapot. Ahogyan az sem, ha az ajkaid is olyan fehérek, mintha hibernáltak volna. A sápadtság leginkább a B12 hiányra, a színtelen száj pedig a vashiányra vezethető vissza. Ezekből kellene kicsit jobban betáraznod!

Mit tegyél? Ha vegetariánus vagy, esetleg gondold át, hogy nem kellene-e legalább heti egyszer-kétszer valamilyen sovány húst magadhoz venned. Én is voltam vega, sőt vegán is, de az a személyes tapasztalatom, hogy sajnos ez sem való mindenkinek. Ha hajhullás, levertség, fáradtság is társul a tünetekhez, akkor én mindenképp elgondolkodnék a mértékletes húsevésen. A halak, a tengeri herkentyűk, a tojás és a tejtermékek is tartalmaznak B12 vitamint, de szedhetsz táplálékkiegészítőt is a biztonság kedvéért. A vashiány pótlásához szintén több husit javasolnék, de fogyaszthatsz emellett például több mákot, sötétzöld színű zöldségeket, hüvelyeseket, búzakorpát, kölest, tökmagot és szezámmagot.

3. Sötét vagy sárgás elszíneződés a szemek körül

Ha keveset alszol, nem meglepő, ha mély árkok éktelenkednek a szemed alatt. Viszont, ha ilyesmiről szó sincs, akkor a májműködés zavaraira (túl sok alkoholt iszol?) vagy allergiára is kezdhetsz gyanakodni. Ez lehet a porallergiától kezdve a pollenen át bármilyen allergia. A szem körüli sárga szín ezzel szemben szívproblémákat és magas koleszterinszintet jelezhet. (Ha a szemfehérje sárgás színű az szintén a máj betegségeire utal.) Ha vörös vagy lilás elszíneződést látsz a szemed alatt, az pedig a vese környéki érrendszeri pangásról árulkodhat.

Mit tegyél? Jelentkezz be allergia-tesztre és kíméld jobban a májad, a veséd és a szíved. Napi szinten igyál májtisztító teákat a bőséges tisztított vízfogyasztás mellett. Ilyen például a csalán, a máriatövis, apróbojtorján és a zöldtea. Kerüld a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a zsíros, rántott kajákat. Egyél több vér- és májtisztító céklát, almát, grapefruitot, fokhagymát, citromot, uborkát, káposztát, petrezselymet, kurkumát és fahéjat.

Ha tovább szeretnéd olvasni a cikket, kattints Peonilla oldalára a további 4 tünetért!

Fotók: Unsplash