Skin Fasting – Fogd diétára a bőröd!

2019. július 17.
A 10 lépéses koreai rutinnal szemben felütötte a fejét a legújabb trend, a Skinfasting, azaz a szépségápolási termékek szinte nullára redukálása. Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla arról mesél nektek, hogy van-e értelme diétáztatni a bőrt és ha igen, milyen eredményeket várhatsz tőle.

Mi az a Skin Fasting?

A módszer Japánból indult egy Mirai Clinical nevű márkától, akik arra vállalkoztak, hogy olyan különleges szépségtitkokat osszanak meg Japánból, amikkel eddig még soha, sehol nem találkozhattunk. A Skin Fasting a „kevesebb több” elvén alapszik. Egyfajta böjt. A lényege, hogy azáltal, hogy egy kis pihenőre fogjuk a bőrünket, olyan öngyógyító folyamatokat indítunk be, amikre egyébként nem lenne esélye a szervezetünknek. Hivatalosan 1-4 napig szinte a nullára kell csökkenteni a szépségápolási rutinunk szereplőit, és figyelni, hogy mi történik. A japánok szerint a Skin Fastingnak köszönhetően beindul a méregtelenítés és javul a bőr általános állapota.


A kevesebb tényleg több?

A bőrünk egy gyönyörű és nagyon összetett szerv. Ahhoz, hogy egészséges maradjon leginkább arra van szüksége, hogy ne háborgassuk a természetes védőrétegét, az ún. barrier réteget. Ezt azonban, aki nem ismeri az összetevőket a termékeiben, és például habzó, szulfátoktól (SLS, SLES) hemzsegő arclemosóval mossa minden nap csikorgóan tisztára az arcát, folyamatosan megteszi. Állandó irritációnak teszi ki a bőrét, lemossa a nélkülözhetetlen lipideket, természetes olajokat és megborítja az egészséges pH-t is, ami egyenes út a bőrérzékenységhez, ekcémához, dermatitiszhez vagy aknéhoz. A vastag smink szintén káros, hiszen ezzel a bőrt éltető oxigéntől vonjuk meg és gátoljuk a szabad „légzésben”. Tudtad például, hogy a bőrünk legfelső rétege az oxigént a levegőből nyeri, nem a vérünkből? A különböző kemikáliák, alkohol és illatanyagok pedig más okból kifolyólag, de hasonlóan előnytelenül befolyásolják a bőr mikrobiomot, sőt a túlzásba vitt hámlasztózás is. Azzal tehát, ha időnként pihenteted a bőrödet, vagy általánosságban kevesebb terméket használsz, segíthetsz visszaépíteni a természetes védőpajzsát.


Mit várhatsz tőle?

A helyzet az, hogy valószínűleg mindenki mást. Ez többnyire attól függ, hogy előtte mivel ápoltad a bőröd. Ha halmoztad az élvezeteket, és sorra kented magadra a különböző esszenciákat, szérumokat és pakolásokat, és mégsem voltál igazán elégedett azzal, amit a tükörben láttál, akkor a böjt által rádöbbenhetsz arra, hogy valójában lehet, hogy sokkal kevesebb termékkel is boldogan elvan a bőröd. Ha irritációt, ekcémát, pattanásokat vagy egyéb bőrproblémát is tapasztaltál, elképzelhető, hogy a böjt véget vet neki, hiszen végre kiiktatod a problémás összetevőt a rutinodból. Ráadásul a fenntarthatósághoz is egy lépéssel közelebb kerülsz, hiszen kevesebb termék = kevesebb hulladék. Ez pedig nemcsak üdvözítő, de nagyon felszabadító is tud lenni.

Kinek érdemes kipróbálni?

Nem gondolom, hogy feltétlenül mindenkinek fejest kellene ugrania egy ilyen új trendbe, ha egyébként egy okos rutint követ gyönyörű INCI listás termékekkel, amitől köszöni, remekül van a bőre. A bőrünknek szüksége van egy kis segítségre, ami a hidratálást illeti és a kívülről bevitt antioxidánsoknak, vitaminoknak és egyéb aktív hatóanyagoknak is nagyon hálás tud lenni. Hosszú távon tehát semmiképpen nem gondolom, hogy jó ötlet sutba vágni az összes bőrápolási terméked és bízni az öntisztulásban. Ha viszont problémás, pattanásos a bőröd, tényleg óriási változást hozhat, ha mellőzöd a kencéket néhány napra, és kipróbálod, hogy csak mézzel mosol arcot, majd egy nagyon könnyed, illat- és alkoholmentes hidratálót használsz, semmi mást.

Szintén komoly felismeréseket hozhat a Skin Fasting, ha beszippantott a fogyasztói társadalom és csilliárdokat költesz szépségápolásra. Sokszor néhány jól megválasztott, gyengéd és hatékony termékkel többet érsz, mint rengeteg drága kenceficével. Amire azonban nem állom meg, hogy itt is felhívjam a figyelmet: a fényvédőt akármilyen minimalista is a rutinod, sose hagyd el.

Fotó: Unspalsh