4 dolog, amin mindenképp változtass a bőrápolási rutinodban nyáron!

2019. július 10.
Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla néhány olyan bőrápolási tanácsot oszt meg veletek, amiket érdemes a meleg, napsütéses hónapokban megfogadni.

1. Tisztíts alaposabban
Mivel nyáron sokkal jobban izzadunk, bőrünk hajlamosabb az olajosodásra, így a pórusok hamarabb eltömődhetnek, ami kedvez a pattanások megjelenésének. Éppen ezért fontos, hogy nyáron még nagyobb hangsúlyt fektess az alapos arctisztításra. Ne elégedj meg egy micellás vízzel (ez különben is csak a smink eltávolítására való) vagy felszínes lemosással, moss arcot duplán.


Miután eltávolítottad a sminked, jöhet egy gyengéd géles arclemosó, amivel még egyszer alaposan megtisztítod a bőröd. Én mostanában ezt követően még mézzel is arcot mosok (egy borsónyi mennyiséget teszek a tenyerembe, és ugyanúgy mint egy arclemosóval átmasszírozom a bőröm, majd leöblítem.) A méz antibakteriális hatású és nagyon finoman hámlaszt is. Imádom.

2. Elő az esszenciákkal, lotion-ökkel és szérumokkal
Nyáron még a száraz bőrűeknek sincs szüksége vaskos, nehéz hidratáló krémekre. Célszerűbb ilyenkor könnyedebb textúrára váltani és ezeket rétegezni: jöhetnek a lotion-ök, esszenciák, szérumok, vizes-géles krémek! Én például imádom a csigagéles esszenciámat nyáron, ez alá rétegezek reggel egy kis C-vitaminos szérumot, este pedig azelainsavat és/vagy nicacinamide-ot. Egy hidratáló arcpermet is jó szolgálatot tehet a nagy melegben, főleg, ha még a hűtőben is tartod.

3. Óvatosan a hámlasztással, radírozással
A legújabb kutatások szerint elvileg teljesen nem kell leállni a hámlasztással nyáron sem, de érdemes visszavenni egy kicsit a tempóból és AHA-ról BHA-ra vagy PHA-ra váltani. Kizárólag este hámlassz vagy radírozz (maximum heti kétszer), reggel pedig kötelező jelleggel fényvédőzz. Ha pedig nyaralni mész, inkább hagyd el teljesen a hámlasztást egy héttel korábban, hogy még véletlenül se fényérzékenyítsd a bőröd pont a vakáció idejére.

4. Vedd szigorúan a fényvédőzést
Ugye nem kell többször elismételni, ami a csapból is folyik? Egész évben fontos a fényvédő használata, de nyáron különösen! Ilyenkor már nem elég a 15-20 faktor (nem, az sem, ha az alapozód SPF-es!), különösen, ha sokat vagy a szabadban. Keress egy jó minőségű minimum 30, de inkább 50 faktoros napvédőt, amit minden reggel még sminkelés előtt (az arcápolási rutinod legvégén) felviszel a bőrödre. Az én kedvenceim jelenleg a Clinique ásványi 50-es fényvédője és a Supergoop 50 SPF. A dekoltázsodról, füleidről és kézfejedről se feledkezz meg! Ezt tényleg vedd komolyan. Használhatod te a legdrágább ránctalanító krémet, ha elblicceled a fényvédőt, az ablakon szórod ki a pénzt, hiszen az UV-sugárzás felel a bőröregedés 90%-áért és a pigmentfoltokat is nagyrészt neki „köszönheted”.

Fotók: Unsplash