Mindenmentes szépítő beauty fudge

2019. július 31.
Ha valami hideg édességre vágytok, ami még egészséges is és a bőrötök is szépül tőle, akkor próbáljátok ki szépségbloggerünk, Peonilla szuper „tejkaramella” receptjét.

Egy ideje teljesen rápörögtem a mindenmentes desszertekre. Csináltam feketebabos és édesburgonyás brownie-t, egy rakás különféle energiagolyót, gyümölcsfagyit, muffint, répatortát. Nagyon jól sikerült mindegyik, de ez a tejkaramella messze verte mindet, ezért azóta rendszeresen elkészítem, és mindig pillanatok alatt elfogy.

Főleg, mert azzal a tudattal esszük, hogy cukor-, tej- és gluténmentes, nem tartalmaz állati eredetű összetevőt, ellenben a datolyának köszönhetően magas a rosttartalma, így segíti az emésztést, energiával lát el, tele van vassal, kalciummal, magnéziummal, C- és B-vitaminokkal, csökkenti a koleszterinszintet, jó hatással van a vérszegénységre, méregteleníti a májat, a kakaó pedig gazdag antioxidánsokban.
És hogy mi a helyzet a szépségre gyakorolt hatásával? Mert, hogy ilyet is tud ám. Rugalmassá teszi a bőrt, lassítja a ráncok kialakulását, erősíti a bőrszövetet és csökkenti a hajhullást. Elég meggyőző, igaz?

Ráadásul nagyon gyorsan megvan, nem kell pepecselni. Egyedül annyi, hogy szükséged lesz egy nagyobb teljesítményű robotgépre, hogy a hozzávalókat szépen krémmé pépesíthesd. Én is nemrég szereztem be egyet, és életem legjobb befektetése volt. Egy rakás hihetetlenül egyszerű, szuperegészséges finomságot el tudok készíteni vele, ráadásul az enyémnek van egy turmix része is, amiben smoothie-k tömkelegét gyárthatom nap mint nap. A lényeg, hogy legalább 1000 wattos legyen, mert az alatt nem viszi a gép a datolyát és az olajos magvakat. 1300 wattal már mandulakrémet meg humuszt is tudsz csinálni. Persze, ha van egy 700 W-os botmixered, azzal is megpróbálhatod, csak valószínűleg tovább fog tartani, és nem lesz olyan sima a masszád, hanem lesznek benne darabok.

Nyárra különösen ajánlom, mert mélyhűtőben kell tárolni, úgyhogy egy igazi jeges nyalánkság. De évszak ide vagy oda, ha egyszer elkészíted, rá fogsz járni..

Hozzávalók:

2 bögre kimagozott datolya
fél bögre mazsola (jobb, ha előre beáztatod kicsit)
2-3 evőkanál hidegen sajtolt kókuszolaj  
fél bögre kókusztej
2 evőkanál kókuszreszelék
3 evőkanál nyers kakaópor (én ezt használom, sokkal csokisabb íze van, mint a többinek)
4 evőkanál juharszirup (lehet agavé-, rizs- vagy másmilyen növényi szirup, esetleg méz is, ha nem vagy vegán)
csipet fahéj
csipet só

Elkészítés:

Először magozd ki a datolyákat, majd tedd a robotgépbe. Öntsd hozzá a mazsolát, a kókuszolajat, a kakaóport, a sót és a fahéjat. Miközben elkezded aprítani, fokozatosan adagold hozzá a kókusztejet és a juharszirupot.

A recept folytatásáért kattints Peonilla oldalára!

Fotó: Peonilla, Unspalsh