Amit az alapozásról tudni akartál

2019. augusztus 01.
Az alapozás, legyen akár alkalmi, akár szupertermészetes, ma már szinte művészet, a legfinomabb minőségű és legszínesebb kelléktárral. Milliónyi lenyűgöző összetevő, rengetegféle textúra és alapozási technika teszi egyre izgalmasabb műfajjá, amelyről a Marie Claire májusi lapszámunkban részletesen is olvashattatok.

Toxikus kezdet, extra jövő

Bőrszépítő és egységes, makulátlan bőrképet biztosító kozmetikumokat soha nem volt még ilyen biztonságos és motiváló bevetni, mint a 21. században. Tény, hogy el vagyunk kényeztetve, hiszen a reneszánsz és a középkor női – akiknél a totális fedés, az angyali fehérség volt a cél, gondoljuk Boticelli mai szemmel sápadt Venusára, vagy I. Erzsébet angol királynő vakítóan fehér bőrére -, még jobb híján arzén tartalmú, kezdetleges make-up kencékkel, púderekkel mérgezték magukat.
Az 1920-as években dédnagyanyáink még jó esetben 4 árnyaltból igyekeztek kiválasztani első színezett porpúdereiket, majd 1935-ben a Max Factor elhozta az első igazi napsugarat az alapozásban a nőknek forradalmi, nedves szivaccsal felvihető, bőrápoló „Pan-Cake make-upjával”, amelyet egyébként eredetileg a filmvászonra terveztek. Innentől kezdve nem volt, és nincs megállás.


Alapozó update

Napjainkra nemcsak biztonságos, hanem szinte döbbenetesen sokarcú az alapozótermékek sora. A porpúder és folyékony alapozó 20. századi szuperkettősén túlnőve rengeteg taggal megerősödve segítenek nemcsak elfedni az apróbb bőrhibákat és egyenetlenségeket, de rengeteg más arcbőrproblémára, vagy épp elvárásra is precízen felelnek.

„Ma már választhatunk folyékony, krémes, stift vagy stick, sőt kompakt alapozókat, de az enyhe fedést biztosító, ápoló BB és a CC krémeket is ide sorolhatjuk, mivel az alapozás lényege nemcsak a fedés, hanem a szép, egészséges és egységes arcbőr elérése” – mondja Tégely Laura, az YSL mestersminkese. Attól függően, milyen hatást akarunk elérni vagy melyiket praktikusabb használni, termékek széles skálája áll rendelkezésünkre. „A korrektorok a virágkorukat élik, köztük a könnyű fedésűtől kezdve az erős fedésig mindent megtalálunk. Az alapozó-cushion is nagyon hódít, nekem szintén nagy kedvencem. Gyönyörűen lehet vele dolgozni, fátyolvékonyan lehet felvinni az alapozót és nagyon praktikus kiszerelés, kiváló utazáskor is.”

Új irányok

A fedés mellett, ma már számos kihívásra adnak választ a dekorkozmetikai gyártók alapozótermékei. A személyre szabhatóság jegyében piacra dobott alapozóújdonságok és termékcsaládok között vannak erősen kidomborodó trendek, ilyenek az ásványi összetevőkkel dolgozó termékvonalak, vagy az extra hatásokat elváró fogyasztók közt egyik favoritnak számító anti-aging faktor. Előbbi népszerűségének oka egyébként a gyártók szerint, hogy az ásványi összetevőknek hála nagyon jól hidratálják a bőrt, gyönyörű, természetes szatén fényt biztosítanak. Nagyon szép példákat láthatunk minderre a kifejezetten ásványi összetevőjű termékeket kínáló Anabell Minerals, KAP vagy az Inika kínálatában, ahogyan a MAC speciális termékcsaládjában, a Mineralize szériában is.

Ami pedig a másik nagy trendet, az anti-aging összetevőkkel „felvértezett” alapozótermékeket illeti, Tégely Laura azt mondja, a hialuronsav a legjobban csengő nevű összetevő. „Emellett ott vannak még alapanyag téren az aktuális kedvencek közt az esszenciális olajok, amelyek a bőr hosszantartó hidratáltságát kívánjak támogatni, de a fény–árnyék hatással játszó tükörpigmentek is népszerűek.”

Keressük az igazit

A modern kor biztosította alapozódömpingből persze nem egyszerű megtalálni a legjobbat, a bőrtípusunknak és a bőrárnyalatnak megfelelőt. Az ideális textúra kiválasztása az első lépés, ami segít megtalálni azt az alapozó fajtát, amire szükségünk van. Léteznek matt, selyemfényű, bőrfényű és kifejezetten fényes verziók. A szakértő az olajos-kombinált bőrre a matt vagy selyemfényű termékeket ajánlja, míg a száraz bőrre azt javasolja, válasszunk selyemfényű vagy fényes alapozó termékeket.
Persze az is fontos, milyen textúrát kívánunk elérni. „A selyemfényű vagy a fényes alapozó fiatalságot, frissességet sugároz, míg a matt alapozóval tökéletes porcelán hatást érhetünk el” – javasolja a sminkmester. A Meghan Markle diktálta „természetes, lélegző textúra” alapozási trend jegyében a száraz bőrt hidratáljuk, a kombinált kifényesedő bőrt pedig igyekezzünk mattabb termékekkel kordában tartani.

Fontos megnéznünk, mely árnyalat passzol az arcbőrünkhöz. Megkülönböztetünk sárgás/meleg és rózsaszín/hideg tónusú bőrt, de már egyre jellemzőbb a neutrális színek megjelenése is, amely a kettő keverékei. „Az alkalom sem mindegy az alapozóválasztásnál: esti buliba jöhetnek a könnyed fedést biztosító alapozók, púderek helyett a tartós és tökéletesen fedő társaik.”

Így kend rá!

Magában az alapozásban jelenleg többféle irányvonal létezik. Tégely Laura azt mondja, a „kevesebb több” szabály az egyik markáns trend, főleg a hétköznapokban. Itt fontos, hogy a bőrünk természetes textúrája megmaradjon – erre kiválóak a BB krémek, könnyű alapozók, korrektorok a kívánt részekre. Hogy mindez mit is jelent? Azt, hogy ha van is egy kis bőrhibánk itt-ott, nem kell az egész arcunkat erősen lefedni. Emellett nagy divat a fényes alapozás, amelyre kiválóak és alapkellékek a hidratáló alapozók.


„Amennyiben csak az arccsontunkat szeretnénk kihangsúlyozni, a highlighterek használatával könnyedén megtehetjük, és ebben az esetben kontrollálhatjuk is, hol ragyogjon a bőrünk.” A tökéletes kontúrozás úgy fest, még mindig trend, főleg a social mediában látjuk az erős jelenlétét, ami pedig piacformáló platform. „Ezt lehet kifinomult verzióban is készíteni. Nekem ebben a témában kedvenc trükköm két alapozó használata, az egyik megegyezik a bőr színével, a második pedig 2-3 árnyalattal sötétebb – utóbbival árnyékolok. A két alapozó egyébként is hasznos lehet, ha változik a nyári és a téli bőrszínünk.”

Fotó: Unsplash