A legjobb tippek szem körüli ráncok ellen

2019. szeptember 11.
Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla abban segít nektek, hogyan előzhetitek meg hatékonyan a szarkalábak “elszaporodását”.

A bőrünk a szemünk körül tízszer vékonyabb, mint az arc többi részén, ezért még jobban oda kell figyelni az ápolására. Összegyűjtöttem a legütősebb tippeket, amikkel mérsékelheted a kis ráncocskák kialakulását és elmélyülését.

Mindig hordj napszemüveget!

A szem körüli bőr akár tízezerszer is összehúzódik naponta, ha ezt még megfejeled azzal is, hogy otthon hagyod a napszemüveged és folyton hunyorogsz, ne lepődj meg, ha idő előtt apró kis ráncok jelennek meg a szemeid körül. Mindig legyen a táskádban a napszemüveged, és ne csak szikrázó napsütésben, de télen, szűrt fényben is vedd fel, vagy bármikor, amikor hunyorgáson kapod magad. Válassz jó minőségű, UV-szűrős szemüveget, minél nagyobb lencsével – így a napfény öregítő hatásától is óvod a bőröd ezen az extra érzékeny területen. (Ha szemüvegben is hunyorogsz, nagy eséllyel nem elég sötét vagy széles a lencse.)

Ne dörzsöld a szemed!

Most nem csak a reggeli szemdörzsölésről beszélek, vagy amikor valami belemegy a szemedbe. Soha ne dörgöld, nyúzd a bőröd, esti sminklemosáskor vagy szemkrémezéskor sem. Ilyenkor ugyanis folyamatosan nyújtod a bőrt, amivel egy idő után látványos szarkalábakkat idézel elő. Legyél tehát nagyon gyengéd: válassz hatékony sminklemosót, ami egy-két mozdulattal leszedi a festéket, a szemkrémedet pedig apró, finom, ütögető mozdulatokkal vidd fel.

Aludj!

Vannak olyan élethelyzetek mindenki életében, amikor a napi 7-8 óra alvás egyszerűen nem kivitelezhető. Ha azonban csak rajtad múlik, mennyit alszol, legyen ez is prioritás az életedben. Tudtad, hogy éjszaka termelődik a HGH (human growth hormone) nevű növekedési hormon, ami javítja és regenerálja a bőrsejteket? Ha tehát sima, feszes bőrre vágysz, legkésőbb 11-kor ágyban a helyed…

Még valami: ha nem esik nehezedre, aludj a hátadon. A hason alvás is gyűri a bőrt, így sajnos ráncosít. Képtelen vagy máshogy aludni? Szerezz be selyem párnahuzatot.

Használj fényvédőt minden nap!

Ez remélem, számodra is alap. Fontos, hogy ne hagyd ki a szem környékét sem. Az illatmentes, fizikai fényvédők a legjobbak, mert ezeknél a legkisebb az irritáció esélye. Nekem a kémiai, illatos verzióktól könnyezik a szemem, ami ha belegondolok, nem is csoda.

Találj egy jó szemránckrémet!

Textúrában és funkcióban is rengeteg féle szemránckrém van már a piacon. Találd meg, azt ami számodra a legkellemesebb és használd reggel-este. Ha hialuronsavat, peptideket (pl. dipeptide-2), antioxidánsokat (pl. C-vitamin, zöld tea) is tartalmaz, nyert ügyed van. Heti egyszer-kétszer pedig megpróbálkozhatsz egy retinolos változattal is, ami a jelenlegi legütősebb ráncellenes hatóanyag.

Szemmaszkolj!

A zselés vagy fátyol szemmaszkok szuper szolgálatot tehetnek nemcsak egy átmulatott éjszaka után, hanem akkor is, ha rendszeresen használod őket. Tartsd őket a hűtőben az extra hűsítő, puffadás és karika ellenes hatásért.

Serkentsd a vér- és nyirokáramlást!

A legújabb kutatások szerint a szemráncok idő előtti kialakulásához a renyhe keringés is hozzájárul, hiszen sem a hatóanyagok, sem az étellel bevitt tápanyagok nem jutnak el kellő mértékben a bőrsejtekhez. Az arcmasszázs a vér- és nyirokkeringés serkentése által a kollagéntermelést is fokozza, ezért erre is érdemes minden reggeli és/vagy esti bőrápolási rutinod alatt néhány percet szánni. A most népszerű jáde roller és gua sha eszközök is kiválóak, de ha nincs más, használd a kezed. Mindig felfele irányuló, gravitációval ellentétes mozdulatokkal haladj, hogy fokozd a lifting hatást. A kellő folyadékpótlásról se feledkezz meg.

Fotó: Unsplash