Bőrápolási tanácsok, amiket bárcsak 20 évesen tudtam volna

2019. augusztus 14.
Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla megosztja veletek azt a néhány hasznos tanácsot, amit fiatalabb önmagának is megsúgna, ha tudna időutazni.

Légy gyengédebb a bőrödhöz

Ne dörzsöld, ne húzd, ne nyúzd a bőröd se sminklemosásnál, se krémezésnél, se semmikor. Egyenes út a ráncokhoz. Felejtsd el a durva bőrradírokat, dörzsölő eszközöket és szulfátos, szappanos arclemosókat is (a legtöbb pattanás elleni készítmény ilyen), amik kárt tesznek a bőr egészséges savköpenyében. Ha ugyanis rendszeresen csikorgóan tisztára mosod az arcod, könnyen szárazzá, irritálttá válik, ráadásul a fertőzésekre, pattanásokra is fogékonyabb lesz.


Ne nyomkodd a pattanásaidat
Fogalmazzunk úgy, hogy az olyan pattanásnak, aminek nincs fehér vége, csak egy fájó göb, ne ess neki. Ez esetben ugyanis tuti, hogy csak rontasz a helyzeten: a pukli még nagyobb lesz, fájni fog és esetleg még seb is lesz belőle. Végül, ha szerencséd van „csak” pigmentfoltot hagy maga után (amitől hónapokig nem szabadulsz), rosszabb esetben el is fertőződik.

Hidratálj
Attól még, hogy vannak pattanásaid vagy olajosan fénylik a T-zónád, muszáj hidratálnod a bőröd. A dolog ugyanis úgy működik, hogy ha hagyod kiszáradni, azt az üzenetet küldöd a szervezetednek, hogy még több olajat termeljen. Ettől nemcsak, hogy nap végére diszkógömb leszel, de a pórusaid is nagyobb eséllyel tömődnek el, ergo újabb pattanásokkal kell megküzdened. Válassz olajmentes, vizes bázisú, hialuronsavat vagy azelainsavat tartalmazó hidratálót, és használd reggel-este.

Ne vigyél túlzásba semmit
Se a bőrradírozást, se a hámlasztást, se a sminkelést. Mint mindenben, a bőrápolásban is igaz az a mondás, hogy a kevesebb több. Mindennek olvass utána és csak annyit használj belőle, amennyit javasolt. A kilónyi vakolat pedig se nem szép, se nem jótékony a bőrödre nézve. Eltömíti a pórusaidat, természetellenes hatást kelt és ha egyszer smink nélkül lát meg valaki, nem fog rád ismerni.


Tanulj meg összetevőlistát olvasni

Ha eddig az alapján választottál kozmetikumot, hogy milyen a csomagolása, elég meggyőző-e a tévés reklámja, esetleg „elég drága, biztos jó” alapon céloztál, akkor ideje a kezedbe venned az irányítást. Az INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) vagyis összetevőlista pontosan megmutatja, hogy az adott termék miből készült. Mennyiségi szempontból csökkenő sorrendben szerepelnek az összetevők, tehát első helyen szerepel az, amiből a legtöbb van benne, a legutolsón pedig, amiből a legkevesebb. Nem kell fejből tudnod az összes kimondhatatlanul hosszú anyag nevét, az interneten számtalan hatóanyagelemző oldalt találsz (pl. kremmania.hu, ewg.org/skindeep, cosdna.com). A lényeg, hogy ellenőrizd, és ez alapján válassz.

Ha tovább szeretnéd olvasni a cikket, kattints Peonilla oldalára!

Fotó: Unsplash