Az igazság az öregedés elleni küzdelemről

2019. május 28.
A milliónyi anti-aging termék útvesztőjében szépségbloggerünk, Varga Erika holisztikus bőrterapeuta igyekszik eligazítani bennünket a héten.

Az öregedés elleni küzdelem valószínűleg ma a legtöbbet használt, és biztosan a legjövedelmezőbb húzószó a szépségmarketingben. Hiszen az anti-aging termékek a nők számára a világ minden táján valóságos mézesmadzagként funkcionálnak.
Nem kezdek hegyi beszédet „az öregedés szépségéről”, és a „fogadd el magad, olyannak amilyen vagy” mondásról, mert az öregedés kérem, cseppet sem kellemes állapot. Bárki, aki mást állít, hihetetlen magas szintű önbizalommal rendelkezik, amit én most töredelmesen bevallom, irigylek…

Mítoszok vagy valóság?

Az tény, hogy mindannyian szeretnénk lelassítani, vagy akár visszafordítani bőrünk állapotának romlását, de ez nem jelenti azt, hogy mindent feltétel nélkül el kell hinnünk, ami ezzel kapcsolatban nap, mint nap szembe jön velünk a különböző csatornákon. Ötvenes éveim elején járok, így sok mindent volt szerencsém kipróbálni, sokszor hittem el én is, hogy majd a különböző „csodaszerek” megoldják minden problémámat. Saját tapasztalatból mondom, hogy felelősségvállalás és tudatosság nélkül, nem lesz egyik pillanatról a másikra kevesebb ráncom, vagy épp egészségesebb bőröm és testem sem. Szóval, hagyjuk a városi mítoszokat az öregedés elleni küzdelemről, és nézzük meg, hogyan lehetünk okosabb vásárlók a csalódások elkerülése és a jobb eredmények érdekében.

Milyen lehetőségeid vannak?

Alapvetően három módja van az öregedés lassításának: megelőzés elrejtés és mélyrétegi kezelés. E három elem kombinációja, valóban segíthet az öregedés elleni küzdelemben, de tudnod kell, hogy melyik mitől működik.

1. Megelőzés

#Életmód

Amíg az öregedés egy része genetika, az életmód-tényezők többet segítenek, mint gondolnád. A környezetszennyezés, a rossz minőségű smink, a folyamatos monitorozás, a dohányzás, az alkohol, a helytelen táplálkozás, a testmozgás, a friss levegő és az alváshiány hosszú távon negatív hatással lesz a megjelenésre. Vagyis a helyes életmódod kialakítása a legfontosabb öregedést gátló óvintézkedés.

#Stressz

Ezt a pontot talán ki sem kell fejtenem, egyetlen találó mondattal tudnám leírni: lélekbe zárt tested van! Számolj fel módszeresen minden olyan körülményt, ami stresszként ér az életedben, mert hihetetlenül öregít. Ha nem megy egyedül, kérj segítséget. Hinned kell benne, hogy mindig találsz egy segítő kezet, ami kivezet a nehéz helyzetekből.

Fényvédelem

Tudom, hogy folyamatosan erre buzdítok a Marie Claire-es szépségsorozatomban, de szerintem mindenki érzi és lehet, hogy már meg is tapasztalta a saját bőrén, hogy ez a tanács az egyik legjobb, amit unásig ismételni kell. Az UV sugarak ugyanis tényleg károsítják a dermiszt, ahol a kollagén és elasztin található, ezzel erőteljesen roncsolnak és ráncosítanak. Elszíneződik a bőr és hiperpigmentáció alakulhat ki. Számos tanulmány igazolta, hogy a nap a látható öregedés 80%-áért felelős.

2. Elrejtés – Rövid távú előnyök

Ez az öregedésgátló porhintés legnagyobb területe, nekem ez a vörös posztó. Számos csodát ígérő termék csak ideiglenesen javítja a bőr textúráját és általános megjelenését –gyakrabban „csak” hidratáló hatása van. Nincs ezzel baj addig, amíg tudjuk, hogy ez átmeneti előnyt jelent. Ha többet is szeretnél, keresd a következő összetevőket:

• Hialuronsav (vagy nátrium-hialuronát)
• Glicerin
• Ceramidok
• Zsírsavban gazdag botanikai olajok
• AHA és BHA exfoliant.

Azért itt egy kicsit álljunk meg. Ha idő előtt túl sok vagy rossz minőségű hatóanyagot juttatsz a bőrödbe, akkor a test normális reakciójának megfelelően „leneveled” az önregenerációról, azaz folyamatosan csökkented az önmegújító képességét. Ha igazán jót akarsz tenni a bőröddel, ne tegyél túl sokat, mert a bőr egészen kiválóan tud gondoskodni magáról.

# Mélyrétegi kezelés

Vannak olyan kezelések, amelyek bizonyítottan képesek befolyásolni a bőr mélyrétegének élettani folyamatait – növelik a sejtek forgalmát, fokozzák a kollagén termelést. Mielőtt választasz, nézz alaposan körül, kérj lehetőséget konzultációra, mielőtt döntesz.

Öregedés gátló nagyágyúk

A táplálkozásodra is fektess nagy hangsúlyt, mivel bizonyos anyagok hiánya miatt gyorsabban öregedhetsz. Ezek a szelén, Q10, C –vitamin, E-vitamin, A-vitamin, B3 vitamin (Niacinamid). Időnként ellenőriztesd szervezeted vitamin és ásványi anyag tartalmát, és pótold azt, amiből kevesebb van a megengedettnél.

Ne tévesszen meg az ár!

Azt gondoljuk, hogy minél drágább a termék, annál jobban működik. Mintha a költség önmagában valamilyen biztosíték lenne. Mindez jó marketing kérdése is, ezért mindig nézd meg az összetevőket is, tudd, hogy mi történik veled egy kezelés alatt. Kérd, hogy magyarázzák el, hogy milyen természetes bőrműködéseket támogat a választott kezelés. Próbálj minél több információt begyűjteni, tudd, hogy pontosan miért fizetsz.

Fotó: Unsplash
Szerző: Varga Erika holisztikus bőrterapeuta