Előbb a szérum vagy az arcolaj? Így rétegezd a bőrápolókat!

2019. augusztus 07.
Ha nem a helyes sorrendben viszed fel a bőrápolóidat, a hatóanyagok sem tudnak megfelelő módon felszívódni, sőt akár semlegesíthetik is egymást. Szépségbloggerünk, Peonilla ezen a héten a rétegezés rejtelmeibe avat be titeket.

Alapszabály: a könnyűtől a nehezebb textúrák felé

Ami annyit tesz, hogy először mindig a könnyű vizes, géles állagú termékeket kend fel, majd jöhetnek az egyre testesebb, zsírosabb, olajosabb textúrák.

Az első lépés mindig az arctisztítás, ami este lehet dupla, azaz először egy olajos, balzsamos, majd egy géles arclemosó. Reggel én például csak mézzel mosok arcot, hiszen sem koszt, sem sminket, sem fényvédőt nem kell eltávolítanom. Ezután kaphat helyet az esti rutinban egy enzimes vagy AHA/BHA savas hámlasztó, majd egy-két perc hatóidő után jöhet a hidratáló tonik.
Ezt követhetik a vizes, géles, zselés textúrájú szérumok, esszenciák, fluidok – amennyiben használsz ilyesmit (nyáron, különösen ajánlom). A szérumok koncentráltan tartalmaznak számos aktív hatóanyagot, ezért érdemes egyet-kettőt beiktatni a bőrápolási rutinodba. Ezután jöhet a hidratáló krém, ami már egy testesebb, zsírosabb textúra, hogy bezárd a hidratáló anyagokat a bőrödbe. Ha használsz szemránckrémet, akkor most van itt az ideje, hogy finoman a szemed köré ütögesd. Előbb ezt azért sem érdemes, mert a többi réteggel elmaszatolod a helyéről.

Mindig legutoljára következik az arcolaj. Hogy miért? Egy kis kémia: az olaj képes áthatolni a vizes textúrán, ám egy könnyű, vizes szérum nem tud áthatolni az olajon.

Amiket ne használj együtt

Viszonylag kevés hatóanyag van, amit nem szabad együtt, egymás után vagy egy rutinon belül használni, de ezeket is fontos megemlíteni. Nem tanácsos fizikai (peeling) és kémiai hámlasztókat együtt használnod, mert ez egyszerűen már túl sok a bőrödnek. Szintén nem előnyös a niacinamidot, savakat (a hialuronsav kivétel) és pl. C-vitamint egymás után felvinni, mert esetlegesen irritációt is okozhatnak. Ajánlott a C-vitamint reggel, a niacinamidot és/vagy kémiai hámlasztókat pedig este alkalmazni. Retinol mellett szintén felesleges pl. AHA savat használni. Nem szerencsés retinol mellé benzoil-peroxidot kenni, mert ez utóbbi oxidálhatja a retinolt, magyarán kiüti a hatását.

Fényvédőt mindig az alapozó alá

A fényvédődet mindig a reggeli bőrápolási rutinod záró akkordjaként vidd fel, majd várj pár percet, míg teljesen beszívódik. Ezután jöhet az alapozó vagy BB/CC krém, majd a többi smink, amit épp aznap használsz. Fontos, hogy soha ne mixeld a napvédődet sem az alapozóddal, sem más termékkel, mert veszít a hatékonyságából és nem fogja tudni azt az UV-védelmet biztosítani, ami rá van írva.


Esti példarutin

1. Micellás víz sminkeltávolításhoz
2. Olajos arclemosó
3. Géles arclemosó
4. Hámlasztó
5. Tonik
6. Hialuronsavas szérum
7. Hidratáló krém
8. Szemránckrém
9. Arcolaj

Reggeli példarutin

1. Arclemosó
2. Tonik
3. C-vitaminos szérum
4. Hidratáló krém
5. Fényvédő
6. Alapozó/BB/CC krém

Fotó: Unsplash