A pattanások rejtett okai és tippek a gyógyuláshoz

2019. szeptember 25.
Szeretnél búcsút inteni a pattanásaidnak? Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla ennek a bosszantó bőrproblémának kevésbé hangoztatott okaira hívja fel a figyelmet, és ahhoz is ad tippeket, hogy hogyan mulaszd el őket.

A pattanásos bőr, mint téma nagyon közel áll hozzám, hiszen sajnos én is hajlamos vagyok rá, és sok éven át küzdöttem vele komolyabb szinten is. Végül – úgy 15 év reménytelennek tűnő kutatás, rengeteg pénz elköltése és termék kipróbálása után – rájöttem, hogy mi okozza őket, de ez is egy nagyon összetett dolog, ami azóta még jobban körvonalazódott bennem. Egy posztba pont emiatt nem fogok tudni mindent belesűríteni, ráadásul azt senki sem spórolhatja meg, hogy a saját bőre működésének, érzékenysége okainak, szervi bajainak stb. utánajárjon. Ami viszont biztos: hogy mindig van oka a pattanásoknak, és mindig van megoldás! Nem kell elfogadni, hogy így fogsz megöregedni. Azt nem mondom, hogy ha megvan a kulcs, akkor soha az életben több pattanásod nem lesz, de kordában fogod tudni tartani és ez már óriási szó.

A bőr kiválasztószerv

Az első és legfontosabb dolog, amivel érdemes tisztában lenned, hogy a bőr egy a kiválasztó szerveink közül (mint amilyen a máj vagy a vesék is). Tehát ha valamilyen bőrprobléma pl. akne üti fel a fejét, akkor az azt jelzi, hogy a szervezeted valamitől éppen próbál megszabadulni. A pech része a dolognak, hogy vannak olyan első ránézésre mázlisták, akiknek a bőrük nem választ ki ilyen hevesen. Ők azok, akiket irigyelni szoktunk, hogy ehetnek rengeteg sültkrumplit és mogyorót, másnap is ugyanolyan üde és tiszta bőrrel ébrednek.

Elárulom, hogy habár látszólag valóban irigylésre méltóak, valójában az ő szervezetük is küzd a felgyülemlett, nehezen megemészthető zsírral és salakanyagokkal, csak náluk máshogyan fog jelentkezni a probléma. Lehet, hogy évek múlva hormonális vagy gyomorproblémáik lesznek. Nekünk pattanásosoknak viszont látványosan üzen a testünk még mielőtt komolyabb baj lenne – amiért érdemes inkább hálásnak lenni (erre persze én is folyamatosan igyekszem figyelmeztetni magam).

Rejtett, kevésbé hangoztatott problémák:

Sokan kérdeztek pattanásokkal kapcsolatban, hogy javasoljak megoldást, termékeket. A rossz hír az, hogy az esetek többségében nincs olyan 1-2 tipp, ami egycsapásra megoldaná a gondot, és ezzel együtt nyilván csodatermék sincs. Kivéve, ha valóban az okozza a pattanásaidat, hogy nagyon rossz a bőrápolási rutinod és nem a bőrödnek megfelelő termékeket használod. Ehhez viszont egyéni konzultációra lenne szükség. Ezért inkább azokra a kevésbé egyértelmű okokra szeretnék most rávilágítani, ami esetleg segíthet a probléma gyökerére rátalálni. Mert hosszú távon itt van a kutya elásva.

1. A máj megnehezített munkája

Sokszor az akne kialakulásának és rendszeres megjelenésének az oka, hogy a máj nem képes megemészteni bizonyos ételeket és a méreganyagoktól nem tud megválni. Így ezeknek más úton kell kiürülniük a véráramból. Ez lehet teljesen egyéni, hogy milyen étel, esetleg ital megemésztésével küzd a májad, de nagy százalékban a következőkre lehet gyanakodni: olajos/zsíros/zsírban sült, rántott ételek, olajos magvak, túl sok glutén (kenyér, tészta), fehér cukros ételek/cukros üdítők, túl sok só, túl sok alkohol/kávé, túl sok tejtermék, és kevés vízfogyasztás. Ha valamelyiknél magadra ismertél, hogy ebből te is sokat eszel, akkor azt érdemes csökkenteni.

Tipp: Igyál minden nap fodormenta vagy csalán teát. Ez a két gyógynövény legendásan jó vér- és májtisztító hatású. Vannak kimondottan májtisztító ételek is: pl. szárzeller, cékla, citrom, spenót, brokkoli, zöld tea, matcha, kurkuma, zabkása, spirulina.

2. A leterhelt, egyensúlyát vesztett bélrendszer

Erről írtam már egy teljes bejegyzést, de most is fontosnak tartom megemlíteni. Ha nincs napi szinten rendszeres székleted, az problémát jelezhet. Az is, ha gyakran puffadsz, görcsöl a hasad vagy ha állandóan éhes vagy. A bélrendszerben található jó és rossz baktériumok egyensúlya fontos a bőr tisztasága szempontjából is. Érdemes kivizsgáltatni magad, mert bizonyos betegségek vagy ételallergiák is okozhatnak ilyen tüneteket, így közvetve pattanásokat is.

Tipp: Fogyassz több rostot és pre- és probiotikumokat tartalmazó ételeket (pl. kovászos uborka, savanyú káposzta). Kerüld a nyers salátát, inkább párold, főzd meg a tányérodra kerülő zöldségeket. Az indiai útifűmaghéj reggel éhgyomorra fogyasztva (egy evőkanál, egy nagy pohár langyos vízben elkeverve) szintén sokat segíthet.

Ha tovább szeretnéd olvasni a cikket, kattints Peonilla oldalára!

Fotó: Unsplash