Hogyan sminkeljük az aknés bőrt?

2019. június 24.
Az aknés bőrt eltakarhatjuk sminkkel – de ismernünk kell hozzá a trükköket és a megfelelő termékeket. Ebben segítünk.

Az alapozó árt az aknés bőrnek? A smink eltömíti a pórusokat és csak ront az aknés arcbőrön? Megannyi kérdés, amit felteszünk magunknak, ha az arcbőrünk nem makulátlan. Természetesen az aknés bőrt is lehet sminkelni, csak két dologra kell odafigyelni: a sminkelés mikéntjére és a termékek jó minőségére.


Igaz, hogy régebben azt tanácsolták, hogy az aknés bőrt inkább ne sminkeljük, de ma már a bőrgyógyászok egyetértenek abban, hogy vannak olyan, kifejezetten az aknés bőrre kifejlesztett sminktermékek, amelyek nagyon szépen eltakarják a problémás arcbőrt, szóval mehet velük gond nélkül a smink.

Az aknés bőr sminkelésének aranyszabályai

• Mindig mossuk le a sminket és tisztítsuk meg a bőrt
Ebben muszáj vasfegyelmet tartanunk: minden reggel és este szigorúan le kell mosnunk a sminkünket és meg kell tisztítanunk az arcbőrünket, méghozzá olyan termékekkel, amelyek nem agresszívek és nem zsírosak.

• Hidratáljunk zsírozás nélkül, a megfelelő termékekkel
Csak olyan termékeket használjunk, amelyek megfelelnek a bőrtípusunknak (vegyes, zsíros vagy nagyon zsíros), nincsenek benne zsíros összetevők, és nem segítik elő a mitesszerek kialakulását.

Az aknés bőr mindig nagyon zsíros, úgyhogy teljesen fölösleges a további zsírozása zsírtartalmú termékekkel. Valamint nem szabad összekeverni a táplálást és a hidratálást: ez utóbbira a zsíros bőrnek is szüksége van. Olyan hidratáló krémet kell tehát választani a mindennapokra, ami könnyű és nem segíti elő a mitesszerek képződését.

• Alap a tökéletes tisztaság
Mindig mossunk kezet mielőtt a bőrünkhöz nyúlunk. Ugyanilyen fontos, hogy rendszeresem tisztítsuk az ecseteket és a szivacsokat, amiket a sminkeléshez használunk.  Nem piszkáljuk a bőrünket, és semmilyen körülmények között nem nyomkodjuk a pattanásainkat.

Az aknés bőr sminkelésének lépései

Sminkelés előtt vigyünk fel az arcunkra egy könnyű krémet – ezzel előkészítjük a sminkelésre. Ezután vigyünk fel primert, ami egyrészt fixál, másrészt előkészíti a bőrhibák javítását. Ehhez használjunk színezett és egyben ápoló korrektort. Ha vannak a bőrünkön piros foltok – ami aknés bőrnél gyakran előfordul –, használjunk zöld alapozót. Ha erre nincs szükségünk, használjunk a bőrünk eredeti színénél eggyel világosabb alapozót, és csak kis mennyiséget vigyünk föl belőle, korrektorecsettel.

Ezután következik az alapozó. Jól fedő, korrektoros alapozót válasszunk, de a textúrája legyen könnyű: mindenképp kerüljük a vastag, sűrű alapozókat, amelyekkel csak maszk-hatást érnénk el, amit senki nem szeretne.

Az alapozót ecsettel vigyük fel, ezzel elkerüljük, hogy túl sokat használjunk belőle. A megfelelő színt ne a kézhátunkon próbáljuk megtalálni, hanem az állunkon. Végül használjunk ásványi púdert ott, ahol a legzsírosabb a bőrünk. Ettől tartósabb lesz a smink, és nem fog fényleni. Válasszunk rizsport, ez természetes és hatékony megoldás.

Forrás
Fotó: Unsplash