Hová tedd a highlightot a szemeden?

2019. szeptember 26.
Amennyire jótékony hatást tud eredményezni a highlight a sminkünkben, annyira lehet az ellenségünk is, ha rossz helyre visszük fel. Páll Adrienn, a New School of Makeup Sminkakadémia vezető oktatója avat be minket a részletekbe.

Sokan nem tudják, de minden olyan árnyalat, ami a bőrtónusunknál világosabb, az highlight effektet eredményez az arcunkon. Minél világosabb egy szín, annál jobban visszaveri a fényt, pláne ha még csillog is, így kihangsúlyozza azt a területet, ahova felteszed. Ezért nagyon nem mindegy, hogy hova helyezzük el ezeket az árnyalatokat. A siker a személyre szabott alkalmazáson múlik, aminek az az alapja, hogy tisztában legyél a szemed karakterjegyeivel. Az NSM tanulóinak vizsgasminkjeiből kiválasztottunk hármat, hogy demonstrálni tudjuk, miket érdemes figyelembe venned.

Fotó: Jámbor Zsófia, modell: Lukassy Nikol – Face Model Management, smink: Ország Anikó, haj: Lencsés Dóra
Mélyen ülő szemek

Figyeld meg, hogy a szemeid a szemöldökcsontodhoz képest mennyire bújnak el a szemüregben. Amennyiben erősen kirajzolódó mélyítő íved van, majdnem biztos, hogy az alsó szemhéjadnak jót tesz a világos színnel történő kiemelés. Továbbá érdemes a mozgópontra gyöngyhatású pigmentet is tenni. A szemöldökcsontodat viszont – amit az instán általában agyonsminkelve látsz – épp ellenkezőleg, Te hagyd csak szépen lekorrektorozva. Így nem a szemöldökcsontod fogja átvenni a hangsúlyt az arcodon, hanem a gyönyörű szembogarad kerül előtérbe.

Távol ülő szemek

A másik leggyakoribb helyszíne a highlightereknek a belső szemzugnál van. Mielőtt ezt alkalmaznád, nagyon fontos, hogy a szemeid egymáshoz képest való viszonyát figyeld meg. Amennyiben a két szemed közé bőven befér egy harmadik szem, sőt még szellős is a hely, akkor neked kifejezetten előnytelen ott a highlightolás. Helyette a távol ülő szemeket érdemes inkább árnyékoló színnel kontúrozni, és a highlightert csak a mozgópontra satírozni.

Keleti metszésű szemek

Amennyiben a mélyítő íved nem rajzolódik ki sem csukott, sem nyitott állapotban, az azt jelenti, hogy a domború szemhéjad egyáltalán nem igényel highlightert. Ha nem tudsz csillogás nélkül létezni, érdemes egy pici könnycsepp szerű pigment-hatást a belső szemzugodhoz biggyeszteni. (Kivéve, ha az előbb említett távol ülő szemek is jellemzőek rád.)

Amennyiben egyik kategóriában sem ismersz magadra, bátran alkalmazhatod a klasszikus technikákat. Ha ezeket figyelembe veszed, a highlighterek nagy segítségedre lesznek abban, hogy még elragadóbbá válhass.

Fotó: Jámbor Zsófia, modell: Kisbajcsy Fanni,smink: Galvácsy Gábor, haj: Lencsés Dóra

Fotó: Jámbor Zsófia, modell: Eberhardt Panni, smink: Tuna Fanni, haj: Lencsés Dóra

Fotó: Jámbor Zsófia, modell: Pallos Annamária, smink: Pallag Evelin, haj: Lencsés Dóra