3 smink-trükk a szem alatti karikákra

2019. augusztus 15.
Elég egy hosszabb éjszaka, egy stresszes időszak, vagy ha csak túl sokat nézzük a monitort, a szemkörnyéki karikák máris sokunknál megjelennek. Páll Adrienn, a New School of Makeup Sminkakadémia vezető oktatója ad profi tippeket, hogyan szabaduljunk meg tőlük.

Sminkesként a munkám során az egyik legtöbbet előforduló kihívást a szemkörnyéki karikák eltüntetése okozza. Már egy letisztult nappali sminknél is az összhatás szépségét a szemkörnyék frissé varázsolása alapozza meg. A karikáknak több fajtája és sokféle kialakulási oka lehet.

Legtöbbször a karikák genetikai alapon öröklődnek, ezért van az, hogy már sokszor kis korban is láthatóak az arcon. Ez a jelenség arcanatómiához köthető, hiszen a mélyen ülő szeműeknél elkerülhetetlen ez a karakterisztika. A szem a szemüreg mélyen helyezkedik el az arccsonthoz képest, így nagy a „szintkülönbség” az arcon belül. Ilyenkor látható egy-egy erős félkör alakú mélyedés a szemek körül, valamint a domborzatból adódó árnyék.

Fotó: Jámbor Zsófia, modell: Barbara – Attractive Models, smink: Szőnyi Fanni, haj: Lencsés Dóra

A karikák másik fajtája is lehet genetikai jellegű, de nem az előzőleg említett arc-homorulatból adódóan, hanem a szemkörnyéki bőrelszíneződéstől. Ez általában bőrtípushoz, illetve annak a pigmentációjához köthető. A kreol bőrtípusúaknál a kakaó színű szemkörnyék, a porcelán világosságú bőrszíneknél pedig a lilás-kékes elszíneződés jellemző. Az utóbbi bőrtípus vékonyabb szerkezetű, így a szemek körül futó hajszálerek és vénák átütnek.

De jól látható karikák jellemzik azokat is, akik szimplán krónikus fáradságtól szenvednek, kialvatlanok, stresszesek. Nem mellesleg a számítógép előtt eltöltött órák száma sem segít a kisimuláshoz. Ezekre a karikákra a szürkeség jellemző.

Fotó: Jámbor Zsófia

Íme, 3 hasznos tipp, hogyan tüntessük el a karikákat:

1. Használj megfelelő szemkörnyék-ápolót. A mélyebb karikákat hialuronsavas krémmel érdemes napi szinten ápolni, hiszen ezek töltenek is. Az elszíneződött karikákat pedig C vitaminos készítményekkel lehet kúrában világosítani.

2. A karikákat, a karika tónusához képest egy halvány árnyalattal világosabb korrektorral fedd le. A szemkörnyékén a rózsás, barackos árnyalatok üdébb és természetesebb hatással simulnak be az arcszínbe, mint az aranytónusú készítmények.

3. A sötét, illetve szürkés karikákat érdemes optikai simítóval ellátott primerekkel előkezelni, majd barack és narancsos árnyalatú korrektorokkal lehet élénkíteni.

Természetesen a profi végeredményhez szükséges a termékek szakszerű kiválasztása, és nagyon fontos azok felvitelének helyes elsajátítása is. Ehhez érdemes szakembertől segítséget kérni.