3 smink-trükk a szem alatti karikákra

2019. augusztus 15. |

Elég egy hosszabb éjszaka, egy stresszes időszak, vagy ha csak túl sokat nézzük a monitort, a szemkörnyéki karikák máris sokunknál megjelennek. Páll Adrienn, a New School of Makeup Sminkakadémia vezető oktatója ad profi tippeket, hogyan szabaduljunk meg tőlük.

Sminkesként a munkám során az egyik legtöbbet előforduló kihívást a szemkörnyéki karikák eltüntetése okozza. Már egy letisztult nappali sminknél is az összhatás szépségét a szemkörnyék frissé varázsolása alapozza meg. A karikáknak több fajtája és sokféle kialakulási oka lehet.

Legtöbbször a karikák genetikai alapon öröklődnek, ezért van az, hogy már sokszor kis korban is láthatóak az arcon. Ez a jelenség arcanatómiához köthető, hiszen a mélyen ülő szeműeknél elkerülhetetlen ez a karakterisztika. A szem a szemüreg mélyen helyezkedik el az arccsonthoz képest, így nagy a „szintkülönbség” az arcon belül. Ilyenkor látható egy-egy erős félkör alakú mélyedés a szemek körül, valamint a domborzatból adódó árnyék.

Fotó: Jámbor Zsófia, modell: Barbara – Attractive Models, smink: Szőnyi Fanni, haj: Lencsés Dóra

A karikák másik fajtája is lehet genetikai jellegű, de nem az előzőleg említett arc-homorulatból adódóan, hanem a szemkörnyéki bőrelszíneződéstől. Ez általában bőrtípushoz, illetve annak a pigmentációjához köthető. A kreol bőrtípusúaknál a kakaó színű szemkörnyék, a porcelán világosságú bőrszíneknél pedig a lilás-kékes elszíneződés jellemző. Az utóbbi bőrtípus vékonyabb szerkezetű, így a szemek körül futó hajszálerek és vénák átütnek.

De jól látható karikák jellemzik azokat is, akik szimplán krónikus fáradságtól szenvednek, kialvatlanok, stresszesek. Nem mellesleg a számítógép előtt eltöltött órák száma sem segít a kisimuláshoz. Ezekre a karikákra a szürkeség jellemző.

Fotó: Jámbor Zsófia

Íme, 3 hasznos tipp, hogyan tüntessük el a karikákat:

1. Használj megfelelő szemkörnyék-ápolót. A mélyebb karikákat hialuronsavas krémmel érdemes napi szinten ápolni, hiszen ezek töltenek is. Az elszíneződött karikákat pedig C vitaminos készítményekkel lehet kúrában világosítani.

2. A karikákat, a karika tónusához képest egy halvány árnyalattal világosabb korrektorral fedd le. A szemkörnyékén a rózsás, barackos árnyalatok üdébb és természetesebb hatással simulnak be az arcszínbe, mint az aranytónusú készítmények.

3. A sötét, illetve szürkés karikákat érdemes optikai simítóval ellátott primerekkel előkezelni, majd barack és narancsos árnyalatú korrektorokkal lehet élénkíteni.

Természetesen a profi végeredményhez szükséges a termékek szakszerű kiválasztása, és nagyon fontos azok felvitelének helyes elsajátítása is. Ehhez érdemes szakembertől segítséget kérni.

Szólj hozzá te is!

Még több Szépség

Rihanna alapozóárnyalataihoz passzoló maszkkollekció jött ki alapozó

Rihanna alapozóárnyalataihoz passzoló maszkkollekció jött ki

Ilyen a tökéletes esti bőrápolási rutin bőrápolás

Ilyen a tökéletes esti bőrápolási rutin