Mesterséges anyagok a kozmetikumokban

2019. augusztus 29.
Páll Adrienn, a New School of Makeup Sminkakadémia vezető oktatója ezúttal az egészségtudatos életmódra nyitottaknak segít eligazodni a kozmetikumok összetevőinek dzsungelében.

Nőként mind szeretnénk vigyázni bőrünk szépségére. De hogy mi segít, és mi árt a szintetikus kozmetikumok világában, ez sokszor nem könnyű kérdés. Ebben nyújt most segítséget Páll Adrienn, a New School of Makeup Sminkakadémia vezető oktatója.

Fotó: Jámbor Zsófia

Te milyen szempontok alapján vásárolsz kozmetikumokat? Az egészségtudatos életmódba most már megcáfolhatatlanul beletartozik, hogy odafigyelünk a bőrünkkel érintkező termékek „tisztaságára”. Nagyon is javasolt utánamenni azoknak a kutatásoknak, amik a mindennapjainkban használt és imádott szépségápolási termékeinket érintik. Íme, egy kis összefoglaló azokról a mesterséges összetevőkről, amikre érdemes figyelnünk.

Kőolajszármazékok

Ajánlatos lehet kerülni a következő összetevőket: Liquidium Paraffinum, Paraffin Wax, Vazelin, Petrolatum, Mineral Oil, Mineral Wax. Ezek a bőr légzését, méregtelenítését gátolják, hosszútávon összezavarják a bőr egészséges működését. Akár aknét, pattanást is okozhatnak, és előbb alakulnak ki ráncok. Továbbá szinte függőséget okoznak a bőrnek, vagyis amikor nem használjuk őket, kényelmetlen érzést okoz a hiányuk.

A babákra kifejezetten veszélyes, mivel a bőr immunvédelme ezek használatával nem úgy alakul ki, ahogy kéne. Sajnos ennek ellenére sok babaápoló termékben benne vannak.

Szintetikus tartósítószerek

Talán felmerült már benned is a kérdés: egy krémnek hogyan lehet akár 3 év a szavatossága? Methylparaben, Butylparaben – általában a parabén végződésűek, valamint a BHA, EDTA, BHT, DEA, TEA összetevők jelzik a szintetikus tartósítószerek jelenlétét a kozmetikumokban. Ezek a bőrsejtek öregedését gyorsítják, és sok termékben benne vannak. Pedig létezik két természetes tartósítószer: a C- és az E-vitamin. Mivel ezek drágábbak, ezért csak a magasabb árfekvésű kozmetikumokban használják őket.

Szintetikus illatanyagok

Talán a „legallergénebb” mesterséges összetevők. Fragrance vagy parfume néven vannak feltüntetve a csomagolásokon. Irritálják a bőrt, viszketést, kiszáradást okozhatnak, használat után a napon pigmentációs foltokat is eredményezhetnek – ezért nem szabad a parfümöt sem a bőrünkre fújni nyáron.

Szintetikus színezékek

Szinte mindegyik káros a bőrre. A reakciók hasonlóak lehetnek, mint a mesterséges illatanyagoknál. Ha találsz egy ’C.I.’-t az összetevők listájában, és egy hosszú számsor szerepel utána, akkor van benne mesterséges színezék.

Emulgeátorok

Ezeknek köszönhetjük sokszor azt, hogy a zsír és a víz nem válik külön a krémekben, emiatt jól kenhetőek. Száradás, viszketés, pirosodás és egyéb irritációk járhatnak a nyomában.

Legkárosabb verziója a TEA (Trietanol amin) és ennek származékai. Természetes helyettesítőik a lecitinek (pl. a lysolechitin), valamint szeretjük az emulsant, a lanolint és az olivemet is.

Összességében alapszabály, hogy érdemes és fontos figyelnünk a bőrünk reakcióit. Ha a fent említett tünetek bármelyikét tapasztalod, akkor jót tesz, ha átgondolod, milyen új termékkel kísérleteztél a közelmúltban, és annak megnézni az összetevőit. Így jó eséllyel meg fogod találni, melyik lehet a bűnös.


fotó: Jámbor Zsófia, modell: Kiara – Face Model Management