Szeretik a természetességet, de az öregedés jeleit rejtegetnék a magyarok

2019. szeptember 26.
Kifejezetten izgalmas eredményt hozott egy okostelefon-tulajdonosok körében végzett szépségfelmérés. Az eredmény elgondolkodtató, hiszen bár a filterek és a Photoshop applikációk korát éljük, mi magyarok úgy tűnik, mégis inkább a természetességre szavazunk. Persze a jól beállított, előnyös fotókat mi is szeretjük, derült ki a Huawei legújabb kutatásából.

Súlygyarapodás, kopaszodás, szem alatti karikák – csak néhány az öregedés azon jelei közül, amit mi magyarok a legkevésbé tudunk tolerálni, derül ki a Huawei legújabb, Észrevétlen szépség elnevezésű kampányához tartozó kutatásából. A szépség témakörét, és az öregedéshez való hozzáállást boncolgató online elemzést a 25-45 év közötti nők és férfiak között végezték, és több mint 700 okostelefon-tulajdonost vontak be a vizsgálatba. Porondra került az öregedés zavarú jelei mellett a social media kérdésköre is, hiszen nem titok, sokakat komoly nyomás alá helyeznek a közösségi média felületek túlfilterezett trendjei. Az eredmény ennek ellenére kicsit meglepő eredményt hozott, a válaszadók többsége ugyanis inkább a természetességet kedveli. Persze mindez nem jelenti azt, hogy ne kacérkodnánk olykor-olykor egy kicsit egyes fotók „feljavításával”. A felhasználók negyede vallott arról, hogy szerkesztett már át fotót azért, hogy ne látszódjanak az arcán, vagy a testén az öregedés nyomai.

Fáj, de nem eléggé?

Egy kis izgalmas kettősség is rejlik abban, hogy bár a magyarok közel fele inkább rossz véleménnyel van a szépítő filterek használatáról, mégis a legtöbben csak jól beállított, előnyös fotókat töltünk fel magunkról a közösségi média oldalakra. Igaz, ezen a ponton elgondolkodhatunk azon is, hogy vajon mely ország lehet az, ahol a válaszadók többségének nem annyira, vagy egyáltalán nem fontos, hogy jól sikerült képet osszon meg követőivel, ismerőseivel.

Vagyis úgy fest, egyelőre nem trend itthon az odacsalt darázsderekak, túlzó effektek, filterek bevetése, ezen a téren energiánkat egy természetesebb megoldásra, egy jó, de legalábbis előnyös kép megszületésébe fektetjük. Az online lekérdezésben résztvevők 42 százaléka egyébként inkább negatív véleménnyel van azokról az emberekről, akik filtereket használnak képeik feljavítása céljából. A téma megosztó mivoltát erősíti, hogy a második legnagyobb csoport a bizonytalanok tábora, akik a válaszadók egyharmadát adják.

Kritikus pontok

De nézzük, mi minden is zavar leginkább bennünket magyarokat. Már a legfiatalabb válaszadók is beszámoltak apró ráncokról, a bőrük változásáról, amelyek kimondottan zavarják őket. A kitöltők 43 százaléka tapasztalta már magán az öregedést jelző sötét karikákat a szeme alatt, 38 százalék az őszüléssel küzd, a megkérdezettek harmada pedig a szarkalábakkal nincs kibékülve. A nők számára a súlygyarapodás és a narancsbőr a legzavaróbb jelek, a férfiakat pedig legjobban a kopaszodás és a regenerációs képességük csökkenése – egy megterhelő edzés vagy átmulatott éjszaka után – zavarja.

Fotó: Unsplash