Miért őrül meg mindenki az öregítő applikációért?

2019. július 19.
Hihetetlen lendülettel hódította meg a közösségi oldalakat a legújabb őrület, amivel megláthatjuk, hogyan nézünk majd ki negyven év múlva. Ám nem árt óvatosnak lenni, az adatvédelmi problémák mellett más gondok is akadnak a FaceApp-pal.

A FaceApp egy olyan mesterséges intelligencia alapú képszerkesztő applikáció, amely képes a saját, feltöltött fotónk alapján olyan képet generálni, melyen idős emberként, gyerekként, vagy éppen ellenkező neműként nézhetjük meg magunkat. Az internetbiztonsági szakemberek azonban figyelmeztetnek, az orosz program több képet is begyűjt a telefonunkról, mint amennyit mi magunk engedélyezünk, megtartja a képeket hirdetésekhez és egyéb célokra, emellett egyéb adatokat is halászik készülékünkről.

 


A FaceApp nem új program, már 2017-ben bemutatták, ám csak azután kapott nagyobb figyelmet a közösségi oldalakon, miután Gordon Ramsay, Drake és a Jonas Brothers is képeket posztolt magáról idős emberként. Remek mókának tűnik, ám az adataink lehalászásán kívül pszichológiai mellékhatásai is lehetnek. Jók és rosszak egyaránt.

Jelent nyomasztó jövő
“Az emberek természetüknél fogva minél többet akarnak tudni magukról. Az élet kimenetele bizonytalan, így bármilyen visszacsatolás, ami a jövőre vonatkozik, hasznos” – magyarázza William Chopik, a Michigan Állami Egyetem pszichológia professzora az Insidernek. Azzal, hogy a FaceApp idősebbnek mutat minket, az érzékenyítéssel ellenkező hatást válthat ki, hiszen tulajdonképpen viccet csinál az öregedésből.

“Pszichológiai értelemben ez olyan, mint amikor a saját farkába harap a kígyó. Az idős emberek meghalnak, és mindenki megöregszik egyszer, ám nézzetek rám most, milyen máshogy nézek ki – üzenjük a képekkel. Ez nyomasztó a fiatalságunk számára itt és most, a jelenben” – képzelte el a pszichológus, milyen dialógus zajlik a képeket feltöltők fejében.
“A FaceApp megmutatja, hogy nézhet majd ki valaki idősebb korában, ám azt nem tudja szimulálni, hogyan érzi majd magát ennyi idősen” – figyelmeztet a pszichológus.

Leszámolás a stigmákkal
Ugyanakkor az időskori filternek pozitív hatásai is lehetnek. Bár erősen idealizált időskori képet mutat a FaceApp, hiszen a közösségi oldal használóinak hiúsága nem játék, ha nem elég jó a kép, nem töltik fel profiljukra az eredményt, ám az, hogy szembesülünk a ténnyel, hogy mi magunk is megöregszünk, meglepő módon pozitív hozadékkal is bírhat. “Máshonnan megközelítve segíthet normalizálni az öregedést, elfogadhatóvá tenni, hogy elkerülhetetlenül bekövetkezik, ezáltal csökkenhet az idős emberek stigmatizálása. Ugyan ez elég rizikós, és nem biztos, hogy egyetlen applikáció elegendő ehhez, ám kezdetnek nem rossz” – mondta optimistán Chopik.

Fotó: Unsplash