Hialuronsav, így használd, hogy érjen is valamit

2019. október 01.
A hialuronsav az egyik legjobb hidratáló hatóanyag, ugyanis képes fokozni a bőr saját nedvességmegtartó képességét. De csak akkor, ha jókor, jól használod. Szépségbloggerünk, Peonilla most elmagyarázza, mire figyelj.

Mi az a hialuronsav?

A nevével ellentétben nem sav, hanem a testünkben természetesen is megtalálható cukormolekula. A szervezetünk összes szövetében jelen van, legnagyobb mennyiségben, 56%-ban a bőrben, szemgolyóban, 35%-a az izmokban és csontokban, 9%-a pedig például az ízületi folyadékban, vérben és nyirokban. Sajnos a termelődése az életkor előrehaladtával csökken: 40 éves korunkra már csak fele annyi hialuronsav termelődik, mint amennyire szükség volna. És hogy mi a funkciója? Elsősorban vízmegkötő, regeneráló és síkosító szerepe van. A saját súlyának akár ezerszeresét képes vízben megkötni. A bőrnek ezáltal fenntartja a hidratáltságát, feszes, telt és puha érzetét.

Elsősorban nem anti-aging összetevő

Annak köszönhetően, hogy a hialuronsav külsőleg alkalmazva a felszíni vízhiányt látványosan csökkenti, így az ebből eredő pici ráncocskákat feltölti, azt az érzetet keltheti, hogy „ránctalanít”. Ezt azonban nem úgy teszi, hogy a bőr saját kollegéntermelését fokozná, mint mondjuk a retinol, hanem tényleg „csak” feltölt, puhábbá, rugalmasabbá teszi a bőrt. Ettől függetlenül érdemes beépíteni a szépségápolási rutinunkba, hiszen a hidratáló hatása tényleg kimagasló, sőt erősíti a bőr természetes védőrétegét, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású is. A bónusz pedig, hogy minden bőrtípus jól tolerálja.

Változatos molekulasúlyú legyen

Ha hialuronsavas szérumot választunk, akkor amellett, hogy figyelünk arra, hogy az összetevőlistában az első helyek valamelyikén szerepeljen (olyan neveken, mint: Hyaluronic Acid, Sodium Hyaluronate, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Hydrolyzed Hyaluronic Acid), azt is érdemes ellenőrizni, hogy többféle (kis-, közepes- és nagy-) molekulasúlyú formulát is tartalmazzon. Ez azért lényeges, mert minden molekulasúlyú hialuronsav más-más mélységig képes felszívódni, más-más funkcióval rendelkezik (pl. a kicsi mélyebben felszívódik, a közepes inkább a bőr védőrétegét erősíti). Tehát olyan készítményt érdemes keresni, amelyikre rá van írva, hogy több súlyú és szerkezetű hialuront tartalmaz.

A helyes használat

Soha ne száraz bőrre vidd fel! Az esti és/vagy a reggeli rutinodba úgy építsd be, mint egy szérumot. Tehát arcmosás után jöjjön egy hidratáló tonik (alkoholmentes!) vagy mist, ezután még a nedves bőrre a hialuronsavas szérum, majd egy másik hidratáló szérum vagy krém, esetleg olaj, hogy bezárd a nedvességet. A nedvességre azért van szükség, mert különben a hialuronsav a bőrödből fogja elvonni a vizet és épp ellenkező hatást érsz el (vagy semmilyet). Szintén jó ötlet, ha simogató mozdulatok helyett ütögető mozdulatokkal viszed fel. Próbáld ki, és érezni fogod a különbséget.

Fotó: Unsplash