Ez az egy dolog kell a gyönyörű bőrhöz!

2019. december 06.
Ahogyan a beleinkben, a bőrünkön is sok milliárd jótékony baktérium él, amiknek fontos szerepük van az egészséges, tiszta és ragyogó bőr fenntartásában. Ez az úgynevezett mikrobiom könnyen sérülhet, aminek megelőzéséhez szépségbloggerünk, Peonilla ad most tanácsokat.

A bőrünk felszínén egy verejtékből, faggyúból (sebum) és vízből álló felszíni emulzió található, ami meglepő módon enyhén savas közeget biztosít az itt élő mikroorganizmusoknak. Ezek a szemmel nem látható aprócska mikroorganizmusok segítenek abban, hogy bőrünk egészségtől ragyogó és (bármilyen ellentmondásosnak hangzik is) tiszta legyen. A mai túlzott higiéniára törekvő társadalmunk bizony nem kedvez ezeknek a hasznos élősködőknek, hiszen folyamatosan tisztítjuk, fertőtlenítjük, radírozzuk, maszkokkal „szépítjük”, majd vastag, mattító sminkkel fedjük el a friss levegőért kiáltó bőrünket. Ez az érzékeny mikrobiom ezek miatt könnyen kibillen az egyensúlyából, és megjelennek a különböző bőrproblémák (ekcéma, irritáció, extrém bőrszárazság, allergia, akne stb.), amikkel nem véletlenül találkozunk a 21. században ilyen gyakran. De akkor mégis mit tehetsz te, szép bőrre vágyó halandó, hogy védd ezt a kényes bőrvédő emulziót?

Gyengéd arclemosót használj

Tudom, ezt rengetegszer elmondtam már, de most sem hagyhatom ki, mert nagyon fontos. A túl gyakori és agresszív, habzó arclemosás nagyon káros hatással van a bőr védőrétegére. Szó szerint lemossa azt. Nézd meg, mit tartalmaz a lemosód és cseréld le, ha SLS vagy SLES van benne. A szappan sem jó megoldás, mert túl lúgos a bőrnek. Gyengéd, krémes vagy géles lemosót válassz, reggel pedig bőven elég, ha csak egy kis mézzel vagy sima vízzel mosol arcot.

Ne hámlassz túl

Az apró szemcsés arcradírok és kémiai hámlasztók gyakori használata szintén felborítja a bőr mikroflóráját. Ezeket heti 1-2-szer elég, ha beiktatod a rutinodba, különben túlzott olajtermeléssel, kiszáradással, pirossággal, irritációval kell szembenézned.


A forró víz szintén ártalmas, hiszen szárít és lemossa az egészséges bőrhöz szükséges lipideket, olajokat is a bőrfelszínről. Mindig langyos vizet használj.

Dobd el a kézfertőtlenítődet

Jól olvasod. A túlzott fertőtlenítés sem a kezeden, sem az otthonodban nem szükségszerű. Ezek ugyanúgy, mint az antibiotikumok, a hasznos baktériumokat is elpusztítják. Ha nem tudsz kezet mosni, néha-néha beleférhet a kézfertőtlenítés, de napi szinten semmiképpen ne használd.


Használj bőr barriert erősítő hatóanyagokat

Ilyen például a rendkívüli vízmegkötő képességgel rendelkező hialuronsav, ami gyulladáscsökkentő hatású is. Szuper az azelainsav is, ami pirosság, érzékenység és túlzott olajtermelés, tág pórusok ellen is kiváló. Én nagyon szeretem emellett a panthenolt, ami erős bőrregeneráló, nyugtató hatóanyag. Mostanában pedig nagyon nagy hájp övezi a probiotikumokat, illetve fermentált összetevőket tartalmazó termékeket is, amik szintén a bőr mikrobiomját hivatottak egészséges egyensúlyba hozni. Sőt, ide sorolnám azokat az egyszerű, de páratlan bőrvédő összetevőket is, mint a keramidok, peptidek, aloe vera és a csiganyál.

Vigyázz a bélflórádra is

Rendkívül fontos megemlíteni, hogy egészséges bélflóra nélkül nincs egészséges bőr mikroflóra sem. Fontos, hogy támogasd a beleid munkáját fermentált (=erjesztett) ételek (pl. kovászos uborka, savanyú káposzta, kefir, kombucha, kimchi stb.) és prebiotikumok (pl. banán, alma, hagyma, fokhagyma, zabpehely) rendszeres fogyasztásával. Igen, jönnek az ünnepek és nehéz megállni, de azért igyekezz mértéket tartani a kávéval, cukorral, alkohollal, sőt a stresszel kapcsolatosan is.

Tölts időt a természetben

A bőrünk akkor „érzi” a legjobban magát, ha tiszta, friss levegő éri, ami persze, a mai életmódunk mellett (zárt fűtött iroda, szmog stb.) minimálisra csökken. Ezért olyan lényeges, hogy amikor csak teheted, tölts időt a természetben. Menj ki a közeli parkba, sétálj erdőben, fák között, és ne legyél a hideg idő ellenére sem folyton a négy fal között. A bőröd (is) meg fogja hálálni.

Fotó: Unsplash