Így támogasd a hormonjaidat a szebb bőrért

2019. november 15.
Tudtad, hogy a hormonok nemcsak a hangulatod vagy a ciklusod, de a bőröd állapotát is befolyásolják? Az idő előtti ráncok kialakulásáért például a kevés ösztrogén is lehet a felelős. Szépségbloggerünk, Peonilla most ellát néhány tippel, hogyan tartsd egyensúlyban a hormonjaidat.

A hormonok mindenre hatással vannak

A hormonok gyakorlatilag hírvivő anyagok a szervezetünkben, melyek képesek befolyásolni a sejtjeink működését és amelyeket a belek, valamint a máj bont le és választ ki. A belső elválasztású mirigyek (pl. az agyalapi mirigy, pajzsmirigy), a mellékvese vagy például a petefészek termeli őket. A nők esetében a két legfontosabb hormon az ösztrogén és a progeszteron – ezek kényes egyensúlya határozza meg, hogy mennyire vagyunk egészségesek, mennyire vagyunk egyensúlyban testileg és lelkileg is. De a hormonjaink határozzák meg részben azt is, hogy milyen a bőrünk, a hajunk vagy a körmünk állapota. Tudtad, hogy a hormonok egy nő testében többet ingadoznak, mint egy férfiéban egész élete alatt? Egy nagyon érzékeny rendszerről van tehát szó, ahol, ha egy hormon kibillen az egyensúlyából, sajnos a többi is. Ezért olyan fontos, hogy igyekezz egyensúlyban tartani és egészséges működésre késztetni őket.

Hormonális egyensúlytalanságra utaló tünetek

Számtalan kisebb és nagyobb tünete lehet annak, ha valami nem stimmel a hormonháztartásodban. Itt most kimondottan a bőrre, illetve a megjelenésünkhöz kapcsolódó tünetekre fókuszáltam, de persze, további más panaszok is jelentkezhetnek:

– szürke, élettelen, sápadt bőr (stressz, tápanyaghiány, máj leterheltsége, vérszegénység, B12 vitamin hiánya is állhat a háttérben)
– extrém száraz bőr (pajzsmirigy alulműködésre, alacsony ösztrogénszintre utalhat)
– túlzott izzadás, nedves, meleg, kipirosodó bőr (pajzsmirigy túlműködést jelezhet)
– elvékonyodó ajkak (magas kortizolszintre, mellékvese problémákra utalhat)
– idő előtti ráncok (sok stressz, alvás – és bélproblémák, kóros dehidratáltság, nátrium-, kálium-, magnéziumhiány is óriási szerepet játszanak a kialakulásukban)
– sötét karikák (B12- és vashiány, bélproblémák, felszívódási gondok, túlterhelt máj okozhatja)
– szemöldök ritkulás, hajhullás (pajzsmirigy alulműködést, mellékvese problémákat jelezhet)
– hormonális pattanások (tesztoszteron, androgén hormon dominancia, hormonális egyensúlytalanság)
– visszatérő ekcéma, herpesz, psoriasis (túl magas kortizolszint – sok stressz)
– cellulit (magas ösztrogénszint)
– vizesedés (túl sok ösztrogént jelez a szervezetben)

Alacsony ösztrogénszintet jelezhetnek még a koncentrációs problémák, a hangulatingadozás, alacsony libidó, száraz nyálkahártyák (szem, hüvely), szívdobogás, extrém éhségérzet menstruáció előtt, fájdalmas ízületek. Magas ösztrogénszintet pedig a gyakori puffadás, túlsúly, erős és/vagy fájdalmas menstruáció, szintén alacsony libidó, fáradékonyság, ingerlékenység, PCOS, PMS, fibromyalgia, hormonális migrén, epehólyag betegségek, fájdalmas mell, mellciszta vagy a mióma.

Túl kevés progeszteront jelez többek között a szabálytalan ciklus, erős vérzés, fájdalmas menstruáció, alvásproblémák és a fájdalmas, duzzadt mellek. A túl kevés progeszteron egyébként automatikusan túl sok ösztrogént jelent.

Hormonkiegyensúlyozó tippek

Egészséges, feldolgozott ételektől mentes táplálkozás

Belegondoltál már, hogy minden másodpercben 10 millió új sejt születik abból, amit megeszel? A legfontosabb környezeti tényező, ami elképesztő mértékben befolyásolja a hormonháztartást, az a táplálkozás. Nagyon fontos a friss és párolt zöldségek (napi 500 gramm), a friss gyümölcsök, préselt levek fogyasztása, a cukrok, tejtermékek, glutén mérséklése és persze, a feldolgozott, előre csomagolt élelmiszerek kiiktatása. Sok nő fogyókúrázik és állandó kalóriamegvonásban él, ami nagyon rossz hatással van a hormonokra. Az egészséges zsírok bevitele (pl. halak, avokádó, növényi olajok) például nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a hormonok egyensúlyban legyenek a szervezetünkben.

Máj és a belek segítése

A máj, a belek és a hormonok munkája szorosan összekapcsolódik. Fontos, hogy a májat segítsük és ne terheljük feleslegesen alkohollal, olajban sült, feldolgozott ételekkel, gyorskajákkal, túlzott kávé- és kevés folyadékbevitellel. A máj ugyanis az, ami a régi, elhasznált hormonokat kiválasztja és ha le van terhelve, ezt a feladatot nem tudja maradéktalanul elvégezni. Így például a xenoösztrogének felhalmozódnak a szervezetben és számos problémához vezetnek, többek között túlsúlyhoz, és minden olyan tünethez, amit az ösztrogéndominanciánál már említettem. A májat megtámogathatod zöldtea, matcha, bojtorjángyökér, gyermekláncfű vagy csalántea kortyolgatásával, cékla, zöld leveles zöldségek, fokhagyma és általában véve a keserű ételek (pl. grapefruit, kakaó) fogyasztásával.
A belek aktivitását befolyásolja a progeszteron, ezért van például, hogy a menstruáció előtt, amikor lecsökken a szintje sokkal érzékenyebb a pocakod, puffadsz és akár székrekedést vagy épp hasmenést is tapasztalhatsz. Támogasd a beleket rostban gazdag, minőségi ételekkel. Segíthet a kollagén és L-glutamin por, a húsleves és az aloe vera rendszeres fogyasztása is.

Tiszta kozmetikumok, tisztítószerek használata

A rossz hír az, hogy az a sok kozmetikum, vegyszer és illatanyag, amivel nap mint nap találkozol, nagyrészt a véráramodban köt ki. A szépségápolási szerek 60%-a azonnal felszívódik és a bennük található kőolajszármazékok, tartósítószerek és egyéb kemikáliák (parabének, ftalátok, triklozan, alumínium, parfüm stb.) bizony rendesen bezavarnak a hormonháztartásodba. Ha ezt most nem is érzed, hónapok, esetleg évek múlva, amikor kellően felhalmozódtak a testedben, különböző fizikai tünetek formájában megmutatkoznak majd. Ez lehet pattanástól elkezdve, ekcémán és kiütéseken át az allergiáig bármilyen tünet. Ezért nagyon fontos, hogy amivel a bőröd érintkezik és amit belélegzel a lehető legtisztább legyen, ide értve az otthoni tisztítószereket is. A felesleges autó- és lakásillatósítókat pedig egy az egyben iktasd ki, semmi szükség rájuk! Ha illatosítani szeretnél, használj diffúzort néhány csepp illóolajjal.

Stressz kerülése, pihenés

A stressz az egyik legnagyobb hormonzavaró tényező – a nők szervezete különösen érzékeny rá, főleg 40 év felett. Sajnos teljes mértékben elkerülni lehetetlen, de kezelni megtanulhatjuk. Illetve pihentető, stresszkezelő technikákkal (jóga, légzéstechnika, mindfulness, meditáció stb.) is ellensúlyozhatjuk a hatását. Gyakorold ezeket, legyen prioritás az életedben.

Elegendő alvás

A kialvatlanság beindít egy ördögi kört, ami nagyon rossz hatással van az endokrin rendszerre. Az állandó fáradtság gyakorlatilag folyamatos stressz a szervezetnek. Szerintem ezt nem is kell magyarázni, elég csak a tükörbe nézned, azonnal látod a különbséget egy átaludt, pihentető éjszaka után, igaz?

Erősítő edzések

A női tesztoszteronnak köszönhetjük az egészséges, üde bőrszínt. A kiegyensúlyozott termelődéséhez elengedhetetlen a rendszeres mozgás. Az erősítő, súlyzós edzések szerepe, ahogy öregszünk, egyre fontosabb, 40 év felett mondhatjuk, hogy kötelező, hiszen az évek során folyamatosan csökken az izmok ereje. A szintén csökkentő ösztrogénszintet is ellensúlyozza, növeli a libidót, bátrabbak, bevállalósabbak, kiegyensúlyozottabbak és kívül-belül fiatalosabbak leszünk.

Fotó: Getty Images