Forró rúzs végezhet az ajakherpesszel

2019. december 11.
Érdekes találmány indult el pár éve Németországból, ahol egy helyi mérnök kis herpeszkezelő készüléket fejlesztett ki. A hevíthető, rúzsszerű, apró kis kellék állítólag időben alkalmazva jó eséllyel megfékezi a herpesz kialakulását.

A Herpotherm – formáját és méretét tekintve egy rúzsra hajazó – készüléket kifejezetten a HSV1 vírus, vagyis az ajakherpesz ellen fejlesztette ki egy német mérnök. A lényege, hogy a felmelegített „herpeszgyilkos rúzst” 4 másodpercig az érintett területre nyomjuk az ajkunkon, gátat szabva ezzel a hólyagok későbbi kialakulásának. Fontos, hogy már az első viszkető, bizsergő érzésnél alkalmazzuk az ajkunk érintett felületén. Az okos kis készülék a 4 másodperc letelte után sípoló hangot hallat, és automatikusan lehűti magát.

Az érdekes találmány sokakat érinthet, hiszen 25 éves koráig 10-ből 7 ember HSV1 vírussal fertőződik, igaz csak egyharmaduk szenved ténylegesen ajakherpesztől időről-időre. A Daily Mail egyik szerkesztője maga is tesztelte a Herpotherm készüléket jó pár évvel ezelőtt, arra a véleményre jutva, hogy a pár másodperces fájdalom lényegében nagyon is megéri az eredményt. Rövidebb volt vele a gyógyulási idő, minden egyes alkalommal hatásosabbnak érezte, végül a panaszai is megszűntek.

Megpimpelt változat

Úgy tűnik, az első német verziónak most itt van egy újabb, fejlettebb típusa (34,99 angol font), amely már 3 másodperccel dolgozik, és a korábbi arany felület helyett már kerámialapocska kapott helyet rajta. Természetesen ugyanúgy hevíthető, mint a 2013-as első verzió. A gyártó egy tanulmánya szerint a herpeszgyilkos rúzs igenis hatásos alternatíva a tünetek enyhítésére, legalábbis ha valóban a legelső észlelt tüneteknél alkalmazzuk, a beszámolók szerint ugyanis 50%-kal csökkenti a herpesz jelenlétének idejét. Itthon sajnos nem lehet kapni, de az Amazonon, és néhány nemzetközi webshopban elérhető.