A gránátalma szépítő ereje

2019. december 19.
Amellett, hogy egészséges, a szépségápolásban anti-aging bajnokként tartják számon. Fiatalít és feszesít, így nem csoda, hogy a gránátalma-kivonatot tartalmazó készítmények rajongótábora évről évre nő.

Ódákat zengtek az egészségre kifejtett pozitívumairól az utóbbi években, arról azonban kevesebb szó esett, hogy ez a savanykás ízű gyümölcs jó hatással van a bőrünkre és a hajunkra is. A felfedezés nem újkeletű: már az ókorban is szívesen fogyasztották és használták gyógyító erejét, hiszen a bőség és a termékenység szimbólumaként tartották számon.

Ókori szépítő
Úgy vélik, a gránátalma Perzsiából származik, már évezredek óta termesztik a mai Irak, Afganisztán, Pakisztán, India és Oroszország területén, illetve a Földközi-tenger környékén is, Európában mégis csak később terjedt el. A Biblia, a Korán, de még a homéroszi himnuszok is tesznek említést róla, Egyiptomban pedig már i.e. 1600-ban használták gyógyászati célokra. Magának a gyümölcsnek, de a magjából készült olajnak is kitűnő hatása van a szervezetünkre.

Káprázatos ereje a gyulladáscsökkentő, antioxidáns és öregedésgátló tulajdonságaiban rejlik, de UV-védelemmel is bír, így a nyári időszakban is hasznát vehetjük. Bár a professzionális kozmetikai termékekben évek óta megtalálható, a lakossági szépítőszerek összetevői között csak az utóbbi időben bukkant fel. A gránátalma kifejezetten jó hatással van a szárazabb bőrre és a pigmentfoltokra, de a gyulladásokat és az aknés hegeket is kiválóan kezeli.

Jótékony támogató

Nyáron UV-védelme miatt ajánlják, az őszi–téli szezonban pedig a napi rutinunk felturbózására, hiszen ez a gyümölcs hatalmas vitaminbomba a bőrnek. Az energetizáló gránátalmában olyan értékes hatóanyagokat találunk, mint a B1- és a B3-vitamin, a C-vitamin, a kalcium, a foszfor és az ellaginsav, amely az egyik legerősebb antioxidáns. Arról nem is beszélve, hogy anti-aging tulajdonságainak köszönhetően ránctalanít, feszesebbé és tónusosabbá teszi a bőrt: támogatja az elasztin- és a kollagéntermelést is, amelyek a rugalmas kötőszöveteket biztosítják. Mivel ragyogással tölti fel a fáradt arcbőrt, maszkokban, peelingekben is előszeretettel használják.

Az a csodálatos gránátalma

Biztos védelem

De nemcsak ragyogást fokozó vagy anti-aging bőrápolókban találunk ám gránátalma-kivonatot: napozótermékek fontos hatóanyaga, de még a hajápolókban is előszeretettel alkalmazzák erejét. Serkenti a növekedést, erősíti a a hajszálakat, egy csepp gránátalmaolaj a hajvégekre garantálja a kondicionált, táplált szerkezetet. Különösen jót tesz a sűrű, göndör frizurának, megregulázza a könnyen gubancolódó tincseket. És még mindig tudjuk folytatni a sort, hiszen sok olyan szépítőt találunk a piacon, amelyben az antioxidáns tulajdonsága révén vált kulcsfontosságú összetevővé. Érdemes tehát belecsempészni a neszesszerünkbe a gránátalmát, és kívül-belül alkalmazni ezt a csodaszert.

Miért szeretjük?

1) A bőr feszesebb és rugalmasabb lesz tőle, mert segíti a sejtregenerációt a legfelső és a középső rétegben is.
2) Erős antioxidáns hatású, így megakadályozza az idő előtti öregedést.
3) A gránátalma-kivonat javítja a bőr UV-védelmét.
4) Fokozza a kollagén és az elasztin termelődését, gátolja a ráncok kialakulását.
5) Gyulladáscsökkentő hatása révén nyugtatja a bőrt.

Forrás: Marie Claire októberi lapszám

Fotó: Unspalsh